Jälkiehkäisypilleri ei tehoa yli 80 kiloisilla Emilii Dove

Apteekista ilman reseptiä myytävä jälkiehkäisyvalmiste NorLevon vaikutus saattaa heikentyä naisilla, jotka painavat yli 75 kiloa. Lääke ei tehoa yli 80 kiloisilla.

Norlevo

Aihe epäilyyn tuli tutkimuksesta, jossa vertailtiin erilaisia vaihtoehtoja jälkiehkäisyyn. Asia varmistui jatkotutkimuksessa, josta tuotteen valmistaja HRA Pharma on ilmoittanut Euroopan myyntilupaviranomaisille.

Tutkimukset viittaavat siihen, että Norlevo on vähemmän tehokas, jos nainen painaa 75 kg tai sitä enemmän ja että se ei tehoa, jos nainen painaa yli 80 kg.

Eli jos painat yli 75 kiloa ja tarvitset jälkiehkäisyä, mene suoraan lääkärin kanssa keskustelemaan vaihtoehdoista. Esimerkiksi kuparikierukka on erittäin tehokas jälkiehkäisymenetelmä. Se on asetettava viiden vuorokauden sisällä suojaamattomasta yhdynnästä. Kierukan etuna on se, että se voidaan tarvittaessa jättää paikalleen jatkuvaa ehkäisyä varten.

Päivitys 31.7.2014:
Euroopan lääkevirasto EMA julkaisi selvityksen, jonka mukaan levonorgestreeli sopii myös yli 75 kiloisille. EMA:n mukaan näyttö asiasta ei ollut riittävä. Varoitusteksti Norlevon pakkauksista poistetaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Ei antibioottia tavalliseen turistiripuliin

Noin kolmasosa kaukomatkaajista palaa kotiin tuomisinaan antibiooteille vastustuskykyinen ESBL-suolistobakteeri. Riskialueita ovat Etelä-…

Rintasyövän riskit

Hiljattain uutisoitiin alkoholin vaikutuksesta suurentuneeseen rintasyöpäriskiin. Tutkimuksen mukaan säännöllinen pikkutissuttelukin suurentaa riskiä…

Uusi terveysaiheinen blogiportaali avattu

  Antidootti.fi on uusi blogiportaali, jonka tavoite on tuoda esiin terveyteen ja…

Vinkkejä lasten hampaiden harjaukseen

Lasten hampaiden harjaus voi olla todella vaikeaa. Luovuttaa ei kuitenkaan saa, sillä…