Jälkiehkäisyn saa apteekista ilman ikärajaa Emilii Dove

Jälkiehkäisyn voi nyt ostaa apteekista ilman reseptiä ja ilman ikärajaa. Saatavilla on kaksi valmistetta, Norlevo ja ellaOne. Norlevon vaikuttavana aineena on levonorgestreeli ja ellaOne sisältää ulipristaaliasetaattia.

Jälkiehkäisy ei ole 100 % tehokas. Tee raskaustesti, jos kuukautiset ovat lääkkeen käytön jälkeen yli viikon myöhässä.
Jälkiehkäisy ei ole 100 % tehokas. Tee raskaustesti, jos kuukautiset ovat lääkkeen käytön jälkeen yli viikon myöhässä.

Jälkiehkäisy estää ovulaation tai siirtää sitä myöhemmäksi. Jos siis ovulaation ajankohta on hyvin lähellä suojaamatonta yhdyntää, jälkiehkäisy ei tehoa. Siksi lääke on otettava mahdollisimman nopeasti suojaamattoman yhdynnän tai ehkäisyn pettämisen jälkeen. Valmisteet eivät keskeytä jo alkanutta raskautta.

Norlevo pitää ottaa viimeistään 72 tunnin eli kolmen vuorokauden kuluessa, mutta ellaOne tehoaa vielä viisi vuorokautta eli 120 tuntia yhdynnän jälkeen. Lisäksi ellaOnen etuna on se, että se viivästyttää ovulaatiota Norlevoa tehokkaammin silloin, kun luteinisoivan hormonin eritys on jo alkanut lisääntyä ja hedelmöittymisen riski on suurimmillaan. Tämän tutkimuksen perusteella ellaOne on siis tehokkaampi kuin Norlevo.

On muistettava, että mikään jälkiehkäisyvalmiste ei ole 100 % tehokas. Parasta on siis huolehtia ehkäisystä etukäteen. Vahinkoja silti sattuu, joten onneksi on olemassa tällainenkin vaihtoehto. Jos kuitenkin joutuu useamminkin varautumaan jälkiehkäisyyn, kannattaa miettiä raskauden ehkäisyn vaihtoehtoja tarkemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Lääkitys voi kuivattaa suuta

Runsas ja pitkäaikainen lääkkeiden käyttö on yleisin suun kuivumisen syy. Suun kuivuus…

Kuumeisen lapsen hoito: pidä lääkityspäiväkirjaa

Kuumeisen lapsen hoitoon on hyvät ohjeet esimerkiksi Terveyskirjastossa (tässä linkki). Kuumelääkkeitä on…

EFSA: aspartaami on turvallista

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n lausunnon mukaan aspartaamin käyttö on turvallista. EFSA kävi perusteellisesti…

Älä käytä antibiootteja omin päin

Vain terveydenhuollon ammattilainen osaa arvioida, tarvitaanko oireiden hoitoon antibioottia. Suomessa antibiootteja saavat…