Gynekologille kerran vuodessa, tai ei sittenkään Emilii Dove

Nainen, käytkö gynekologin vastaanotolla? Veikkaan kyllä.

Gynekologisessa tarkastuksessa käy säännöllisesti 40 % naisista. Silloin tällöin sanoo käyvänsä toiset 40 % ja 17 % käy vastaanotolla vasta oireiden ilmaantuessa. Eli vain kolme prosenttia naisista ei käy koskaan tarkastuksessa.

Tiedot käyvät ilmi Terve potilas -lehden vuonna 2010 tekemästä kyselystä, johon vastasi lähes 900 naista. Kysely on kolme vuotta vanha, mutta en usko, että tiedot ovat siitä juuri muuttuneet.

Kun muutin Englantiin, Suomeen jäivät monen muun asian lisäksi hammaslääkäri, kampaaja ja gynekologi. Jonkin aikaa hoidin nämä asiat edelleen Suomessa käydessäni. Vihdoin olen löytänyt paikallisen hammaslääkärin ja nyt leikkaan tukkani itse (tällä ohjeella). Mutta gynekologilla pitää edelleen käydä Suomessa.

Englannissa naiset eivät yksinkertaisesti käy yksityisen gynekologin vastaanotolla. Tai sen paremmin julkisenkaan. Täällä hakeudutaan yleislääkärin vastaanotolle, jos ilmenee jotain normaalista poikkeavaa. Käytännössä lääkäriin mennään vain ongelmatilanteissa. Eikä siis suinkaan suoraan gynekologille, vaan terveyskeskuslääkärin lähetteen kautta.

Näin ne tavat vaihtelevat sivistyneiden länsimaidenkin välillä. On pistänyt miettimään, että oikeesti, tartteeko siellä gynellä nyt ihan joka vuosi rampata?

Pakko taas laittaa tämä sama vanha vitsi tähän loppuun. Se vain jaksaa koskettaa joka kerta! Eli loppuun kevennykseksi erään rouvan tarina, olkaa hyvä.

Oli vuosittaisen gynekologin tarkastuksen aika. Minulla oli hoppu, mutta hyvien tapojen mukaan alapää piti ehtiä pestä ennen vastaanotolle menoa. Kiireessä nappasin suihkussa ensimmäisen käteeni osuvan pesusienen ja kuurasin intiimialueeni sillä.

Vastaanotolla kaikki oli kunnossa ja lääkärikin totesi:
– Täällähän on paikat ihan juhlakunnossa.

Kommentti mietitytti, mutta olin vain tyytyväinen, ettei mitään epänormaalia ilmennyt.

Kotona perheen tytär kysyi minulta:
– Äiti, missä on se mun pesusieni, jossa oli kaikki ne glitterit.

gynekologi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Kermainen lohipasta

Edellisessä postauksessa oli jo puhetta syksystä, mutta kyllä tässä vielä kesää eletään.…

Lantionpohjalihasten treeni nykyajalle – älykäs emätinkuula avuksi

Enää ei tarvitse arvuutella omien lantionpohjalihasten kuntoa. Oriola Oy toi Suomen markkinoille…

Koivuallergisille oma siedätyshoitotabletti

Uusi tablettimuotoinen siedätyshoito koivuallergisille tulee käyttöön tänä syksynä. Suurin osa suomalaisista siitepölyallergisista…

Mustikasta kotitekoinen kasvonaamio

Metsät on nyt mustikkaa pullollaan. Pakastamisen ja piirakoiden teon lisäksi sitä voi…