Huonokuuloisuus aiheuttaa väärinymmärryksiä joka kolmannella Emilii Dove

Yli puolella suomalaisista on vähintään yksi läheinen, jolla on niin heikko kuulo, että se vaikeuttaa kanssakäymistä. Kuulotekniikan tammikuussa teettämä kysely paljastaa, että huonokuuloisuuden aiheuttamista väärinymmärryksistä ja kinoista on kokemusta 35 prosentilla vastaajista. Vääntöä saattaa olla omien vanhempien lisäksi puolison kanssa.

Enemmistö suomalaisista ei ole edes selvittänyt, kuuleeko huonosti. Kuulontutkimukseen hakeutumista lykätään usein liian pitkään, vaikka kuulo alkaa heikentyä kaikilla jo 40 ikävuoden jälkeen. Miehillä kuulo heikkenee herkemmin kuin naisilla. Lääketieteellisissä tutkimuksissa syyksi on esitetty estrogeenin kuuloa suojaavaa vaikutusta naisilla. 

Vain joka kolmannen suomalaisen kuulo on tutkittu viimeisen kolmen vuoden aikana. Eniten kuuloa on tutkittu alle 25-vuotiailta. Tätä selittävät armeijassa ja opiskelijoiden terveydenhuollossa tehdyt rutiinitarkastukset. Aktiivisuus kuulontutkimukseen hakeutumisessa ei juurikaan kasva iän myötä.

Kuulonalenemaa voitaisiin viivyttää jopa kymmenellä vuodella, jos hoito aloitettaisiin ajoissa. Joka viides kuitenkin kokee, että huonokuuloista on vaikea suostutella lähtemään kuulontutkimukseen. Varsinkin miehet ajattelevat sitkeästi, että kuulo-ongelmat ovat muiden, itseä vanhempien ihmisten ongelmia. Keskimäärin lähes puolet miehistä on tätä mieltä. Vielä 65–75-vuotiaista vastaajistakin 27 prosenttia ajattelee niin.

Kuulontutkimukseen hakeutuminen on aiheellista esimerkiksi silloin, jos joutuu usein pyytämään keskustelukumppania toistamaan sanomansa. Joka neljäs suomalainen tunnustaa kysyvänsä usein, mitä toinen sanoi. Viidenkympin korvilla on selvä rajapyykki, jolloin asiaan kannattaisi havahtua. Yli 45-vuotiaista noin 40 prosenttia kertoo epäilevänsä tai tietävänsä, että oma kuulo on heikentynyt, ja tästä luvusta miesten osuus on naisia selvästi suurempi. 

Kuulotekniikan kyselytutkimukseen vastasi tuhat 18–75-vuotiasta suomalaista, joista puolet oli miehiä ja puolet naisia. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Peräpukamavoidetta silmänalusille – miksi ja mitä varoa?

Tämä kikka ei ole uusi, mutta se on taas netin syövereissä noussut…

Kaura on myös ihon kaveri – Ultraveen uusi ihonhoitosarja

Kaupallinen yhteistyö Kauran terveysvaikutukset ruokavaliossa tunnetaan hyvin. Salaisuus piilee kauran sisältämässä beetaglukaanissa.…

Muista uusia jäykkäkouristusrokote

Olin lauantaina apteekkivuorossa ja asiakkaana kävi maanviljelijä, joka oli viikko sitten nirhaissut…

Helppo suklaakakku ja kuorrute – toinen erä

Kerta kiellon päälle – laitan vielä toisenkin suklaakakun. Tämä on edelliseen suklaakakun ohjeeseen…