Ikääntyvän ihon hoitoa sisältäpäin Emilii Dove

Kaupallinen yhteistyö

ihon hoito

Elintärkeä iho. Sen elimistöä suojaava tehtävä usein tuppaa unohtumaan, ja huomio kiinnitetään vain kosmeettisiin seikkoihin. Toisaalta, onko sen väliä, koska ihon kokonaisvaltainen hoitaminen vaikuttaa sekä ihon ulkonäköön että ihon terveyteen.

Milloin iho alkaa ikääntyä?

Terveelliset elämäntavat ja ikä vaikuttavat elimistön omaan kollageenin tuotantoon. Mutta miten tunnistaa, milloin kollageeni-lisästä voisi olla hyötyä?

Kun ikää alkaa olla 30-vuotta, ihon kollageenin muodostus ja määrä alkavat luonnostaan vähentyä, vaikka sitä ei vielä tässä iässä iholla huomaisikaan. Kollageenin merkitys ihon kiinteyttäjänä on kuitenkin merkittävä, sillä 80 % ihon kuivapainosta on kollageenia.

Vaihdevuosien aikaan ihon muutokset nopeutuvat. Juonteet, kuivuus, ihon oheneminen ja pigmenttihäiriöt ovat tyypillisiä ikääntymisen merkkejä iholla. Ikääntymisen vaikutukset ihoon johtuvat hormonitoiminnan muutoksista sekä ihon kiinteyttä ja kosteutta ylläpitävien rakennusaineiden luonnollisesta vähenemisestä.

Kollageeni on ihon sidekudoskerroksen säikeinen tukiproteiini, joka ylläpitää ihon kiinteyttä. Ihon kosteudesta puolestaan vastaa itseensä voimakkaasti vettä sitova hyaluronihappo.

Kollageenin ja hyaluronihapon luonnollista vähenemistä voi tasapainottaa nauttimalla ihon kiinteyteen ja joustavuuteen tarvittavia ravintoaineita ravintolisänä.

Onko ihonhoidon peruspilarit kunnossa?

Ihonhoito perustuu kolmeen asiaan: puhdistus, ulkoinen kosteutus ja sisäinen huolto. Jos yksi näistä puuttuu tai hoidetaan huonosti, tilannetta ei voi kompensoida muilla tekijöillä. Eli jos esimerkiksi ihoa ei puhdista hyvin, ei rasvausta lisäämällä saada sen parempia tuloksia.

Terveellinen, paljon kasviksia sisältävä ruokavalio näkyy myös iholla. Mutta jos tupakoi ja käyttää paljon alkoholia, iho alkaa ikääntyä ennen aikojaan, vaikka kuinka hyvin sitä putsaisi tai rasvaisi.

Myös liika auringonvalo ikäännyttää ihoa. Kesällä varsinkin kasvojen iho kannattaa aina suojata aurinkovoiteella. Silmänympäryksille auttavat aurinkolasit. Tämä on se alue, jossa iho on kasvoilla kaikkein ohuinta. Sitä kannattaa hoitaa erityisen hyvin.

Itse käytän esimerkiksi hyvin vähän silmämeikkiä, koska minusta tuntuu, että sen puhdistaminen rasittaa ihoa. Kajaalit ja maskarat säästän erityisiin tilanteisiin.

Jos ihoa ei hoida kokonaisvaltaisesti, ravintolisistä ei ole hyötyä. Mutta jos kaikki kolme kohtaa on kunnossa, voi lisäapua saada ihon hoitoon tarkoitetuista sisäisistä tuotteista.

Miksi käyttää kollageenia sisäisesti?

Vitabalansin kotimainen Biotiini Collagen tukee ikääntyvän ihon hyvinvointia. Se sisältää tutkittua Verisol P-kollageenia, joka lisää merkitsevästi ihon kiinteyttä ja joustavuutta sekä tasoittaa silmänympärysjuonteita. Tuote kiinteyttää lisäämällä ihon omaa kollageenin ja elastiinin tuotantoa.

Ihoa nuorentavaa vaikutusta täydentävät hyaluronihappo sekä biotiini ja sinkki, jotka vaikuttavat ihon normaaliin kuntoon. Lisäksi tuotteessa on C-vitamiinia, joka edistää ihon kollageenin muodostumista.

Mitä sanovat tutkimukset?

Kliinisissä tutkimuksissa* on osoitettu, että 2,5 g Verisol-P-kollageenia päivässä, säännöllisesti neljän viikon ajan otettuna, lisää ihon joustavuutta ja kiinteyttää sekä tasoittaa silmänympärysihon ryppyjä. Kun kollageenin käyttöä jatkettiin vielä toiset neljä viikkoa, ihon joustavuus lisääntyi edelleen ja ryppyjen syvyys tasoittui 20–50 % alkutilanteeseen verrattuna. Muutokset olivat näkyvissä vielä neljä viikkoa kollageenin käytön lopettamisen jälkeen. Tutkittavat naiset olivat 35–65-vuotiaita. Kollageenin vaikutukset näkyivät selvimmin yli 50-vuotiaiden naisten ihossa.

Biotiini Collagen tuotteen kollageeni on sikaperäistä, kun monissa muissa tuotteissa se on peräisin kalasta tai naudasta. Sika on anatomialtaan ja fysiologialtaan hyvin samankaltainen kuin ihminen, joten sikaperäinen tyypin I kollageeni on lähellä ihmisen omaa kollageenia. Myös tutkimukset on tehty sikaperäisellä Verisol® P- kollageenilla. Eroa muihin tuotteisiin nähden on myös kollageenin määrässä. Tutkimustulosten mukaan 2,5 mg on sopiva annos, sillä suuremmasta annoksesta ei ole sen suurempaa hyötyä.

Biotiini Collagen sisältää lisäksi hyaluronihappoa (HA) 120 mg, joka kosteuttaa ihoa ja sitä kautta tukee valmisteen hyötyjä iholle.

Muistathan, että ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja. Terveellinen ravinto, riittävä veden juonti, liikunta ja lepo auttavat ikääntyvää ihoa pysymään heleänä ja nuorekkaana.

Biotiini Collagenin suositeltava vuorokausiannos on aikuisille 3 tablettia, ja suositeltua annosta ei tule ylittää. Tuote sopii jatkuvaan käyttöön. Aktiiviaineiden pitoisuudet ovat suuret, ja sen vuoksi tuotetta ei suositella raskauden ja imetyksen aikana.

Artikkeli on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä Vitabalans Oy:n kanssa.

*
Proksch E, Schunck M, Zague V, Segger D, Degwert J, Oesser S. Oral intake of special bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacol Physiol 2014;27:113-119.

Proksch E, Schunck M, Zague V, Segger D, Degwert J, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has benecifial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol 2014;27:47-55.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Kosteusvoidetta kaikille yli 60-vuotiaille

Onko tuttua? Iho ohenee ja kuivuu helpommin kuin nuorena. Iho voi tuntua…

Kasvisruokavalio ja D-vitamiini voivat vähentää kuukautiskipuja

Pienessä, 33 naisella tehdyssä tutkimuksessa, kasvisruokavalio vähensi kuukautiskipujen voimakkuutta ja kestoa merkitsevästi.…

Helpotusta raskausajan selkäkipuun – liitoskivut kuriin

Häpyluuliitoksen löystyminen alkaa jo ensimmäisen raskauspuoliskon aikana. Tavallisia oireita ovat kipu alaselässä,…
autismi

Häädä päätäit ilman myrkkyjä

Kaupallinen yhteistyö Kun päänahkaa alkoi kutittaa, en voinut uskoa, että se johtuisi…