Finrexin ja Burana eivät sovi yhteen Emilii Dove

Huolellinen käsienpesu on tärkeä keino ehkäistä flunssaa ja esimerkiksi norovirustartuntaa. Jos flunssa kuitenkin iskee, moni hoitaa oireita itsehoitolääkkeillä. Onkin aiheellista muistuttaa, että Buranaa ja Finrexiniä ei saa ottaa samanaikaisesti. Kyseessä on tulehduskipulääkkeen yliannostus, joka lisää haittoja, ei tehoa.

Flunssalääkkeissä on tulehduskipulääkettä. Varo siis yhteiskäyttöä.

Tulehduskipulääkkeen pitkäaikainen käyttö nostaa mahahaavan riskin nelinkertaiseksi. Mahahaava taas voi alkaa vuotaa verta. Pitkäaikaisen käytön lisäksi myös yksittäiset yliannokset lisäävät mahahaavan riskiä.

Arvioidaan, että Suomessa noin 200 henkilöä vuodessa menehtyy tulehduskipulääkkeiden aiheuttamiin mahaverenvuotoihin.

Fimealta saamieni tietojen mukaan ei tiedetä, kuinka moneen kuolemantapaukseen liittyy ohjeiden vastainen käyttö tai onko kyseessä ollut resepti- vai itsehoitovalmiste. Asia pitäisi erikseen tutkia. Tietoa olisi kuitenkin tärkeää saada, koska se auttaisi ehkäisemään haittoja.

Mikä siinä Finrexinissä muuten on, kun sitä niin paljon käytetään? Sehän sisältää asetyylisalisyylihappoa, joka on tulehduskipulääkkeistä vatsalle se kaikkein pahin. Sen lisäksi valmisteessa on kofeiinia ja C-vitamiinia. Niistä ei ole iloa sen paremmin flunssassa kuin norovirustartunnassakaan. Ei siis mikään ihmetroppi.

Finrexinin sijaan suosittelen parasetamolin ja tulehduskipulääkkeen yhdistelmää tai vielä mieluummin pelkkää parasetamolia. Jos kuumaa juomaa haluaa, mustaherukkamehu tai tee ajaa asian.

Sama koskee sitten muitakin Finrexiniä vastaavia flunssalääkkeitä, koska niissä on kaikissa särkylääke mukana.

 1. En ole koskaan ymmärtänyt Finrexiniä. Sehän on vielä tosi kallistakin! Siis jos vertaa vaikka kofeiinitabletteihin (tai teehen tai kahviin), C-vitamiinitabletteihin ja mehuun. C-vitamiinista saattaa olla hyötyä flunssassa, siitä ei ole oikein yksimielisyyttä, mutta pilleri toimii ihan yhtä hyvin. Tai vaikkapa iso annos C-vitamiinipitoisia marjoja.

  Minusta flunssassa kannattaisi juoda seljamehua, koska mustaseljalla on antiviraalista vaikutusta ja se saattaa joidenkin tutkimusten perusteella lyhentää flunssan ja influenssankin kestoa. Makukaan ei ole niin kaukana mustaherukasta, vaikka ei ehkä yhtä maukas olekaan. Teessäkin on kyllä potentiaalisesti antiviraalisia ainesosia.

  Ja aspiriniin vetäminen on tosiaan aika hölmöä, jos ei ota pieniä annoksia sydäntautien ehkäisyyn (lääkärin ohjeesta) tai ole jokin sairaus, johon nimenomaan aspiriini tehoaa paremmin kuin ibuprofeeni – flunssahan ei ole sellainen ja niitä on muutenkin varsin vähän. Mutta miksi suosittelet parasetamolin ja tulehduskipulääkkeen yhdistelmää? Tietääkseni yhdistelmästä ei ole näyttöä. Kts. esim. http://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/fever-phobia/#comment-106649

  1. Parasetamolin ja tulehduskipulääkkeen yhdistelmää ei tosiaan suositella lapsille, alle 16-vuotiaille. Syynä ovat mm. väärään annosteluun liittyvät riskit. Eikä yhdistelmästä ole tosiaan todettu lapsilla olevan hyötyä.

   Aikuinenkaan tuskin tarvitsee esim. flunssaansa muuta kuin parasetamolin TAI tulehduskipulääkkkeen. Mutta jos tuntuu, että yksi lääke ei riitä, on edellä mainittu yhdistelmä turvallinen verrattuna kahden tulehduskipulääkkeen yhdistelmään. Eli sen Finrexinin tilalle mieluummin parasetamolia.

   Tässä, aikuisilla tehdyssä tutkimuksessa yhdistelmä oli kivunlievityksessä parempi kuin kumpikaan lääke yksinään:
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2791549/

   1. Ei ollut tuttu tutkimus, mutta tuossahan kyse on hammasleikkauksen jälkitilasta, johon tarvitaan usein aika suuria annoksia särkylääkettä. Flunssassa taas säryt ovat yleensä melko lieviä ja moni käyttää särkylääkettä ennen kaikkea kuumeen alentamiseen.

    1. Niin, kuten sanoin, flunssaan riittänee yksi lääke. Mutta sitten taas esim. influenssassa lihaskivut voivat olla kovat ja lääkettä saatetaan tarvita enemmän.

 2. Kiitos vinkistä. Tässä tuli mulle roppakaupalla uutta tietoa. Mahtavatko nämä asiat olla lainkaan yleisessä tiedossa.

  1. Proviisorina pidän tätä itsestäänselvyytenä, mutta kyllä sekakäyttöä tapahtuu aivan liikaa eikä käyttäjillä ole asiasta tarpeeksi tietoa. Siksikin olisi tärkeää saada lisätietoa, millainen käyttö aiheuttaa mahaverenvuodoista johtuvia kuolemia. Tiedon avulla haittojen ehkäisykin olisi helpompaa.

   On kiva kuulla, että jutustani oli hyötyä!:)

 3. Joo ja sokerina pohjalla Finrexin sisältämä c-vitamiini tuhoutuu kuumassa, eli se saattaa jopa olla hyödytöntä.

 4. Onko olemassa kuumaan veteen sekoitettavaa paracetamol valmistetta jossa ei olisi aspartaamia makeutusaineena?

  1. Eipä valitettavasti taida olla.

   Kyseisissä valmisteissa on aspartaamia noin 40 mg per annos. Hyväksyttävä saantiraja on 40 mg painokiloa kohden päivässä. Eli sen puoleen ei huolta.
   Tämäkin pieni määrä saattaa tosin olla liikaa potilaille, joilla on fenyyliketonuria. Siinä tapauksessa voi käyttää vaikka Panadolin oraalisuspensiota, jos tabletit eivät sovellu.

 5. Flunssan kokeminen on tietysti yksilöllistä, mutta minä olen kyllä havainnut, että Finrexin ja vain Finrexin pitää oloni siedettävänä yhtä lailla nuhakuumeessa kuin influenssassakin.

  Varmastikaan se ei tehoa kaikilla, mutta siinä missä ibuprofeenit ja parasetamolit jäävät minulla miltei täysin tehottomiksi, pussillinen Finrexiniä saa minut tuntemaan itseni uudelleensyntyneeksi, jahka se vaikuttaa.

  1. Tasan samaa mieltä. Finrexinin avulla on tehty monta työpäivää, jotka muutoin olisi oltu voimattomana sairaslomapäivällä. Harmillista, että sitä ei tällä hetkellä saa apteekeista.

 6. Mielestäni otsikossa on perustavaa laatua oleva käsitysvirhe; Finrexin ja Burana …. siis kyseessähän on ehdottomasti asia, joka koskee kahta lääkeainetta, jota ei pidä sekoittaa mielellään pitkäaikaisessa käytössä yhteen. Burana on ibuprofeeni ja Finnrexin sis. asetyylisalesyylihappoa (vissiin), jota on siis Aspirinissa. Ibuprofeenia on myös tuotemerkiltään mm. Ibusal, Ibumax jne. Ja parasetamoli valmisteita ovat tuotenimeltään mm. Paramax, Panadol jne.
  On tärkeämpää puhua eri lääkeaineiden yhdistämisestä, kuin tuotemerkeistä nimellä.

  1. Kiitos kritiikistä!
   Otsikkoon otin nuo kaksi kauppanimeä, koska yleisesti Burana tunnetaan paremmin kuin lääkeaine ibuprofeeni. Kaksi hyvin paljon käytettyä valmistetta siis. Valitsin Buranan ja Finrexinin, koska juuri niiden yhdistelmästä löytyi mainintoja blogeista, somesta ja keskustelupalsoilta.
   Asia käy kuitenkin ilmi jutusta, jossa puhutaan yleisesti tulehduskipulääkkeistä. Niitä kun on muitakin kuin ibuprofeeni. Otsikossa ei yleensä koko asiaa pysty kertomaan, mutta sillä voi herätellä kiinnostusta.

   1. Eli kunhan jotain lähdit höpöttämään edes selvittämättä asioita kunnolla. Tämä on taas yksi ihana esimerkki valeuutisesta ja clickbaitista. Otetaan tunnetuimpia nimiä ja mustamaalataan niitä ilman sen suurempaa tietämystä asiasta tai ilman mitään lähdettä mihin viitata muuta kuin omat höpöhöpöpuheet. Jos kyseiset firmat haluaisivat olla veemäisiä voisivat nostaa syytteen tuollaisesta valheellisen tiedon levittämisestä, joka tuhoaa heidän brändiään.

    1. Ei tähän tarvita mitään lähdettä, koska on ihan yleisesti tiedossa, että kahta tulehduskipulääkettä ei saa käyttää samanaikaisesti. Proviisorin koulutuksella tämä on ihan selvä asia, mutta ymmärrän kyllä, että tämä voi olla vaikea asia uskoa, jos ei ole tämän alan koulutusta.
     Eli en ihan lähtenyt mitään höpöttämään. Todista itse, että väitteeni ei ole tosi. Kyse ei ole klikkiotsikosta vaan ihan oikeasta lääkkeiden virheellisestä käytöstä. Tällaiseen puututtaisiin esim. apteekissa heti.

    2. Ja lisään vielä, että lääkefirmoille on ensisijaisen tärkeää että heidän lääkkeitään käytetään oikein.

 7. Kannattanee tarkistaa sellaiset asiasanat kuten yhdistelmälääke ja kofeiini. Kofeiini tehostaa useiden tulehduskipulääkeeiden vaikutuksia. Pitkäaikainen ja ihan-vaan-varmuuden-vuoksi käytetty kipulääkitys on kyllä tunnustetusti kuolemankin riskiä nostava ja liian tuntematon aihe.

 8. Juurikin tätä aihetta googlettelin. Kumma juttu ettei Finrexin pakkausselosteessa mainita asiaa selkeästi.

 9. Hei,kirjoitampa omakohtaisen kokemuksen tai itse ainakin uskon sen johtuneen finrexin ja buranan yhteisvaikutuksesta. Mies toi apteekista kumpaistakin finrexiä ja buranaa yhtäaikaa ja siellä oli jo sanottu ettei niitä tulisi ottaa yhtäaikaisesti. Olin lähdössä töihin ja flunssaisen olon ja jäsenkolotusten takia kumminkin päätin ottaa saman aamun aikana kumpaistakin, mutta lääkkeittenottoajankohtien välillä oli kumminkin tunteja aikaa,joten uskaltauduin ottamaan. Ei mennyt kauaa kun huuleni ilmestyi iso ”rakkula”Töissä kaikki melkein oli sitä mieltä että kyseessä oli herbes, mutta itse en oikein uskonut siihen.Yksi työkaveri sanoi heti että hän uskoo että se on allerginen reaktio jostakin.No heti ajattelin sen johtuvan siitä aamuisessa ja iltaan mennessä ”rakkula”oli poissa, joten uskon aika vahvasti sen johtuneen buranan ja finrexin yhteisvaikutuksesta.

 10. Kuumeilussa tai tulehdustiloissa, jotka usein aiheuttavat kuumetta, suosittelet pelkästään parasetamolia jolla ei ole mitään anti-inflammatorista vaikutusta?
  Suosittelisin ihmisiä pohtimaan itse (tämän healthberryn artikkelia lukevia) mitä lääkkeitä käyttää ja mihin oireisiin. Parasetamolilla on kipua lievittävä ja mahdollisesti kuumetta alentava vaikutus, mutta suurina annoksina se on maksatoksista. Samoin kuin tulehduskipulääkkeissä mm. Mahahaavan riski. Itse suosittelisin käsikauppalääkkeistä parasetamolia ja ibuprofeenia sekaisin, koska tällöin voidaan vältellä molempien lääkkeiden toksisia annoksia ja saadaan kipua, sekä tulehdustiloja laskeva hyöty mahdollisimman korkealle.

  1. Suosittelen ihmisiä kysymään apteekista, sen sijaan että itse miettisi näitä kysymyksiä.

   Kuten jutussa lukee, suosittelen juuri nimenomaan parasetamolin ja tulehduskipulääkkeen yhdistelmää tai pelkkää parasetamolia, joka monelle on riittävä apu. Mutta se ei automaattisesti tarkoita sitä, että näiden lääkkeiden toksisia annoksia voitaisiin yhteiskäytöllä vältellä. Yhteiskäyttö ei tässä tapauksessa tarkoita sitä, että molemmista lääkkeistä voisi ottaa pienemmän annoksen. Eli annostusohjeita pitää silti noudattaa.

   Yksi ongelma lääkityksessä on juuri se, että ei käytetä oikeita annoksia. Annoksen pitää olla riittävä, ei yli eikä ali, ellei sitten ole muuta lääkärin puolesta neuvottu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Marjajauheita talven varalle

Oletteko jo kokeilleet marjajauheita? Marjajauhe kaapissa voisi olla erinomainen hätävara varsinkin talvella,…

Jälkiehkäisypilleri ei tehoa yli 80 kiloisilla

Apteekista ilman reseptiä myytävä jälkiehkäisyvalmiste NorLevon vaikutus saattaa heikentyä naisilla, jotka painavat…

Kirkasvalokuulokkeet eivät vakuuta

Oletteko kuulleet kirkasvalokuulokkeista? Niitä kehittää ja myy oululainen Valkee Oy. Sain viime…

D-vitamiinia astmaatikoille

D-vitamiinilisä saattaa parantaa hengitettävän kortikosteroidin tehoa. Tuore tutkimus osoitti, että astmaattiset lapset,…