Jatkuva ripuli – herkkä vatsa vai allergiaa? Emilii Dove

Kuva iStock

Ripuli on aina oire jostakin. Aikuisella pitkään jatkunut ripuli voidaan diagnosoida ärtyvän suolen oireyhtymäksi, jos keliakia ja muut vakavammat vaivat on ensin poissuljettu. Mutta ripuli voi johtua myös ruoka-aineallergiasta. Allergia voi alkaa yllättäen, vaikka aiemmin kyseinen ruoka-aine olisi sopinutkin.

Vastaus löytynee suolistosta

Ongelmia aiheuttaa erityisesti ärtyvän suolen oireyhtymä ja sen erottaminen ruoka-allergiasta.

– Pelkästään suolisto-oireita aiheuttava ruoka-allergia on diagnoosin kannalta haastava sairaus. Aikuisilla oireilu menee usein päällekkäin ärtyvän suolen oireyhtymän kanssa, jota esiintyy enemmän allergiaan taipuvaisilla, kommentoi Allergiatietokeskuksen asiantuntijalääkäri, dosentti Timo Vanto.

Antihistamiinin onkin todettu vähentävän kipua ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivillä. Heillä suoliston kipureseptori TRPV1 on herkistynyt, mihin liittyy histamiini 1 eli H1-reseptori. H1-reseptorin salpaajilla eli antistamiineilla voitaisiin siis vähentää kipua, mutta alustavien tutkimusten lisäksi aiheesta tarvitaan lisää näyttöä.

Asiaa vaikeuttaa myös se, että osalla meistä suoliston bakteerit voivat tuottaa histamiinia, joka voi aiheuttaa allergian kaltaisia suolisto-oireita. Vastaus löytynee siis suolistosta, mutta aihetta pitää vielä tutkia lisää.

Allergiat jaetaan kahteen päätyyppiin, nopeisiin ja hitaisiin allergioihin. Nopeassa allergiassa oireet alkavat minuuteissa tai kymmenissä minuuteissa siitä, kun allergeeni on joutunut elimistöön. Hitaassa allergiassa ensi oireet ilmenevät vasta tuntien, joskus muutaman päivän kuluttua altistuksesta.

Diagnoosi altistuskokeella

Perinteisistä allergiatesteistä, eli ihon pistotesteistä ja IgE-määrityksistä verikokeella ei ole suolisto-oireisissa ruoka-allergioissa apua, sillä ne ovat yleensä negatiivisia.

– Diagnoosi pystytään tekemään vain valvotulla altistuskokeilulla, eli kyseistä ruokaa vältetään 1-2 viikkoa ja seurataan, vähenevätkö oireet. Sen jälkeen epäiltyä ruokaa kokeillaan valvotusti, ja seurataan, ilmaantuuko oireita, Vanto kertoo.

Epäilty ruoka voi aiheuttaa myös nosebo-ilmiön, eli potilas kokee oireita, jos tietää saavansa epäiltyä ruokaa. Tätä on pyritty kiertämään kaksoissokkoaltistuksella.

– Kokeessa potilaalle tehdään ruokakokeilu kahdesti, jolloin toisella kerralla mukana ei ole epäiltyä ruokaa, toisella kerralla on. Epäillyn ruoan maku, tuoksu ja ulkonäkö peitetään niin, ettei potilas eikä valvova hoitaja tai lääkäri tiedä, kummalla kerralla epäilty ruoka on mukana, Vanto selittää.

Kansainvälisen suosituksen mukaan suolisto-oireisessa allergiassa kaksoissokkoaltistus pitäisi tehdään kolmeen kertaan, jotta tulos olisi luotettava.

– Koska diagnoosin teko on näin vaivalloista, on ymmärrettävää, että rutiinisti näitä altistuksia ei tehdä missään päin maailmaa. Sen takia ei ole tarkkaa käsitystä siitä, kuinka paljon pelkästään suolisto-oireita aiheuttavia ruoka-allergioita väestössä esiintyy.

Vilja- tai muu ruoka-allergia yhdessä ruumiillisen rasituksen kanssa voi aiheuttaa anafylaktisen reaktion. Sen oireita ovat nokkosihottuma, vatsakrampit ja verenpaineen lasku. Anafylaktinen reaktio voi tulla tuntien kuluttua siitä, kun allergiaa aiheuttavaa ruokaa on syöty, joten ruoka-allergian mahdollisuutta ei välttämättä osata huomioida.

– Nykyään on tavallista, että ihmiset epäilevät itsellään maito- tai vilja-allergiaa, ja siksi välttävät näitä ruokia. Esimerkiksi Yhdysvalloissa noin 30 % väestöstä ei käytä gluteenipitoisia tuotteita, koska epäilee saavansa gluteenista oireita. Kuitenkin vain pienellä osalla on voitu osoittaa vilja-allergia, osalla lisäksi keliakia. Vilja-allergiaa epäiltäessä tuleekin aina varmistaa, ettei kyseessä ole keliakia, Vanto huomauttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Vältä painonhallinnassa näitä virheitä

Tämä juttu on osa 5 päivän haastetta, jonka tarkoitus on antaa sinulle…

Näyttöä gluteeniherkkyyden todellisuudesta

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa on saatu näyttöä gluteeniherkkyyden olemassaolosta. Keliakia ja vilja-allergia ovat…

Miksi riittävä kalsiumin saanti on tärkeää?

Tuore tutkimus totesi, että “kalsium ei ehkäise luunmurtumia”. Kahden British Medical Journalissa julkaistun…

Deodorantista rintasyöpää?

Ei huolta, dödöt eivät aiheuta syöpää. Sain koskettavan sähköpostin, jossa 28-vuotias, yhden…