Joka kuudes raskaana oleva tupakoi Emilii Dove

Äidin raskaudenaikainen tupakointi altistaa sikiön tuhansille terveyttä haittaaville kemikaaleille. Sikiöaikainen altistuminen tupakoinnille vaikuttaa haitallisesti sikiön aivojen kasvuun ja lapsen aivojen toimintaan. Tulokset ovat peräisin Tyksin ja Turun yliopiston tutkijoiden katsausartikkelista, joka julkaistiin Acta Paediatrica -tiedelehdessä.

Tupakoinnin lopettaminen vielä alkuraskaudessakin voi ehkäistä aivoihin kohdistuvia haittavaikutuksia. Kuva iStock
Tupakoinnin lopettaminen vielä alkuraskaudessakin voi ehkäistä aivoihin kohdistuvia haittavaikutuksia. Kuva iStock

– Normaali pään kasvu raskausaikana ja sen jälkeen ennustaa normaalia aivojen kasvua. Täysiaikaisilla lapsilla, jotka olivat altistuneet tupakoinnille sikiönä, oli pienempi pään ympärysmitta kuin muilla lapsilla. Lohdullista oli se, että niillä lapsilla, joiden äidit olivat lopettaneet tupakoinnin alkuraskauden aikana, pään kasvu oli normaali, toteaa tutkija Mikael Ekblad.

Raskaudenaikaisen tupakoinnin yleisyys on pysynyt Suomessa muuttumattomana jo 25 vuoden ajan lisääntyneestä terveysvalistuksesta huolimatta. Suomessa joka kuudes raskaana oleva tupakoi raskauden aikana. Muissa Pohjoismaissa raskausajan tupakointi on puolittunut. Vähiten tupakoidaan Ruotsissa, missä vain seitsemän prosenttia raskaana olevista tupakoi.

Tupakansavussa oleva nikotiini ja hiilimonoksidi läpäisevät istukan, pääsevät sikiön verenkiertoon ja kerääntyvät jo seitsemännellä raskausviikolla sikiön elimistöön. Paitsi odottavan äidin tupakoinnilla, myös passiivisella tupakoinnilla on haittavaikutuksia sikiöön.

Suomalaisen tupakasta vieroituksen Käypä hoito -suosituksen mukaan nikotiinikorvaushoitoa voidaan käyttää harkiten myös raskauden aikana naisilla, jotka ovat motivoituneita tupakoinnin lopettamiseen, mutta eivät kykene siihen omin päin ja jotka kärsivät vieroitusoireista. Suositeltavimpia valmisteita ovat purukumit ja suihkeet. Tupakointi ja samanaikainen nikotiinivalmisteiden käyttö sen sijaan lisäävät nikotiinin haittavaikutuksia.

Julkaisu: Mikael Ekblad – Jyrki Korkeila – Liisa Lehtonen: Smoking during pregnancy affects foetal brain development. Acta Paediatrica 2015: 104, pp 12-18.

  1. Tällaista tekstiä on todella surullista lukea. Liekköhän paremmin suunniteltu kouluvalistus auttaisi ennaltaehkäisemään tulevaisuudessa äitien tupakointia..?

    1. Samaa mieltä. Olin todella yllättynyt näin suurista luvuista.

      Kyllä jotain pitäisi tehdä. Briteissä oli kokeilu, jossa tupakoiville äideille annettiin 400 puntaa rahaa lahjakortteina, jos he lopettivat tupakoinnin ja pysyivät myös irti tupakasta. Tämä yhtenä esimerkkinä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

ADHD-lääkitys voi häiritä lapsen unta

ADHD:n hoidossa yleisesti käytössä olevat stimulantit voivat häiritä lapsen unta, todetaan tuoreessa…

Totuus rintasyöpäriskin ja hormonikierukan yhteydestä

  Synnyttämättömyys ja korkea ensisynnyttäjän ikä lisäävät rintasyövän riskin noin kaksinkertaiseksi. Alkoholin…

Tapaturmat lisäävät nivelpsorin riskiä psoriaatikoilla

Noin kolmasosa psoriaatikoista sairastuu myös nivelpsoriasikseen. Uuden tiedon mukaan fyysiset tapaturmat lisäävät…

Ylipainoinen voi olla vajaaravittu

Yleensä alipainoisia ja nälässä eläviä lapsia pidetään huonosti ravittuina, mutta myös liikapaino…