Otatko lääkkeesi lääkärin määräyksen mukaisesti? Emilii Dove

Vain puolet potilaista ottaa lääkkeensä lääkärin määräyksen mukaisesti. Monet lopettavat lääkityksen omin päin ja toiset eivät vain noudata ohjeita. Otettu lääke auttaa, omin päin annosteltu saattaa käydä terveyden kannalta kalliiksi.

Keinoja lääkkeiden oikein ottamisen avittamiseksi on olemassa, mutta Cochrane-katsauksen mukaan tuoreimman tutkimustiedon valossa mikään niistä ei ole järin tehokas.

Vain puolet ottaa lääkkeensä lääkärin määräyksen mukaisesti. Kuva Lääkäriliitto, Heidi Mäenpää
Vain puolet ottaa lääkkeensä lääkärin määräyksen mukaisesti. Kuva Lääkäriliitto, Heidi Mäenpää

Esimerkiksi tekstiviestimuistutus parantaa lääkkeenoton muistamista, jos ongelma on unohtelussa. Myös puhelinseuranta on suhteellisen helppo ja halpa tapa tukea hoitoon sitoutumista. Samat keinot eivät kuitenkaan toimi kaikilla.

Katsaukseen sisältyi 182 tutkimusta, joissa testattiin erilaisia keinoja parantaa hoitoon sitoutumista. Niistä vain 17 oli korkealaatuisia ja niistäkin vain viidessä todettiin parantumista osallistujien terveydessä.

Useiden tutkimusten menetelmissä oli puutteita, mikä vaikeutti tutkijoiden arviointia tutkimustulosten merkityksellisyydestä. Tutkimukset ja niiden menetelmät myös poikkesivat toisistaan niin paljon, että tutkijoiden oli vaikea vetää lopullisia johtopäätelmiä.

Ei se mikään turha katsaus kuitenkaan ollut. Se osoitti, että tarvitaan lisää laadukkaampia tutkimuksia aiheesta. Lisäksi tarvitaan tehokkaampia keinoja ratkaista lääkityksen ottamiseen liittyviä ongelmia.

Lisää luettavaa:

Pitkäaikaisiin hoitoihin sitoutuminen (WHO/Fimea)

  1. Jos lääkkeet poistaisivat sairauden aiheuttajan, eikä vain kipua niin niitä voisi ottaakin. Tuntuu usein, että lääkkeillä pyritään poistamaan pelkät tuntemukset ja itse syyn aiheuttaja saa elää elimistössä aivan rauhassa.. En siis syö määräysten mukaan. 🙂

    1. En yleistäisi ihan noin voimakkaasti. Esimerkiksi antibiootit nimenomaan poistavat sairauden aiheuttajan.
      Se on totta, että monia vaivoja voitaisiin hoitaa muuttamalla elintapoja, mutta se on sitten taas potilaasta itsestään kiinni. Elintapojen muuttaminen vaatii enemmän motivaatiota ja toimintaa kuin tabletin nappaaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

17 miljoonaa tablettia

Halvalla lähtee. Geneeristen lääkkeiden ansiosta lääkkeiden hinnat ovat nykyään todella halpoja. Jos…

Ravintolisän ja lääkkeen yhdistelmä saattaa olla riski

Lääkkeillä ja ravintolisillä on paljon yhteisvaikutuksia. Kirjoitin tutkimuksesta uutisen, joka julkaistiin tänään…

Allergian siedätyshoito voi vähentää lasten riskiä sairastua astmaan

Allergian kielenalussiedätyshoito ehkäisi astmaoireiden kehittymistä lapsilla, joilla oli heinän siitepölyn aiheuttama allerginen…

Tupakkariippuvuden hoidosta saa pian Kela-korvausta

Varenikliinia sisältävä Champix-valmiste on lääkkeiden hintalautakunnan päätöksen mukaan 1.6.2014 alkaen rajoitetusti peruskorvattava.…