Eikö yksivuotias nuku läpi yön? Ei syytä huoleen Emilii Dove

unikoulu

Uni on meille kaikille tärkeää. Vauvat oppivat hyvät unenlahjat rutiineilla, joita noudatetaan johdonmukaisesti joka päivä. Jokainen vauva on kuitenkin yksilö.

Milloin vauva sitten nukkuu läpi yön? Monet vanhemmat odottavat sen tapahtuvan noin puolen vuoden iässä. Totuus kuitenkin on, että toiset vauvat nukkuvat läpi yön jo parin kuukauden ikäisenä ja toiset kukkuvat hereillä vielä yksivuotiaina.

Unta haittaavien tekijöiden tunnistaminen on tärkeää. Osa huonosti nukkuvista lapsista voisi nukkua paremmin unta tukevien rutiinien ja unikoulun avulla. Unikoulun hallittu itkettäminen ei aiheuta lapselle psykologisia ongelmia. Se ei myöskään vahingoita lapsen ja vanhemman suhdetta.

Nukkumistaidon oppiminen luo lapselle turvallisuuden tunnetta. Saman tekevät rutiinit, joita noudatetaan säännöllisesti ja johdonmukaisesti.

Jos unikoulu ja päivärutiinien muokkaaminen eivät auta, ei terveen lapsen kanssa kannata vielä suuremmin huolestua.

Eräässä tutkimuksessa todetaan, että katkonaisten unien ei ole todettu vaikuttavan myöhempiin ongelmiin lapsen kehityksessä. Tämä on rauhoittava tieto, sillä tutkimuksessa yli puolet 6-12 kuukauden ikäisistä lapsista ei nukkunut kahdeksaa tuntia putkeen. Reilu neljännes lapsista nukkui yhtäjaksoisesti kuusi tuntia.

Poikien ja tyttöjen välillä havaittiin pientä eroa. Kuuden kuukauden iässä tytöt nukkuivat todennäköisemmin pidempään kuin pojat.

Tässä tutkimuksessa vauvan herääminen yöllä ei vaikuttanut äidin mielialaan. Aiemmin on kuitenkin todettu, että äidit, jotka nukkuvat samassa huoneessa lapsen kanssa, nukkuvat huonommin kuin äidit, joiden lapset nukkuvat eri huoneessa. Heräämisiä oli keskimäärin yksi enemmän, valveillaoloaika 20 minuuttia pidempi ja jatkuvan unen määrä vähäisempi. Lapset nukkuivat yhtä hyvin, olivat sitten samassa tai eri huoneessa äidin kanssa. Äidin hyvinvoinnin kannalta lapsen voisi siis laittaa nukkumaan omaan huoneeseen jo aiemmin kuin yleensä ajatellaan ja neuvotaan.

Entä mikä on riittävä määrä unta vauvalle? Haarukka on suuri. 4-11 kuukauden ikäiselle keskimäärin 12-15 tuntia riittää. Varsinkin tämän ikäluokan nuoremmat voivat nukkua 16-18 tuntia kun taas lähemmäs vuoden ikäiselle voi riittää 11 tuntia. Tarkkaa tuntimäärää paremmin riittävästä unesta kertoo se, että lapsi herää aamulla virkeänä ja hyväntuulisena eikä torkahtele miten sattuu ennen kuin on päiväunien aika.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Paras aurinkosuoja

Tässä ehdottomasti kesän paras aurinkosuoja. Helpoin ja vaivattomin aurinkosuoja lapsille on UV-suojavaatteet.…

Koirat hihnaan leikkipuistoissa

En halua leimautua koiravihaajaksi, vaikka niin tässä saattaa käydä. Totta on, että…

Pesuainekapseleista voimakkaita myrkytysoireita

Pyykinpesuainekapselit ovat aiheuttaneet voimakkaita myrkytysoireita yksittäisillä pikkulapsilla. Kapselit voivat muistuttaa karkkeja tai…

Sikiön Downin syndrooma voidaan tutkia äidin verinäytteestä

Downin oireyhtymän kromosomihäiriö voidaan todeta jo raskauden aikana. Raskaudenaikaisessa ultraäänitutkimuksessa niskapoimun löytyminen voi…