HPV-rokote puhuttaa – vakavilla haitoilla ei syy-yhteyttä Emilii Dove

Marraskuussa on tarkoitus aloittaa rokotusohjelman mukaiset HPV-rokotukset Cervarix-rokotteella. Asia on alkanut puhuttaa. Hyvä niin, mutta huuhaata ja propagandaa ei kannata uskoa.

Seuraavaksi rokotetaan pojat. Kuva Lääkäriliitto - Kerberos
Seuraavaksi rokotetaan pojat.
Kuva Lääkäriliitto – Kerberos

Aiheuttavatko HPV-rokotteet haittoja? Kyllä varmasti, mikä tahansa lääke tai rokote voi aiheuttaa haittoja. Mutta aiheuttaako HPV-rokote vakavia haittoja? Syy-yhteyttä ei ole voitu todistaa. Lisää syy-yhteyden selvittämisestä tästä linkistä.

Jos kaikki teinitytöt rokotetaan, on selvää, että joillekin jossain vaiheessa tulee sairauksia ja terveyttä heikentäviä tiloja. Silloin on helppo syyttää rokotetta. Järki käteen, eivät kaikki tapahtumat voi johtua rokotteesta.

Asia pitää tietenkin selvittää, mutta toistaiseksi vakavia haittoja ei ole pystytty yhdistämään HPV-rokotteeseen. Korjatkaa toki minua, jos tiedossanne on tällaisia tutkimuksia.

Sen sijaan rokotteen turvallisuudesta on julkaistu useitakin tutkimuksia. Tässä British Medical Journal -tiedelehden pääkirjoituksessa sanotaan, että kohorttitutkimuksen mukaan HPV-rokote ei aiheuta autoimmuunitauteja, neurologisia sairauksia tai veritulppia. Uskotko mieluummin tätä, tutkijoiden antamaa tutkittua tietoa, vai netin keskustelupalstoja?

Lisätietoa rokotteesta:
http://www.thl.fi/fi_FI/web/rokottajankasikirja-fi/hpv-rokotukset
http://www.potilaanlaakarilehti.fi/kommentit/rokote-muuttaa-hpv-tautitaakan-torjunnan/

Päivitetty klo 13:55, lisätty linkki: http://suomenkuvalehti.fi/blogit/tarinoita-tieteesta/hpv-rokote-sai-kriitikot-niskaansa

    1. THL:n kirjeitä on tosiaan alkanut tipahdella postiluukuista. Jos rokottaminen epäilyttää, kannattaa lukea muutakin kuin vain netin keskustelupalstoja ja Facebookia. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Mustikasta kotitekoinen kasvonaamio

Metsät on nyt mustikkaa pullollaan. Pakastamisen ja piirakoiden teon lisäksi sitä voi…

Mikä tehoaa yskään?

Kaupallinen yhteistyö Yskän hoito on liian pitkään junnannut samoilla raiteilla. Uusia hoitokeinoja…

10 faktaa päätäiden häätämisestä

On aika päivittää tiedot päätäiden häätämisestä. Pikkulasten vanhempien omassa lapsuudessa täit häädettiin…

Terve potilas -lehdessä esillä nyt miehen terveys

Uusi Terve Potilas -lehti on ilmestynyt! Tällä kertaa teemana on miehen terveys. Lue myös jääkiekkoilijaperheen aktiivisesta…