Kätilöliitto: Naisten limakalvokuivuuteen tarkoitettujen paikallisvalmisteiden tulisi olla Kela-korvattavia Emilii Dove

Naisten limakalvokuivuuteen tarkoitettuja emätinpuikkoja ja -voiteita valmistetaan sekä estrogeenipitoisina että ilman estrogeenia. Näistä ilman reseptiä saatavilla olevista tuotteista ei ole mahdollista saada Kela-korvausta, vaikka ne olisivat lääkärin määräämiä. Suomen Kätilöliitto haluaa asiaan muutoksen.

levottomat jalat

Vaihdevuosien aikana estrogeenin tuotannon hiipuminen vaikuttaa naisen elimistöön aiheuttaen muun muassa emättimen limakalvojen kuivumista. Paikallinen estrogeenihoito riittää usein avuksi alapään limakalvojen kuivuuteen. Hoitoa tulisi käyttää vain niin pitkään, kun sitä tarvitaan parantamaan elämänlaatua.

Sairausvakuutuslain mukaan peruskorvattavuutta ei kuitenkaan voida vahvistaa esimerkiksi tilanteissa, joissa lääkevalmistetta käytetään muuhun kuin sairauden hoitoon. Itsehoitolääkkeille peruskorvattavuus voidaan vahvistaa vain, jos kyse on lääketieteellisin perustein välttämättömästä lääkevalmisteesta.

Näin asian voisi joissain tapaukissa luultavasti perustella, sillä kaikki solunsalpaajahoidot vaikuttavat limakalvoihin aiheuttaen emättimen kuivuutta ja limakalvojen ohenemista. Rintasyöpään sairastuu vuosittain noin 4 500 naista ja gynekologisiin syöpiin yhteensä noin 1 800 naista.

Paikallisvalmisteet ehkäisevät kuivuudesta johtuvia alavatsakipuja, kirvelyä virtsatessa ja virtsatieinfektioita. Lisäksi paikallisvalmisteilla voidaan lievittää kuivuudesta johtuvia kipuja gynekologisen sisätutkimuksen ja yhdynnän aikana.

Kansainvälistä Kätilön päivää on vietetty 5. toukokuutta vuodesta 1991 alkaen. Vuosittain kätilöt, kätilöliitot ja heidän yhteistyökumppaninsa ympäri maailmaa haluavat nostaa tietoisuuteen kätilötyön merkittävyyden seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen parissa sekä kansallisesti, että kansainvälisesti. Tämän vuoden kansainvälinen teema on ”Midwives: for a better tomorrow”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä
melatoniini

Tiesitkö tämän melatoniinista ja ikääntymisestä?

Kaupallinen yhteistyö Kun ikää on yli 60-vuotta, elimistö ei enää tuota melatoniinia…

Elämäsi helpoin suklaakakku ja pari sanaa ksantaanikumista

Terveellisen elämän aakkosiin kuuluu myös kohtuullinen herkuttelu. Leipominen jo itsessään on kuin…

Annetaan surulle aikaa – ei lääkkeitä

Milloin suru voidaan luokitella masennukseksi? Näin kysyy lauantaina julkaistu tiedelehti Lancet. Yhdysvaltojen psykiatriyhdistys…

E-pillerit lisäävät laskimotukoksen riskin 2-4-kertaiseksi

Kaikkiin yhdistelmäehkäisytabletteihin liittyy lisääntynyt laskimotukoksen eli veritulpan riski. Yhdistelmäehkäisytablettien käyttäjillä laskimotukoksen riski…