Aikuisille enemmän kauraa – ja puuroa Emilii Dove

Suomessa kauppojen hyllyillä on runsas puurovalikoima. Mutta tarvitaanko näin 02montaa erilaista puuroa ja mikä niistä kannattaa valita?

puuro-leipatiedotus

Kyllä valikoimaa olla pitää! Erilaiset hiutaleet tuovat vaihtelua ruokapöytään. Vaihtelua saa toki myös marjoja ja muita lisukkeita vaihtelemalla. Välillä voi tehdä myös tuorepuuroa, jota ei tarvitse lämmittää.

Lapsille vaihtelua, aikuisille kauraa

Puurohiutaleista vain kaurassa on beetaglukaania, joka alentaa kolesterolia ja vähentää verensokerin nousua aterian jälkeen. Euroopan Elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on hyväksynyt molemmat terveysväittämät. Terveyttä edistävät vaikutukset saavutetaan 3 grammalla kauran beetaglukaania. Yhdessä kaurapuuroannoksessa on beetaglukaania noin 1,5 grammaa. Beetaglukaania on myös ohrassa.

Kauran kolesterolia alentava vaikutus sai lisää näyttöä tuoreessa meta-analyysissä, joka kokosi yhteen 58 satunnaistettua tutkimusta. Kontrolliryhmiin verrattuna beetaglukaani alensi merkitsevästi LDL-kolesterolia (paha kolesteroli), kokonaiskolesterolia vähennettynä HDL-kolesterolilla (hyvä kolesteroli) ja apo B:tä.

Apo B-pitoisuus on suoraan verrannollinen sydän- ja verisuonitautien riskiin. Apo B:n määrityksestä on selvin hyöty ylipainoisilla, metabolista oireyhtymää ja tyypin 2 diabetesta sairastavilla, joilla LDL-kolesterolin pitoisuus on usein normaali. Apo B:tä on suositeltu myös kolesterolia alentavan lääkehoidon tehon seurantaan.

Murojen sijaan puuroa

Murot voivat olla kätevä ja nopea ratkaisu aamulla, mutta niiden sijaan kannattaisi syödä puuroa. Muroissa on sokeria ja määrät nousevat helposti.

Muropakettien kyljessä annettu 30 gramman annoskoko on harhaanjohtava, sillä veikkaan, että moni syö sitä isomman annoksen. Seuraavan kerran, kun syöt muroja, punnitse vaa’alla, kuinka paljon muroja kuppiin kumoat. Sen jälkeen voit laskea, kuinka paljon annoksesi sisältää sokeria.

Kauran kolesterolivaikutuksen kanssa yhtä tärkeäksi ominaisuudeksi nostaisin kauran sisältämän kuidun. Kuitua tulisi saada päivittäin vähintään 25 grammaa.  Kuitu auttaa pitämään kylläisenä, se tasaa aterianjälkeistä verensokerin nousua, ehkäisee ummetusta, laskee kolesterolia sekä pienentää rinta- ja paksusuolisyövän riskiä. Kaikkia kuidun vaikutuksia ei heti huomaa, mutta hyvän suolen toiminnan tunnistaa parissa päivässä ja sen kannalta kuitu on ehdoton.

Puuro maitoon ja sitten mikroon

Pitkään hauduttamalla saa hyvää puuroa, mutta maistuvaa siitä tulee myös mikrossa. Tosin ei paketin ohjeilla. Ihmettelenkin, miksi puurohiutaleiden valmistajat eivät ole kehitelleet kunnon reseptiä mikropuurolle?

Näin se meillä tehdään:

1 dl kaurahiutaleita
2 dl ykkösmaitoa (rasvaa 1%) tai käyttämääsi maidon korviketta
1 rkl mantelijauhetta

Sekoita ainekset ja laita mikroon täydellä teholla 2 minuuttia. Sekoita ja anna seistä muutama minuutti, lisää tarvittaessa tilkka maitoa.

Maidosta ja manteleista saa aamupalaan proteiinia ja rasvaa, mutta sen lisäksi kannattaa tarpeen mukaan syödä myös esimerkiksi keitetty kananmuna. Proteiini ja kuitu aamupalalla pitävät nälän loitolla lounaaseen asti.  

Aamulla ei pitäisi olla niin kiire, että tällaista puuroa ei ehdi tehdä. Ja jos on, kokeile tuorepuuroa, jonka voi valmistaa edellisenä iltana. Jos puuro ei maistu, tee kauravohveleita tai –lättyjä

Kuva: Leipätiedotus ry

1 kommentti
 1. Oma resepti työpaikkapuurolle on:
  – n. 1dl kuituista kaurapuuroa
  – 3 rkl salaattisiemensekoitusta
  – luomukananmuna (kannattaa sekoittaa hyvin)
  -vettä
  Nämä keitetään mikrossa kerran välillä sekoittaen.
  Sit lisätään pakastemustikoita ja naatitaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Raparperista on jäätelöksi

Mansikkajäätelöä nyt tekee kuka vain, mutta kermainen raparperijäätelö on jo hurjaa. Aivan…

Älykkyyttä syömällä

Kaksi ensimmäistä elinvuotta ovat lapselle tärkeä kehitysvaihe. Ruokavalion terveellisyyteen kannattaa panostaa kasvun…

Se, milloin syö, voi olla yhtä tärkeää kuin se, mitä syö

Päiväpaasto tai virallisemmin aikarajoitteinen syöminen tekee tuloaan. Tässäkö vastaus painonhallintaan? Ehkä, ainakin…

Kalalla kolesterolin kimppuun

Syömällä enemmän kalaa, voi lisätä hyvän kolesterolin määrää. Rasvaisen kalan syöminen entistä…