Hampaan juurihoidon tekeminen kannattaa Emilii Dove

dreamstime_xs_57124036

Joka neljäs suomalainen aikuinen tarvitsee hampaan juurihoitoa eli tulehtuneen hammasytimen puhdistusta ja täyttöä. Juurihoidolla voidaan pelastaa hammas ja estää bakteerien leviäminen muualle elimistöön. Näin sanotaan Hampaan juurihoito Käypä hoito -suosituksessa, jonka mukaan juurihoidon tekeminen kannattaa ja juurihoidettu hammas kestää useimmiten hyvin.

Juurikanavien puhdistukseen ja täyttöön joudutaan, jos hampaan ydin on vaurioitunut. Toimenpiteessä hampaan juurikanavat puhdistetaan juurikanavaneuloilla ja desinfioidaan, jotta infektio saadaan hoidettua. Puhdistetut juurikanavat täytetään tiiviisti juurentäytemateriaalilla. Juurihoitoon kuuluu oleellisena osana myös kestävän kruunuosan rakentaminen.

– Juurihoidon lisäksi hampaan kruunun korjaamiseen kannattaa satsata. Hyvä ja kestävä pitkäaikaisratkaisu, esim. hampaan kruunutus, on yhtä tärkeä kuin itse juurihoito, toteaa HLT, EHL Anja Kotiranta.

Jos juurihoidon tarve todetaan, kannattaa tulehdus hoitaa heti, eikä odottaa, että tulee vaivaa ja poski turpoaa. Juurihoito voidaan tehdä yhdellä tai muutamalla hoitokäynnillä riippuen hoidettavasta hampaasta ja potilaasta.

Suosituksen mukaan ensisijaisesti tulee aina arvioida, onko hampaan säilyttäminen juurihoidolla mahdollista. Jos hammas voidaan säilyttää, vältytään laajemmilta proteettisilta hoidoilta eli puuttuvien hampaiden ja kudosten korvaamiselta.

Aina juurihoito ei ole mahdollinen, jos esim. hammas on lohjennut pahasti. Silloin implantti tai silta ovat hyviä vaihtoehtoja.

Tavallisin syy juurihoidolle on hampaan reikiintyminen. Hampaan reikiintymisen ehkäisy hyvällä kotihoidolla ja säännöllisillä tarkastuksilla onkin paras keino estää hampaan ytimen tulehtumista.

Hampaan juurihoito Käypä hoito -suosituksen on laatinut Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian ja Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin asettama työryhmä. Uusi Käypä hoito -suositus löytyy osoitteesta http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50110

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

10 kysymystä hepatiittirokotteista

Mikä on hepatiitti? Hepatiitti on maksatulehdus, jonka tärkeimmät aiheuttajat suomalaisilla ovat alkoholi…

Taas vedätetään ripsiseerumilla

”Maylash-ripsiseerumi on aika monessa blogissa ja mainostaa itseään 100 % luonnollisena. Onko…

Kaura on myös ihon kaveri – Ultraveen uusi ihonhoitosarja

Kaupallinen yhteistyö Kauran terveysvaikutukset ruokavaliossa tunnetaan hyvin. Salaisuus piilee kauran sisältämässä beetaglukaanissa.…

Kookosöljyä kaappiin

Ostin purkin paljon puhuttua kookosöljyä. Viimeisen sysäyksen ostoon sain Raakel Lignelliltä. Hän laittoi blogiinsa…