Imetyssidos vähentää rintojen kipua ja auttaa haavojen paranemisessa Emilii Dove

Imetyksen aikana esiintyvä kipu on yleistä varsinkin imetyksen alussa. Imetyksen ei kuitenkaan pitäisi sattua, joten kipuun kannattaa reagoida heti. Yleisimmät syyt ovat vauvan huono imuote ja hiivasieni- tai rintatulehdus.

imetyssidos (2)

Vauvan imuotteeseen kannattaa heti ensimmäisestä imetyskerrasta alkaen kiinnittää huomiota. Vaikka se olisi hyväkin, voivat nännit silti arastaa. Huono imuote takaa kuitenkin melko varmasti sen, että nännien iho vaurioituu. Haavat ja halkeamat ovat herkällä alueella todella kipeitä. Todella. Kipeitä.

Imetystä kannattaa kivusta huolimatta jatkaa. Asiaa helpottaa tieto siitä, että kipu helpottaa viikossa, kunhan imuote tai kivun muu syy on ensin korjattu. Yleensä kipu myös hellittää imetyksen aikana, pahinta se on jokaisen imetyskerran alussa.

Rintapumpun käyttö ei ole juuri imetystä kivuttomampaa, joten minun ohjeeni on vain sitkeästi jatkaa imettämistä ja hyvän imuotteen opettelemista. Lopussa kiitos seisoo.

Samalla nännien ihon korjaantumista voi yrittää edesauttaa. Kostea haavanhoito sopii nännien alueelle. Voiteista Lansinoh ja Bepanthen ovat varsin hyviä, eikä niitä tarvitse pestä pois ennen imetystä. Laita vähän voidetta kipeälle nännille jokaisen imetyskerran jälkeen.

Ulkoapäin tuleva kosteus taas on haitaksi parantumiselle. Siksi pelkkiä liivinsuojuksia ei ole hyvä käyttää, koska yleensä ne ovat tihkumaidosta märkinä. Ratkaisu: imetyssidos.

imetyssidos (1)

Suomessa valmistettu Safetac Mepilex Transfer on uudenlainen, ihoa suojaava imetyssidos, joka vähentää imetyksestä johtuvaa kipua. Ohut, ihoon muotoutuva sidos asetetaan rintaa vasten. Pehmeä sidos toimii suojana myös ulkoiselta hankaukselta, eikä se jätä iholle mahdollisesti haitallisia jäämiä.

Sidoksen rakenne päästää imetysten välillä esiintyvän tihkumaidon lävitseen liivinsuojaan, mahdollistaen halkeamien ja haavojen paranemisen ja estäen hautumista. Sidos soveltuu erinomaisesti herkälle iholle sillä se ei sisällä haitallisia liima-aineita. Ihoon sidos kiinnittyy silikoniteknologian avulla, jonka avulla sidos pysyy paikallaan ja se on helppo ottaa pois. Sidos poistetaan vain imetyksen ja suihkun ajaksi.

Tuotetta on saatavilla apteekeista kahden kappaleen pakkauksissa hintaan 15,90 €. Saman tuotteen käyttöä voi kuitenkin jatkaa jopa usean päivän ajan, jolloin hinta ei tunnukaan enää niin kovalta. Ja mitäpä sitä ei kivunlievityksestä maksaisi?!

Tälle tuotteelle minulla olisi ollut tarvetta 7 kuukautta sitten. Imetyksen alusta viikko meni nännin haavoja parannellessa. Bepanthen-voide oli isoksi avuksi ja onneksi maitoa ei syöttöjen välillä juuri vuotanut. Nyt taas ollaan siinä vaiheessa, että tytöllä on ensimmäiset alahampaat. Muutaman kerran, kuin kiitokseksi, hän on syötön lopulla kevyesti puraissut hampaansa rintaan kiinni. Ja nauraa päälle.

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Mölnlycke Health Caren kanssa.

  1. Aikanaan sain vinkin käyttää nännikipuun tuorekelmua! Idea on varmaan pitkälti sama kuin tässä, joskaan se ei tietenkään päästä mitään läpi. Muistan kokeilleeni, ja se taisi auttaa kipuun kummasti. Pitkään sitä ei uskaltanut kerrallaan pitää, mutta onneksi tarvekin oli lyhytaikainen.

    1. Tuorekelmu voisi tosiaan toimia, jos sitä vaihtaa tarpeeksi usein. Muuten tihkunut maito jää hautumaan, kuten itsekin sanoit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Raskausajan ravintolisät – muista jodi

Kaupallinen yhteistyö Minulta on kysytty hyvää monivitamiinivalmistetta raskauden ajaksi. Otsikon sanoilla päädytään…

Kesä tulee – karvat pois

Bikinirajan karvojen poisto aiheuttaa tulehdusriskin. Sekä vahaus että höyläys aiheuttavat vaurioita iholle, jolloin…

Kanelista apu lapsettomuuteen?

Kaneli kuuluu suomalaiseen jouluun. Mitä olisivat riisipuuro ja piparkakut ilman sitä? Mutta…

Uusi nettipalvelu: Kysy kätilöltä

Uudessa verkkopalvelussa Kysy Kätilöltä kuka tahansa voi kysyä synnytykseen ja raskauteen liittyviä…