Lääkkeiden Kela-korvaus pienenee Emilii Dove

Kelan maksamat lääkkeiden korvausprosentit pienenevät helmikuun 2013 alusta. Peruskorvaus alenee nykyisestä 42 prosentista 35 prosenttiin ja alempi erityiskorvaus 72 prosentista 65 prosenttiin. Potilas maksaa lääkkeestään siis suuremman osuuden kuin ennen. Lääkekustannusten vuotuinen omavastuuosuus kuitenkin laskee, sillä ns. lääkekatto alenee 700 eurosta 670 euroon.

Kuva: v1ctor, Creative Commons via Flickr

Mielestäni muutos on askel oikeaan suuntaan. Tästä hyötyvät paljon lääkkeitä käyttävät henkilöt. Niistä satunnaisista antibioottikuureista voi maksaakin vähän nykyistä enemmän.

En voi olla tässä samalla kertomatta, miten asia on täällä Englannissa järjestetty. Täällä kaikki maksavat lääkkeistään saman hinnan riippumatta siitä, mitä purkissa on. Aika reilua.

Summa on noin 9 euroa per lääke. Alle 16-vuotiaat tai vielä koulua käyvät alle 18-vuotiaat saavat lääkkeensä ilmaiseksi, samoin kuin kaikki yli 60-vuotiaat. Helpotuksia annetaan myös mm. opiskelijoille ja työttömille. Joidenkin sairauksien, kuten tyypin 1 diabetekseen lääkkeet ovat ilmaisia.

Jos käyttää useita eri lääkkeitä, voi hankkia ns. prepaid-kortin, jolla lääkekulut tulevat huomattavasti halvemmaksi kuin kertamaksulla.

Toisaalta, erittäin kalliit lääkkeet voi joutua itse maksamaan, jos terveydenhuoltojärjestelmä (NHS) ei hyväksy niiden määräämistä omaan piikkiinsä. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi joidenkin syöpälääkkeiden kohdalla.

Kuten sanoin, mielestäni aika reilu systeemi. Näin ei synny eriarvoisuutta ainakaan sairauksien suhteen.

Päivitys 23.11.2012:
Farmasialiiton mukaan lääkekorvausjärjestelmän rakenteellinen täysremontti on tarpeen. Sairauksien arvottamisesta tulee luopua.
– Pitkällä tähtäimellä arvioituna on järkevämpää laittaa järjestelmä kokonaan uusiksi kuin paikkailla nykyistä järjestelmää sieltä täältä. Hyvä ratkaisu olisi kustannusperusteinen ns. porrasmalli, Farmasialiiton puheenjohtaja Heidi Silvennoinen sanoo.

 1. Kiva ja aika jännä kuulla, miten erilainen systeemi siellä on. Vaikuttaa toimivalta ratkaisulta ja etenkin tasa-arvoiselta.

  1. Mielestäni tosiaan täällä Englannissa on hyvä systeemi. Erityisesti hyvää on myös se, että nuoret ja iäkkäät saavat lääkkeensä ilmaiseksi.

   Mainitaan vielä se, että täällä reseptit kirjoitetaan lähes aina vain yhdeksi kuukaudeksi kerrallaan. Uusimisrumba on siis melkoinen, mutta ilmeisesti näin sitten säästetään lääkejätettä, mikä on tietysti myös tärkeä asia.

 2. Kuukaudeksiko vain myös silloin, jos on jatkuva hyväksi osoittautunut lääkitys päällä? Jätteiden minimoimisen kannalta toki hyvä ja apteekin henkilökunnan työllistämistä ajatellen samoin. 🙂

  1. Kyllä, juuri näin.

   Potilas voi itse uusia reseptinsä terkkarin kautta tai tehdä apteekin kanssa sopimuksen, jolloin apteekki uusii reseptit terkkarissa.

   Kyllähän se kasvattaa reseptien määrää ja tehtyä työmäärää huomattavasti, koska suurimmalla osalla potilaista on jatkuva lääkitys.

   Ja yleensä apteekeissa on kuitenkin vain yksi farmaseutti/proviisori. Vain suurimmissa apteekeissa on kaksi. Kolmea en ole tainnut koskaan nähdä. Työtahti on siis reipas. Suomalaisissa apteekeissa on helposti kuusikin farmaseuttia.

 3. Olisipa hyvä, jos kertoisit muidenkin kuin pelkän Farmasialiiton kantoja tuohon lääkekorvausjärjestelmäremonttiin heti kun niitä on saatavilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Verenpainelääkitys ei lisää iäkkäiden kaatumisia

Iäkkäiden kaatumisia tulisi pyrkiä ehkäisemään, koska kaatumiset aiheuttavat tapaturmia ja hankalia lonkkamurtumia.…

Pissat housussa

Millaista on lorauttaa vahingossa housuun? Sain postitse pari tuotenäytettä, aikuisten TENA housuvaippoja. Pakkohan niitä…

Armomurhaa kannatetaan

Mediuutiset kertoi tänään, että lääkärit ovat erimielisiä eutanasian sallimisesta. Kyselyyn osallistuneista 69…

Murtuma on ennuste

Arviolta joka kolmas yli 50-vuotias nainen ja joka viides mies saa osteoporoottisen…