Ei antibioottia tavalliseen turistiripuliin Emilii Dove

lentomatka

Noin kolmasosa kaukomatkaajista palaa kotiin tuomisinaan antibiooteille vastustuskykyinen ESBL-suolistobakteeri. Riskialueita ovat Etelä- ja Kaakkois-Aasia, Afrikka ja Etelä-Amerikka.

Ripuli on yleinen matkaajan terveysongelma. Sen sairastaminen nostaa ESBL-tartunnan riskiä, ja vielä suurempi riski on matkailijoilla, jotka hoitavat ripuliaan antibiooteilla.

Ripulissa tärkeintä nesteytys

ESBL-tartunta on usein oireeton, mutta oireetonkin kantaja voi levittää bakteeria eteenpäin, ja nurjan onnen osuessa kohdalle bakteeri voi aiheuttaa vaikean, jopa hengenvaarallisen sairauden.

Tavallisen turistiripulin hoidossa tärkeintä on huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Vaikeat oireet ovat merkki siitä, että on syytä hakea apua lääkäriltä. Vakavampia oireita ovat korkea kuume, vakava kuivuminen ja verinen uloste.

Antibioottiresistenssi on yksi terveydenhoidon vakavimmista uhista. Jos antibioottien teho menetetään, monet niiden avulla nujerretut infektiosairaudet saattavat muuttua uudelleen kohtalokkaiksi.

– Vastustuskykyisten bakteerikantojen leviäminen pahentaa tilannetta entisestään. Sen vuoksi myös matkoilla tulisi välttää antibioottien tarpeetonta käyttöä. Tavallisen ripulin hoidossa antibioottia ei tarvita – tärkeintä on pitää huolta nesteytyksestä, ja oireita voi lievittää muilla ripulilääkkeillä, Kantele muistuttaa.

Antibiootti suosii vastustuskykyisiä bakteereja

Kaksi vuotta sitten julkaistu professori Anu Kanteleen johdolla tehty suomalaistutkimus osoitti, että ripuliin sairastuneista ja antibiootteja ottaneista korkeimman riskin alueilla käyneistä matkailijoista jopa 80 prosenttia toi mukanaan ESBL-superbakteerin.

Professori Kanteleen johtamassa jatkotutkimuksessa on nyt osoitettu, että matkalla käytetty antibiootti ei ainoastaan altista ESBL-tartunnalle, vaan valikoi suolistoon kaikkein vastustuskykyisimmät ESBL-kannat.

– ESBL-bakteerit ovat vastustuskykyisiä penisilliineille ja kefalosporiineille, ja siksi niiden aiheuttamia infektioita hoidetaan muiden ryhmien antibiooteilla, kuten fluorokinoloneilla. Kun analysoimme tarkemmin ESBL-bakteerin hankkineita, kävi ilmi että niistä, jotka eivät turvautuneet antibioottiin, 37 prosentilla oli fluorokinolonille resistentti tartuna. Fluorokinolonia käyttäneistä matkustajista sen sijaan peräti 95 prosentilla ESBL-kanta oli vastustuskykyinen myös fluorokinoloneille, Kantele kertoo.

Kanteleen mukaan löydös on looginen: kun otetaan antibioottia, suolistossa pärjäävät nimenomaan ne, jotka ovat vastustuskykyisiä käytetylle antibiootille.

Vastustuskyky antibiooteille voi siirtyä bakteerilta toiselle eräänlaisissa geenipaketeissa, jolloin samassa paketissa voi siirtyä vastustuskyky monelle eri antibiootille. Tutkijat havaitsivatkin, että fluorokinoloneille resistentit ESBL-kannat olivat usein vastustuskykyisiä myös muille sellaisille antibiooteille, joiden vastustuskyky kulkee samoissa geenipaketeissa kuin fluorokinoloniresistenssi.

– Käytännössä tämä merkitsee sitä, että matkailija poimii mukaansa kaikkein vastustuskykyisimmät ESBL-kannat, ja ESBL-infektioiden hoitovaihtoehtoja jää jäljelle entistäkin vähemmän, Kantele toteaa.

Travel Medicine and Infectious Disease -lehdessä julkaistu tutkimus oli jatkoa työlle, johon kutsuttiin mukaan Lääkärikeskus Aavan matkailuklinikalle hakeutuneita suomalaismatkailijoita. Tutkittavat antoivat ennen matkalle lähtöään sekä heti matkalta palattuaan ulostenäytteen ja täyttivät kyselykaavakkeita. Jatkotutkimuksessa tästä ryhmästä valittiin 90 matkailijaa, jotka kaikki olivat saaneet matkalta suoliston ESBL-superbakteerin. Kantojen herkkyys määritettiin lukuisille eri antibiooteille ja tuloksia tarkasteltiin suhteessa matkakohteeseen, matkailijan ikään, sairastettuun matkaripuliin ja käytettyihin antibioottihoitoihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Migreeniä hoidetaan usein liian pienillä annoksilla

Migreenin lääkkeellinen hoito on Käypä hoito -suosituksen mukaista, mutta tulehduskipulääkkeiden annosmäärät ovat…

Lonkkamurtumat ja osteoporoosilääkitys – kaksiteräinen miekka

Osteoporoosin lääkehoito lonkkamurtumien ehkäisyssä on kaksiteräinen miekka. Kannattaako lääkitys vai ei? Osteoporoosi…

Joka kuudes raskaana oleva tupakoi

Äidin raskaudenaikainen tupakointi altistaa sikiön tuhansille terveyttä haittaaville kemikaaleille. Sikiöaikainen altistuminen tupakoinnille…

Erektiohäiriön hoitoa kellon ympäri

Kirjoitan aika harvoin lääkkeistä, koska tykkään pitää blogin hengen terveyttä edistävänä, en…