Epäluottamus ihmisiin lisää dementiariskiä – testaa itsesi Emilii Dove

Epäluottamus toisiin ihmisiin lisää dementiaan sairastumisen vaaraa. Itä-Suomen yliopiston ja Karoliinisen instituutin tutkimuksessa dementian riski oli kolminkertainen suurinta epäluottamusta osoittaneilla verrattuna niihin, joilla epäluottamus oli vähäistä. Tulokset julkaistiin Neurology-lehdessä.

Positiivinen asenne ja luottamus ihmisiin voisi osaltaan ehkäistä dementiaa. Kuva iStock Copyright Mari
Positiivinen asenne ja luottamus ihmisiin voisi osaltaan ehkäistä dementiaa.
Kuva iStock Copyright Mari

Sosiaalinen epäluottamus on aikaisemmin liitetty myös sydäntautien riskiin. Vuoden 2012 nuorisobarometri taas osoitti, että sosiaalinen epäluottamus periytyy vanhemmilta lapsille. Epäluottamus on yleisintä alemmassa sosioekonomisessa ryhmässä, ja nuorilla se selittää myös huonoa koulumenestystä.

– Tulokset vahvistavat käsitystä, että elämänasenne ja luonteenpiirteet voivat vaikuttaa terveyteen, tutkimustyöhön osallistunut lääketieteen opiskelija Elisa Neuvonen kertoo.

Tutkimukseen osallistui 1449 henkilöä, jotka olivat tutkimuksen alkaessa iältään keskimäärin 71-vuotiaita. Kyselytulosten perusteella vastaajat jaettiin vähäistä, kohtalaista ja suurta epäluottamusta edustaviin ryhmiin.

Testaa itsesi

Havainto epäluottamuksen yhteydestä dementiaan tuo uusia näkökulmia myös sairastumisen ehkäisyyn. Voisiko positiivinen asenne ja luottamus osaltaan ehkäistä dementiaa?

Tällä kyselyllä voit testata itsesi. Mieti jokaisen kysymyksen kohdalla, missä määrin olet samaa mieltä seuraavien väitteiden kanssa: Ei pidä lainkaan paikkaansa, Ei juuri pidä paikkaansa, Pitää melko lailla paikkansa, Pitää täysin paikkansa.

  • Useimmat ihmiset valehtelevat oman etunsa vuoksi.
  • Useimmat ihmiset ovat rehellisiä ja kunniallisia kiinni joutumisen pelossa.
  • Useimmat ihmiset ovat valmiita käyttämään epärehellisiäkin keinoja.
  • Mietin todellisia syitä, jotka saavat toisen tekemään jotain hyväkseni.
  • Kukaan ei välitä paljoa siitä, mitä toiselle tapahtuu.
  • On parasta olla luottamatta kehenkään.
  • Useimmat ihmiset hankkivat ystäviä hyötyä etsien.
  • Useimmat ihmiset eivät halua nähdä vaivaa auttaakseen toisia.

Vastausvaihtoehdot on pisteytetty seuraavasti:
Ei pidä lainkaan paikkaansa = 0 p
Ei juuri pidä paikkaansa = 1 p
Pitää melko lailla paikkansa = 2 p
Pitää täysin paikkansa = 3 p

Laske saamasi pisteet yhteen. Suurin mahdollinen pistemäärä on 24 pistettä ja pienin nolla pistettä. Mitä suurempi kokonaispistemäärä, sitä suurempi on sosiaalinen epäluottamus.

Cook ja Medley kehittivät 1950-luvulla sosiaalisen epäluottamuksen mittaamiseen asteikon, joka koostui 50 eri väittämästä. Epäluottamusta voidaan mitata myös tällä lyhemmällä asteikolla, jonka on todettu olevan luotettava ja alkuperäistä tarkempi kyynisyyden ja sosiaalisen epäluottamuksen arvioimisessa. Kysely on kopioitu LK Elisa Neuvosen opinnäytetyöstä.

Neuvonen, Rusanen, Solomon, Ngandu, Laatikainen, Soininen, Kivipelto, Tolppanen: Late-life cynical distrust, risk of incident dementia, and mortality in a population-based cohort. Neurology 2014; 82:1-8.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Hoituuko virtsatietulehdus ibuprofeenilla?

Saksalaisen tutkimuksen mukaan ibuprofeeni voisi olla vaihtoehto antibiootille lievän virtsatietulehduksen hoidossa. Tutkimuksessa 494…

Kyllä lääketutkimuksille!

Jos sairastuisit, olisitko valmis osallistumaan sairauden hoitoon tarkoitetun lääkkeen tutkimukseen? Hienoinen enemmistö…

D-vitamiinin puutos yhteydessä krooniseen päänsärkyyn

Suomalaistutkimuksen mukaan D-vitamiinin puutos voi lisätä kroonisen päänsäryn riskiä. Miehillä, joilla oli…

Hae apua ylävatsavaivoihin

Väitöstutkimuksen mukaan ylävatsavaivoihin kannattaa hakea apua. Neljännes väestöstä kärsii ylävatsavaivoista vuosittain. Puolella…