Käypä Hoito -suositus oikaisee raskauden ehkäisyn väärät uskomukset Emilii Dove

Raskaudenehkäisy on aina keskeytystä parempi vaihtoehto. Kuva Lääkäriliitto, Heidi Mäenpää

Lihottavatko ehkäisyvalmisteet? Täytyykö e-pillereistä pitää taukoa? Aiheuttaako hormonaalinen ehkäisy lapsettomuutta? Saako alaikäinen ostaa jälkiehkäisytabletteja? Aiheuttavatko hormonaaliset ehkäisyvalmisteet laskimotukoksia? Raskauden ehkäisyn Käypä hoito -suositus antaa vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin sekä auttaa sopivan ehkäisymuodon valinnassa.

Raskauden ehkäisyn sekä ehkäisypalveluiden tulisi olla helposti saatavilla nuorille läpi vuoden. Nuorten tulisi päästä palveluiden asiakkaaksi viikon sisällä. THL:n seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelma suosittelee ehkäisyn antamista maksutta alle 20-vuotiaille.

Ehkäisymenetelmän valinnan tulee perustua potilaan toiveisiin ja realistiseen tilanneselvitykseen. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka ehkäisee myös seksitauteja.

– Turvallisia ehkäisyvalmisteita on tarjolla laaja kirjo, joten ilman ehkäisyä ei tarvitse olla. Ehkäisyn aloittaminen ei edellytä gynekologista tutkimusta, vaikka niin usein luullaan, sanoo Raskauden ehkäisyn Käypä hoito -suosituksen työryhmän puheenjohtaja, LKT, dosentti Mervi Halttunen-Nieminen.

Tehokkaimpia ehkäisymenetelmiä ovat kierukat ja implantit, koska niihin ei liity unohtamisen riskiä. Kierukka sopii ehkäisyksi myös synnyttämättömille naisille, sillä markkinoilla on tarjolla erikokoisia kierukoita. Kierukan ehkäisymuodoksi valitseva nainen voi valita joko hormoni- tai kuparikierukan, joista jälkimmäinen sopii ehkäisyksi myös niille, joille hormonaalinen ehkäisy ei sovi.

Väärät uskomukset vaarantavat ehkäisyn onnistumisen

Raskauden ehkäisyyn liittyy edelleen paljon vääriä uskomuksia sekä pelkoja, joita tieteelliset tutkimukset eivät tue. Jopa 62 %:lla on ehkäisyyn liittyviä huolia.

– Hormonaalisten ehkäisymenetelmien haitat on yleisin aihe, josta naiset hakevat lisää tietoa muun muassa keskustelupalstoilta. Naiset usein yliarvioivat hormoniehkäisyn riskejä. Eniten pelätään – aiheettomasti – hormonaalisen ehkäisyn aiheuttavan lapsettomuutta. Hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen hedelmällisyys palautuu ikää vastaavalle tasolle, sanoo sairaanhoitaja, kätilö, seksuaalineuvoja Eija Väänänen.

Toinen yleinen väärinkäsitys on, että hormoniehkäisyssä tulee pitää taukoja. Jatkuvan, ohjeen mukaisen käytön keskeyttäminen tai tauottaminen ei ole tarpeellista. Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden käyttöön liittyvä laskimotukosriski on suurimmillaan heti aloituksen aikana ja myös lyhyenkin (1 kk) tauon jälkeen, joten tämänkään vuoksi tauottaminen ei ole suositeltavaa.

– Muita yleisiä uskomuksia on muun muassa se, että omassa suvussa hormoniehkäisy ei sovi. Tälle väitteelle ei ole mitään lääketieteellistä perustetta, sillä hormonivalmisteiden sopivuus ei ole periytyvää. Turhaan pelätään myös hormonivalmisteiden nostavan painoa. Hormonaaliset ehkäisyvalmisteet voivat vaikuttaa mielialaan, mutta vaikutukset voivat olla myös positiivisia, Väänänen huomauttaa.

www.kaypahoito.fi
Kuva Lääkäriliitto, Heidi Mäenpää

 1. Postauksessa ei käy ilmi, minkä ikäisille noita kierukoita laitetaan. Itse olen siinä käsityksessä, että yli 40-vuotiaille…

  1. Hyvä, kun kysyit!
   Kierukat sopivat tosiaan kaikenikäisille, synnyttäneille ja synnyttämättömille naisille.
   Kierukan poistamisen jälkeen ehkäisyteho loppuu ja hedelmällisyys palautuu ikää vastaavalle tasolle.
   Lisäksi, hormonikierukan ehkäisyteho on parempi kuin sterilisaation.

   Sitten on hyvä vielä tietää se, että kuparikierukka, joka on asetettu 5 vuorokauden kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä, on tehokkain jälkiehkäisy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Jalkavoiteiden TOP 3

Sandaalikelit lähestyvät, joten on aika laittaa varpaat ja erityisesti kantapäät kuntoon. Talven…

Tutkittua tietoa magneettikoruista

Terveystoimittajana saan päivittäin lukuisia tiedotteita sähköpostiini. Ne ovat usein hyödyllisiä ja käyttökelpoisia,…

Liikunnalla voi ehkäistä vaihdevuosiin liittyvää lihasvoiman vähenemistä

Vaihdevuosi-ikäisten naisten liikunnasta saadut hyödyt ovat UKK-instituutin tutkimuksen mukaan suuremmat kuin liikunnasta…

Kannattiko osteoporoosilääkitys?

Hei, Minulla murtui lonkka viisi vuotta sitten. Se on taas toimintakykyinen, mutta…