Gluteeniton banaanikakku – Gram-jauhot kehiin Emilii Dove

Olen nyt jonkin aikaa ollut lähes kokonaan gluteenittomalla ruokavaliolla. Muitakin muutoksia olen tehnyt FODMAP-ruokavalion mukaisesti. Minulla on siis ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS. Mutta ei tehdä siitä nyt numeroa, vaan tästä maukkaasta banaanikakusta.

Taikinasta voi tehdä yhden ison kakun tai vaikka kuppikakkuja.

Ostin sattumalta kikhernejauhoja eli Dove’s Farm gluteenitonta Gram-jauhoa. Kiva käyttää tuotteita, joilla on sama nimi kuin itsellä.;) Kaupassa silmiin osuivat vain sanat jauho ja gluteeniton. Niiden perusteella pistin pussin ostoskoriin. Lapsen kanssa ostoksilla ollessa pakkausselosteita ei yleensä ole aikaa lukea.

Enkä kotonakaan katsonut pakettia sen tarkemmin. Sen sijaan halusin tehdä gluteenitonta banaanikakkua. Sovelsin vanhaa kakkureseptiä sen mukaan, mitä kaapista löytyi. Kakusta tuli niin hyvää, että resepti on pakko jakaa.

Tarvitset:

  • 3 munaa
  • 2 dl sokeria
  • 170 g voita tai Flora Culinesse juoksevaa
  • 1,5 dl maustamatonta jogurttia
  • 2 banaania
  • 4 dl jauhoja (2 dl gram-jauhoja, 1dl riisijauhoja, 1 dl perunajauhoja)
  • 1 tl soodaa
  • Ripaus suolaa

Vaahdota munat ja sokeri.
Sulata voi tai käytä Floran juoksevaa, helppoa. Vatkaa jäähtynyt voi munavaahtoon.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muussatun banaanin sekä jogurtin kanssa käännellen seokseen. Jauhot kannattaa siivilöidä, sillä gram-jauhoissa saattaa olla pieniä paakkuja.
Soseutan banaanin yleensä jogurtin kanssa sauvasekoittimella. Kakkuun sopii hyvin käytettäväksi jo vähän vanhat, ruskeakuoriset banaanit. Mieluummin kakkuun kuin biojätteeseen!
Jogurtin sijaan voi käyttää myös kermaviiliä.
Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. Kuppikakkuina taikina paistuu noin 25 minuutissa. Kokeile puutikulla, että kakku on kypsää.

Mieheni ei olisi edes huomannut vehnäjauhojen puuttumista, ellen olisi itsekseni revennyt nauruun. Maistoin valmista kakkua ja se oli todella hyvää. Vasta siinä vaiheessa aloin lukea gram-jauhopakettia tarkemmin.

Jauho on valmistettu kikherneestä. Se sopii erityisesti aasialaiseen ja intialaiseen keittiöön sekä saostamaan kastikkeita.

Kakkua tehdessä ihmettelin kyllä jauhojen kovin keltaista väriä. Jouduin siis paljastamaan miehelleni nauruni syyn ja kakun sisällön. Mutta onpahan runsaskuituinen kakku!

Gram-jauhoa myy ainakin Hyvinvoinnin tavaratalo*. Seuraavaksi kokeilen kvinoajauhoja. Itseasiassa tämänkin reseptin gram-jauhon voisi varmasti korvata kvinoajauhoilla.

FODMAPia voin kyllä suositella lajitovereilleni. Minulla se auttoi pahentuneisiin oireisiin jo parissa päivässä. Ruokavalion muutos on vaikeaa, mutta se kannattaa, jos siihen on todellinen tarve. Ja silloinhan se yleensä myös onnistuu.

  1. Hei!
    Tein gluteenittoman banaanikakun, jonka maku oli todella hyvä.
    Ohjeisiin haluaisin lisättäväksi että gram-jauhot täytyy siivilöidä. Itselläni kakku on hieman täplikästä, jauhojen jäätyä klimpeiksi.

  2. Hei!

    Valitettavasti kikhernejauhoja ei suositella FODMAP-ruokavalioon. Tietysti määrillä on väliä, ja tässäkin reseptissä yhdessä kuppikakussa osuus jää aika pieneksi, mutta en lähtisi varta vasten suosittelemaan kyseisiä jauhoja IBS-oireista kärsiville. Nyt ei ole lähteitä tueksi, mutta gram-jauhoja googlaamalla se löytyy monilta englanninkielisiltä sivustoilta vältettävien hiilihydraattien listoilta.

    1. Ihan totta, kikhernejauhoja, kuten muitakaan palkokasveja ei FODMAPissa suositella. Toisaalta FODMAPissa ei tarvitse kokonaan välttää näitä ruoka-aineita. Joskus pitää valita pienempi paha. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Kauneuslaastarilla tuotteet imeytyvät ihoon

Iho ei läpäise ihan mitä vain aineita ja hyvä niin. Imeytymiseen voidaan…

Tupakkariippuvuuden hoidolle pitäisi saada Kela-korvaus

Savuton Suomi 2040 -verkosto on ottanut kantaa nikotiiniriippuvuuden hoidon korvattavuuteen. Verkoston tupakkapolitiikan…

Inkivääri-soijakastike possulle, kanalle tai kasviksille

Umami on viides perusmaku suolaisen, makean, happaman ja karvaan lisäksi. Mutta millainen maku…

Alkoholismi muuttaa aivojen toimintaa

Aivojen hermovälittäjäaineiden reseptorisitoutuminen on alkoholisteilla muuttunut, osoitti lääketieteen lisensiaatti Virpi Laukkasen väitöstutkimus.…