Influenssarokote kannattaa ottaa ajoissa Emilii Dove

influenssarokote

Kausi-influenssarokotteen antama suoja kestää reilu kuusi kuukautta*, joten pian on taas aika ottaa pistos. Rokotteen antaman suojan kehittymiseen menee ainakin pari viikkoa. Siksi piikille kannattaa mennä heti, kun rokotteita on saatavilla, hyvissä ajoin ennen influenssakauden alkua. Näin rokotteesta saa parhaimman tehon ja se suojaa koko influenssakauden ajan.

Rokotteen voi ottaa myös vuoden vaihteen jälkeen, jos epidemia ei ole vielä alkanut. Mutta mitä aiemmin rokotteen ottaa, sitä varmemmin se suojaa. Epidemian alkua kun ei pystytä ennustamaan ja se voi alkaa jo joulukuussa.

Suurin vaara sairastua vakavasti on perussairailla, raskaana olevilla sekä pikkulapsilla. Influenssa voi myös pahentaa perussairautta ja aiheuttaa jälkitauteja, joista yleisimpiä ovat keuhkoputkentulehdus ja keuhkokuume. Siksi jokaisen kannattaisi ottaa rokote.

Raskaana olevien naisten kannattaa rokottautua itsensä, mutta myös vauvan takia. Raskauden aikana otettu influenssarokote suojaa myös vastasyntynyttä lasta kuuden kuukauden ajan. Rokotteen ansiosta odottavan äidin tuottamat vasta-aineet kulkeutuvat istukan kautta myös lapsen verenkiertoon. Vuonna 2017 uusitun WHO:n kannanoton mukaan raskaana olevat naiset ovat influenssarokotuksen tärkein kohderyhmä.

Influenssarokotus ei ehkäise sairautta 100 prosenttisesti, mutta jos tauti kuitenkin iskee, sen kesto on lyhyempi kuin rokottamattomalla. Kausi-influenssaa vastaan rokottautumisessa on sekin hyvä puoli, että se vähentää turhia antibioottikuureja. Se taas on tärkeää taistelussa antibioottiresistenssiä vastaan.

Tämän vuoden rokote on nelivalenttinen, eli se suojaa neljää eri viruskantaa vastaan. Koska rokotteet eivät sisällä eläviä viruksia, ne eivät voi aiheuttaa influenssaa.

Riskiryhmille annetaan ilmaiset rokotteet. Näitä ovat:

  • Raskaana olevat naiset
  • Kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • Kaikki 6 kk – 6 vuoden ikäiset lapset
  • Sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • Vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö
  • Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset

Terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai lääkäri arvioi kuuluuko rokotettava maksuttoman rokotuksen kohderyhmään. Jos henkilö ei kuulu kohderyhmään, hänen tulee hankkia rokote itse. Rokotteen voi ostaa apteekista lääkärin reseptillä tai sen voi käydä ottamassa yksityisellä lääkäriasemalla noin 30-40 eurolla.

*Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa 1720 amerikkalaista seurattiin neljän influenssakauden ajan. Kaikki osallistujat saivat rokotteen joka vuosi. Tutkimus esiteltiin tartuntatauteja käsitelleessä konferenssissa. Tutkijat havaitsivat, että influenssarokotteen teho kesti noin kuusi kuukautta. Puoli vuotta rokotuksen jälkeen suojaava vaikutus väheni merkittävästi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Vaihtelua ja vinkkejä vauvan soseisiin ja sormiruokiin

Sosetta vai sormiruokaa? Montako kertaa päivässä? Hedelmää vai vihannesta? Koska viljoja? Kun vauva…

Hauraus ei kuulu ikääntymiseen – proteiinista apua

Hyvässäkin ravitsemustilassa olevilla ikääntyneillä proteiinin ja muiden suojaravintoaineiden saanti voi olla heikkoa.…

Hampaan juurihoidon tekeminen kannattaa

Joka neljäs suomalainen aikuinen tarvitsee hampaan juurihoitoa eli tulehtuneen hammasytimen puhdistusta ja…

Punkit, nuo pikku pirut

Punkit ovat kuulemma vallanneet Amerikankin. Etelä-Suomessahan punkkeja tunnetusti on, ja täällä Englannissakin…