Hoitosuositus kosteusvaurioista oireileville ​ Emilii Dove

dreamstime_xs_34931383

Potilaan sairauksien diagnostiikka ja oireiden hoito on tärkeää aloittaa riippumatta siitä, voidaanko oireiden taustalla osoittaa olevan rakennuksen kosteusvaurio. Uusi Käypä hoito -suositus antaa yhtenäiset ohjeet kosteusvauriosta oireilevan potilaan hoitoon.

– Kosteusvauriot tulee pyrkiä korjaamaan ja niiden synty ehkäisemään. Tämä vähentää hengitystieoireilua ja ylläpitää rakennuksen kuntoa, toteaa suosituksen laatineen työryhmän puheenjohtaja, ylilääkäri Jussi Karjalainen.

Rakennuksen kosteusvaurio on yksi hengitystieoireiden ja astman riskitekijä. Suoraa syysuhdetta terveysvaikutusten ja kosteus- ja homevauriorakennusten välillä ei ole tutkimuksissa voitu vahvistaa. Siitä huolimatta rakennusten kosteusvaurioihin liittyviin riskeihin tulee puuttua.

– Vaikka lääkärin keinot yhdistää potilaan oire rakennuksen kosteusvaurioon ovat rajallisia, on hyvä muistaa, että lääkärillä on lääketieteen keinot potilaan oireiden arvioimiseen, toteaa hoitosuosituksen laatineen työryhmän jäsen, ylilääkäri Kirsi Karvala.

Kosteus- ja homevauriot ovat tärkeä ympäristöterveydellinen ongelma Suomessa. Lähes joka kymmenennessä kodissa ja vielä useammassa koulussa ja päiväkodissa on merkittäviä kosteusvaurioita.

Kosteusvauriot edistävät muun muassa home- ja hiivasienten sekä muiden mikrobien kasvua, rakenteiden pilaantumista, haihtuvien orgaanisten yhdisteiden päästöjä ja pölypunkkien esiintymistä. Sen lisäksi samanaikaisesti kosteus- ja homevaurioiden kanssa esiintyy yleensä monia muita sisäilman haittatekijöitä, kuten puutteellinen ilmanvaihto ja ilmanvaihdon epäpuhtaudet, liian korkea sisälämpötila ja kuiva sisäilma, jotka voivat pahentaa hengitystieoireilua.

Tulevaisuudessa on syytä paneutua erityisesti oireilun syiden tutkimiseen, jotta sisäilmaan liittyvät terveysongelmat voidaan entistä paremmin ehkäistä ja hoitaa. Näkökulmaa pitää laajentaa, koska kosteusvauriot eivät selitä kaikkea oireilua.

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin asettama työryhmä on laatinut Käypä hoito -suosituksen Kosteus- ja homevaurioista oireileva potilas tuoreimman tutkimustiedon mukaisesti. Käypä hoito -suositus ja potilasversio ovat luettavissa osoitteessa www.kaypahoito.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Muistisairaudet otsikoissa

Muistisairauksista kärsivät potilaat tarvitsevat parempaa huolenpitoa sekä terveydenhuollon henkilökunnalta että omaisiltaan. Alkuviikosta…

Netissä myytävissä ravintolisissä taas reseptilääkkeitä

Ison-Britannian lääkevirasto MHRA varoittaa netissä myytävistä ravintolisistä, sillä eräät laihdutusvalmisteet ovat sisältäneet…

Erkaantuneet vatsalihakset aiheuttavat pömppövatsan

Diastasis recti eli vatsalihasten erkaantuma on lähinnä synnyttäneitä naisia koskeva ongelma, jonka…

Kätilöliitto: Naisten limakalvokuivuuteen tarkoitettujen paikallisvalmisteiden tulisi olla Kela-korvattavia

Naisten limakalvokuivuuteen tarkoitettuja emätinpuikkoja ja -voiteita valmistetaan sekä estrogeenipitoisina että ilman estrogeenia.…