Irti EU:sta – mitä tapahtuisi lääkkeille? Emilii Dove

Mielipidekirjoitus

http://www.dreamstime.com/stock-photos-proper-medicine-image25827663

Suomi on pieni maa. Olemme fiksua kansaa, mutta meitä ei ole kovin montaa tässä maailmassa, verrattuna Euroopan ja muun maailman isompiin maihin.

Suurin osa, ellei jopa kaikki, uusista lääkkeistä tulee meille EU:n kautta. Keskitetyn menettelyn myyntilupahakemukset toimitetaan Euroopan lääkevirastoon (European Medicines Agency, EMA), joka koordinoi hakemusten käsittelyä. Myyntiluvan myöntää Euroopan unionin komissio. Lisää myyntiluvista voi lukea Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean sivuilta.

Vaikka myyntilupa myönnetään samalla kaikkiin EU-maihin, se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tuote olisi kaikkien Euroopan apteekkien hyllyillä heti. Suomi saa yleensä odottaa tuotteiden lanseerausta, kun isommat maat menevät edeltä. Kaikkia tuotteita ei välttämättä edes Suomessa lanseerata, vaikka niitä voi sitten toki ostaa muista EU-maista. Kiitos EU-jäsenyyden. 

Entä mitä tapahtuisi, jos Suomi eroaisi Euroopan Unionista? Lääkkeet eivät enää tulisi meille keskitetyn menettelyn kautta. Lääkefirmojen pitäisi erikseen hakea myyntilupaa jokaiselle uudelle tuotteelle Fimean kautta. En tiedä, eikä kukaan tiedä, mutta veikkaan, että lääkeyhtiöillä ei olisi tulenpalava kiire saada tuotteitaan Suomen pienille lääkemarkkinoille. Suomi saattaisi jäädä kokonaan ilman joitakin uusia, tehokkaampia antibiootteja ja syöpälääkkeitä.

Toinen kysymys on se, onko Suomessa tarpeeksi osaamista arvioida uusien lääkkeiden myyntilupahakemuksia? Osaamista toki on, mutta onko se verrattavissa kaikkien EU-maiden yhdistettyyn asiantuntijuuteen, jonka EMA nyt tarjoaa.

Jos lääkealalle kävisi näin huonosti, voin vain kuvitella, mitä muilla tieteen ja taiteen aloilla tulisi tapahtumaan.

Kirjoitus sai tietysti alkunsa Ison-Britannian kansanäänestyksestä, jonka tuloksena maa saattaa erota EU:sta. Lääkealalle se ei tule tietämään hyvää, sillä Lontoossa sijaitseva EMA:n päämaja joutuu muuttamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä
laihdutus

Onko ateriankorvikkeita koskeva tutkimus merkittävä?

Mielipidekirjoitus BMJ julkaisi tutkimuksen vähäkalorisesta dieetistä, jossa käytettiin ateriankorvikkeita. Tutkimuksen voi lukea…

Miksi riittävä kalsiumin saanti on tärkeää?

Tuore tutkimus totesi, että “kalsium ei ehkäise luunmurtumia”. Kahden British Medical Journalissa julkaistun…

Totuus rintasyöpäriskin ja hormonikierukan yhteydestä

  Synnyttämättömyys ja korkea ensisynnyttäjän ikä lisäävät rintasyövän riskin noin kaksinkertaiseksi. Alkoholin…

Jouluperinteet uusiksi – vältä ähky

Sanonta kuuluu, ettei ole väliä mitä syö joulun ja uuden vuoden välillä,…