Hoitosuositus opastaa itsehoitolääkkeiden käyttöön Emilii Dove

apteekki

Suomessa itsehoitoon hyväksytyt lääkkeet ovat oikein käytettynä turvallisia ja riski vaarallisille haittavaikutuksille on pieni. Ilman reseptiä saatavaa lääkettä valittaessa täytyy kuitenkin ottaa huomioon muut samanaikaisesti käytössä olevat lääkkeet ja näiden mahdolliset haitalliset yhteisvaikutukset.

Uuden itsehoitolääkitystä käsittelevän Käypä hoito ‑suosituksen tavoite on ohjata ilman reseptiä saatavien lääkkeiden käyttöä niin, että ne ovat vaikuttavia ja turvallisia.

Lääkityksen kokonaisuus ratkaisee

Suosituksessa otetaan kantaa muun muassa päänsäryn, äkillisen selkäkivun, allergiaoireiden, yskän, ummetuksen ja närästyksen itselääkitykseen.

Suositus esittelee tutkimustietoon perustuen näiden terveysongelmien hoitoon parhaiten sopivat itsehoitolääkkeet sekä tilanteet, joissa potilas voi hoitaa vaivaansa ilman, että on tarpeen hakeutua lääkäriin.

Myös itsehoitolääkityksessä käytettävillä lääkkeillä on haitta- ja yhteisvaikutuksia, jotka voivat tulla esille jo lyhytaikaisessa käytössä. Siksi on tärkeää, että terveydenhuollon ammattilainen arvioi potilaan antamien tietojen perusteella lääkityksen kokonaisuuden.

– Asiakkaan kannattaa itsehoitolääkkeitä apteekista ostaessaan neuvotella apteekin henkilökunnan kanssa ja kertoa paitsi vaivastaan myös siitä, mitä lääkkeitä ja rohdoksia hän muutoin käyttää, toteaa Käypä hoito ‑suosituksen laatineen työryhmän puheenjohtaja LT, dosentti Jorma Komulainen.

– Esimerkiksi jos asiakkaalla on käytössä kaksi kipulääkevalmistetta, on yliannostuksen vaaran vuoksi varmistettava, etteivät ne sisällä samaa lääkeainetta. Myös flunssan hoitoon käytettävät lääkkeet saattavat sisältää tulehduskipulääkettä, joten yliannoksen vaara on todellinen, jos käyttää samanaikaisesti muita kipulääkkeitä, Komulainen jatkaa.

Esimerkiksi Buranaa ja Finrexiniä ei saisi käyttää samanaikaisesti, koska molemmat sisältävät tulehduskipulääkettä.

Itsehoitolääkkeet sopivat allergiaoireisiin hyvin

Uusi suositus sisältää hyviä uutisia siitepölyallergiasta kärsiville. Tyypillisiä allergiaoireita, kuten nuhaa ja silmien kutinaa voi tutkimusnäytön perusteella lievittää tehokkaasti paikallisesti annosteltavilla itsehoitolääkkeillä kuten glukokortikoidinenäsuihkeilla ja antihistamiinisilmätipoilla. Lisäksi näillä lääkevalmisteilla haittavaikutukset ovat lieviä ja niiden riski pieni. 

Allergiaoireiden takia ei ole siis välttämätöntä hakeutua lääkärin vastaanotolle, itselääkityksellä on mahdollista saada riittävä helpotus.

– Suun kautta otettavien antihistamiinien käyttö yhdessä glukokortikoidisuihkeiden kanssa ei näyttäisi parantavan merkitsevästi hoidon tehoa verrattuna pelkän paikallisvalmisteen käyttöön. Joissakin tapauksissa antihistamiinin käytöstä lisälääkkeenä voi toki olla hyötyä, toteaa suosituksen laatineen työryhmän jäsen FaT, apteekkari Janne Mikkola. 

Yleiskieliset potilasohjeet netissä

Suosituksessa käsitellyistä terveysongelmista on laadittu yleiskielisiä potilasohjeita, joissa on kuvattu sairauksien oireet, syyt hakeutua lääkäriin, suositeltu itsehoito sekä itselääkityksessä huomiotavat asiat.

Itselääkitystä koskevat potilasmateriaalit löytyvät pdf-muodossa osoitteesta http://www.kaypahoito.fi/web/kh/potilaalle/suositus?id=khp00114&suositusid=hoi50106.

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Käypä hoito -johtoryhmän asettama työryhmä on laatinut Itselääkitys Käypä hoito -suosituksen tuoreimman tutkimustiedon mukaisesti. Suositus laadittiin yhteistyössä Apteekkariliiton kanssa, ja siinä käsiteltyjä terveysongelmia valittaessa kuultiin myös potilasjärjestöjen edustajia.

Kuva Apteekkariliitto, Katja Lösönen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Tupakkariippuvuden hoidosta saa pian Kela-korvausta

Varenikliinia sisältävä Champix-valmiste on lääkkeiden hintalautakunnan päätöksen mukaan 1.6.2014 alkaen rajoitetusti peruskorvattava.…

Muista tehosterokotus hepatiittia vastaan

Ensi talven lomamatkoja suunnitellessa kannattaa samalla hoitaa rokotukset kuntoon. Sekä A- että…
unettomuus

Tiesitkö tämän unettomuuden haitoista?

Aikuisten pitkäkestoinen unettomuus voi altistaa monelle sairaudelle, heikentää toimintakykyä ja lisätä tapaturmien…

Proteiinia aamupalaan

Proteiinia, proteiinia, proteiinia. Se on nyt kaikkien huulilla. Se auttaa laihtumaan ja…