Kanelista apu lapsettomuuteen? Emilii Dove

Kaneli kuuluu suomalaiseen jouluun. Mitä olisivat riisipuuro ja piparkakut ilman sitä?

Mutta kanelista saattaa olla maun lisäksi muutakin iloa. Pienen, alustavan tutkimuksen mukaan se voi tasapainottaa epäsäännöllisiä kuukautisia ja helpottaa munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (polycystic ovary syndrome, PCOS).

Monirakkulaoireyhtymä on tavallisin naisten hormonihäiriö, jota esiintyy jopa 5–10 prosentilla naisista. PCOS:n tunnusmerkkejä ovat liiallinen karvojen kasvu ja epäsäännölliset kuukautiset. Se voi aiheuttaa myös pitkittyneitä vuotoja, kuukautisten poisjäämistä ja lapsettomuutta.

Normaalipainoisella hoitona voidaan käyttää ehkäisypillereitä. Mutta jos yrittää tulla raskaaksi, ne eivät tietenkään sovi. Entäpä siis, jos vaivaan löytyisikin luonnollisempi hoitomuoto. Kaneli?kanelit

Palataanpas tutkimustuloksiin, joita ei valitettavasti ole kovin paljon. Eräs pilottitutkimus vuodelta 2007 selvitti kanelin vaikutusta 15 PCOS-potilaan insuliiniresistenssiin. Tulokset olivat merkitseviä, mutta laajempi tutkimus tarvittaisiin tietenkin tulosten vahvistamiseksi.

Vuoden 2013 lokakuussa saatiin tuloksia taas hyvin pienestä, 45 potilaan testistä. Vain 16 suoritti tutkimuksen loppuun asti. 11 heistä sai 1,5 g kanelia päivittäin ja viidelle annettiin lumelääkettä. Kuuden kuukauden jälkeen kaneliryhmässä olleilla oli merkitsevästi säännöllisemmät kuukautiset kuin lumelääkeryhmässä.  Lisäksi kaneliryhmässä kaksi naista tuli raskaaksi kolmen kuukauden sisällä käytön aloittamisesta.

Korostan, että nämä tutkimukset ovat hyvin pieniä eivätkä todista syy-seuraussuhdetta. Uudempaa tutkimusta ei ole edes julkaistu missään tiedelehdessä vaan se oli kongressiesityksenä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan kanelin säännöllinen käyttö ei ole suositeltavaa, siinä olevan kumariinin takia. Kumariini on maksalle myrkyllinen aine ja sitä esiintyy erityisesti kassiakanelissa, joka on Suomessakin se yleisin käytössä oleva kaneli. Saatavilla on kuitenkin myös ceyloninkanelia, joka sisältää huomattavasti vähemmän kumariinia kuin kassiakaneli. Tuotetta myy esim. Hyvinvoinnin tavaratalo*.

Suositus kanelin kokeilemiselle on siis hieman vaikea tehdä. Mutta sanotaanko näin, että jos itselläni olisi monirakkulaoireyhtymä, ja varsinkin jos sen takia kärsisin lapsettomuudesta, niin kyllä ensimmäisenä kokeilisin ½ tl ceyloninkanelia päivässä 3-6 kuukauden ajan.

Kanelin on todettu alentavan diabeetikoiden verensokeria sekä pienentävän heidän rasva- ja kolesterolipitoisuuksiaan. Muitakin viitteitä kanelin terveellisyydestä on, mutta tutkimustietoa tarvittaisiin lisää näytön todistamiseksi. Sillä välin, jokainen voi itse kokeilla, olisiko kanelista apua.

* Affiliate-linkki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Mitä lapsesi tietää lääkkeistä?

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ylläpitää koululaisille suunnatua Lääkekasvatus-verkkosivustoa, jonka avulla lapset…

Milloin ja kenelle lääkkeen haittavaikutuksesta tulee ilmoittaa?

Lääkkeen haittavaikutuksesta tulisi kertoa aina hoitavalle lääkärille, joka tekee lääkityksen arvioinnin. Haittavaikutuksesta…

Syöpäsäätiön arvalla tuet neuvontapalveluja

Syöpäjärjestöjen etuusneuvontapuhelin on palvelu, josta saa maksutonta neuvontaa potilaan oikeuksiin ja taloudelliseen…

Rahkaa välipalaksi

Ensi viikolla niitä taas saa, rahkaa ja viiliä. Täällä Englannissa näitä herkkuja…