Elintavoilla välttää verenpainelääkityksen Emilii Dove

Aikuisikäisistä suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine. Puolet heistä käyttää verenpainetta alentavia lääkkeitä. Mutta mikä on, kun vain 40 prosentilla lääkettä käyttävistä verenpaine on hoitotavoitteessa?

Lääkehoidon tehottomuus voi johtua huonosta hoitoon sitoutumisesta, liian pienestä lääkeannoksesta tai huonosta lääkeyhdistelmästä, puutteellisesta nesteenpoistohoidosta ja liian suuresta natriuminsaannista tai yksilöllisistä eroista lääkevasteissa tai lääkeaineiden yhteisvaikutuksissa.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta kohonneen verenpaineen Käypä hoito -suosituksesta. Sen mukaan suolan käytön vähentäminen on tärkein kohonneen verenpaineen ehkäisevä tekijä.

suolaa

Uusi suositus korostaa suolan käytön vähentämisen merkitystä kohonneen verenpaineen ehkäisyssä ja hoidossa. Suomalaisten päivittäinen suolansaanti tulisi vähentää nykytasolta noin puoleen, eli aikuisten kohdalla alle viiteen grammaan, sanoo LKT, tutkimusprofessori ja sisätautien erikoislääkäri Antti Jula.

Lääkehoitoa suositellaan vasta silloin, kun elintapojen muutokset eivät laske verenpainetta yleiselle tavoitetasolle. Elintavoista suolan lisäksi alkoholin runsas käyttö sekä vähäinen fyysinen aktiivisuus ja ylipaino lisäävät riskiä kohonneeseen verenpaineeseen. Monella potilaalla verenpainelääkitys olisikin luultavasti tarpeeton, jos nämä elintavat saisi korjattua terveellisiksi.

Suosituksessa on tarkennettu verenpaineen tavoitetasoa, joka yleisesti on alle 140/90mmHg, alle 150/90 mmHg jos potilas on yli 80-vuotias ja alle 140/80 mmHg jos potilaalla on diabetes.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Lapsen yskään hunajaa, ei yskänlääkettä

Käypä hoito -suosituksen mukaan lasten yskänlääkkeet eivät helpota oireita lasten akuutissa virusinfektioon…

Netissä myytävissä ravintolisissä taas reseptilääkkeitä

Ison-Britannian lääkevirasto MHRA varoittaa netissä myytävistä ravintolisistä, sillä eräät laihdutusvalmisteet ovat sisältäneet…

Muista uusia jäykkäkouristusrokote

Olin lauantaina apteekkivuorossa ja asiakkaana kävi maanviljelijä, joka oli viikko sitten nirhaissut…

Avokadolla kolesterolin ja ylipainon kimppuun

Avokado päivässä alentaa LDL-kolesterolia. Näin todetaan tutkimuksessa, joka eittämättä oli pieni ja…