Geenitestillä kohti terveellisempiä elämäntapoja? Emilii Dove

Kolmannes suomalaisista arvioisi elämäntapojaan uudelleen, jos saisi omaan perimäänsä liittyvää riskitekijätietoa. Puolet ainakin harkitsisi elämäntapojensa uudelleen arviointia.

Tiedot käyvät ilmi Sitran Taloustutkimuksella teettämästä kyselytutkimuksesta, joka suunnattiin kansalaisille ja lääkäreille joulukuussa 2013. Tutkimuksessa selvitettiin runsaan 2000 suomalaisen suhtautumista perinnöllisten riskitekijöiden kartoittamiseen.

Geenitestit

Valtaosa vastanneista (61 %) ilmoitti olevansa kiinnostunut selvittämään omia perinnöllisiä riskitekijöitään, mutta suuri enemmistö (84 %) vastaajista ei tiennyt missä geenitestin voi tehdä. Geenitesteistä ja niiden vaikutuksista toivotaankin lisää tietoa.

Geenitestiin voi päästä lääkärin lähetteellä, mutta sellaisen voi tilata myös netistä. Saatavilla on esimerkiksi perinnöllisen laktoosi-intoleranssin testi ja perinnöllisen laskimotukosriskin testi.

Nämä testit tehdään kotona pakkausohjeiden mukaan, minkä jälkeen testi lähetetään laboratorioon testattavaksi. Tulokset voi lukea henkilökohtaiselta profiilisivulta Geenitesti.fi – verkkopalvelusta. Vastauksen lisäksi asiakas saa testitulosta syventävää terveystietoa ja käytännön toimintasuosituksia.

Tärkeimmäksi syyksi geenitestin tekemiseen nousee miesten osalta uteliaisuus, naisia taas kiinnostaa testeissä sairastumisalttiuden selvittäminen. Tärkeimpänä kehityskohteena pidetään lainsäädännön kehittämistä sellaiseksi, etteivät geenitiedot joudu ulkopuolisten käsiin.

Lääkärin vastaanotolle potilaat menevät yhä useammin valmiin geenitestin tuloksen kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Joka kolmas voisi harkita plastiikkakirurgista toimenpidettä

Suomalaiset suhtautuvat positiivisemmin esteettiseen kirurgiaan nyt kuin kymmenen vuotta sitten. Harkinnassa ovat…

Mikä tehoaa yskään?

Kaupallinen yhteistyö Yskän hoito on liian pitkään junnannut samoilla raiteilla. Uusia hoitokeinoja…

Valinnanvaraa raskaudenehkäisyssä

Raskauden ehkäisy voi nykypäivänä olla huoletonta ja vaivatonta. Menetelmien käyttömukavuuskin on huomattavasti…

Mustikasta kotitekoinen kasvonaamio

Metsät on nyt mustikkaa pullollaan. Pakastamisen ja piirakoiden teon lisäksi sitä voi…