Elämää vuosiin Emilii Dove

Vuosikaudet on yritetty lisätä vuosia elämään. On aika lisätä elämää vuosiin. Maailman terveyspäivää vietetään teemalla: Hyvä terveys lisää elämää vuosiin.

Muutaman vuoden päästä maailmassa on enemmän yli 60-vuotiaita
kuin alle viisivuotiaita lapsia.

Surullista on, että ikääntyminen ja ikääntyvien alati kasvava määrä nähdään usein niin kovin negatiivisena. Ikään kuin se olisi meille vain taakka kannettavaksi.

WHO on kirjannut neljä kohtaa, joilla parannetaan tervettä ja aktiivista ikääntymistä:

  1. Terveydenedistämisen kohdentaminen kaikkiin ikäryhmiin on tärkeää, jotta voidaan ehkäistä tai lykätä sairastumista pitkäaikaissairauksiin.
  2. Pitkäaikaissairauksien aiheuttamia seuraamuksia tulisi pyrkiä vähentämään varhaisella diagnosoinnilla ja laadukkaalla hoidolla.
  3. Fyysistä ja sosiaalista ympäristöä pitäisi muokata ajatellen ikääntyvien terveyttä ja osallistumista.
  4. Muutetaan ajattelutapaa ja luodaan yhteiskunta, jossa ikääntyviä kunnioitetaan ja arvostetaan.

Näiden kohtien kanssa on helppoa olla samaa mieltä. Se ei kuitenkaan riitä, vaan hyvät ajatukset pitää muuntaa teoiksi. Suomessa pidetään erityisen hyvää huolta lapsista – niin kuin kuuluu pitääkin. Mutta pidämmekö yhtä hyvää huolta vanhuksistamme? Voisimme varmasti tehdä enemmän heidän hyvinvointinsa eduksi.

Maailman terveysjärjestö WHO perustettiin vuonna 1948 ja sen kunniaksi vietetään joka vuonna Maailman terveyspäivää huhtikuun 7. päivänä.

  1. Minusta Suomessa ikäihmiset on usein niin kovin yksinäisiä,kukaan ei välitä siitä ennenkuin itse on samassa asemassa.Olen ajatellut auttaisiko asennekasvatus siinäkin pitkällä aikavälillä.Kodeissa sitä kasvatusta ei aina saa jos vaikka kouluissa annettaisiin .

    1. Olen samaa mieltä, liikaa yksinäisiä ikäihmisiä Suomessa. Onneksi jotain toimintaakin on, ainakin HelsinkiMissio yrittää auttaa ja Vanhustyön keskusliitolla on Ystäväpiiri-toimintaa. Toivottavasti toiminta leviää kaikkialle Suomeen. Kirjoitin aiheesta jokin aika sitten.
      Asennekasvatusta varmasti tarvittaisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Oletko mittauttanut silmänpaineesi? 5 kohtaa glaukoomasta

Silmänpainetauti eli glaukooma on salakavala tauti, koska se on usein täysin oireeton.…

HealthBerry terveysblogien Top 10 -listalla

Cisionin toukokuun blogilistaus kertoo Suomen suosituimpien terveysblogien kymmenen kärjen. Ykkössijan otti oikeutetusti…

Marevan-potilaille mittari INR-arvojen omaseurantaan

Etämittaus on varfariinia käyttäville paras tapa kontrolloida hoitoa sekä hoidon laadun että…

Puhutko potilasta?

Kerran vuodessa järjestetään farmasian maailmankongressi. Olen ollut mukana jo monena vuonna, mutta…