Keneen sinä luotat? Emilii Dove
Suomalaisista neljä viidestä on hämmentynyt ristiriitaisista näkemyksistä siitä, mikä todella on terveellistä ja mikä ei. Ihmisten mielestä on vaikea erottaa, minkä tahon välittämä tieto on luotettavaa.
Tiedot käyvät ilmi Aivoliiton, Diabetesliiton ja Sydänliiton tekemästä kyselystä. Ihmiset näyttävät kuitenkin tietävän hyvin elintapojen merkityksen terveydelle. Kyselyn vastaajista 84 prosenttia pitää terveellistä syömistä tärkeimpänä asiana sairauksien välttämisessä.
Terveet elintavat kiinnostavat, mutta terveellisen ruokavalion noudattaminen on kuitenkin vaikeaa jopa 80 prosentille vastaajista.
En ole yllättynyt ihmisten hämmennyksestä. Otetaanpa esimerkki viime aikana mediassa esiintyneistä jutuista.
Helsingin sanomissa muusikko A.W. Yrjänä julistaa, että “voi aukottomasti todistaa, että eläinrasva ei ole, toistan, ei ole, haitaksi terveydelle”.
Toisaalla ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on toista mieltä:
Tyydyttyneen rasvan suuri määrä karppausruokavaliossa voi johtaa sydänsairauksien riskitekijöiden kannalta huonompaan suuntaan, jos ruokavalion proteiinin lähteenä suositaan punaista lihaa.
Tyydyttyneen rasvan saantia kannattaa pyrkiä kontrolloimaan myös karpatessa ja panostaa riittävään kasviöljyjen ja pähkinöiden käyttöön. Lisäksi proteiinin lähteiksi kannattaa valita mahdollisimman vähän prosessoitua lihaa (ei pekonille), ja vain maltillisesti punaista tuoretta lihaa.
Kyllä meilläkin pekonia käytetään, mutta ennemminkin mausteena kuin pääruokana.
Kumpaan sinä luotat? Muusikkoon vai ravitsemusterapeuttiin?
 1. Aihe on hyvin mielenkiintoinen. Vastaan “ravitsemusterapeuttiin”. En kuitenkaan sen takia, että hän on ravitsemusterapeutti vaan siksi, että hän on vakuuttanut minut asiantuntemuksestaan kirjoituksillaan.

  Elämme aikaa jona perinteinen asiantuntijuus on murtunut siinä mielessä, että aikaisempaa vähemmän asiantuntijaan luotetaan vain auktoriteetin vuoksi. Sitä voi pitää hyvänä asiana, koska mielestäni on aikuisuuteen kasvamista, että rohkenemme ottaa enemmän vastuuta omasta itsestämme ja ajattelustamme. Aika jolloin opettaja, pappi ja lääkäri olivat automaatttisesti oikeassa, on ohi.

  Auktoriteetteja on kyseenalaistettu varsinkin ravitsemuksen alueella, onhan ravitsemustietoa on melko vapaasti kaikkien saatavilla. Se asettaa haasteen itse kunkin arvostelukyvylle (erottelukyvylle), koska lähteiden luotettavuudessa paljon eroa. Jokaisella netin käyttäjällä ei ole kykyä erottaa jyviä akanoista, vaan hurahtamista asioihin on paljon ja toisaalta avoimuutta voi puuttua juuri silloin, kun sille olisi tarvetta.

  Olisi myös naivia ajatella, että internetin ja sosiaalisen median ansiosta tiedot vain lisääntyisivät ihanteellisen parviälymäisesti. Myös ennakkoluulot ja virheelliset tiedot leviävät helposti jos ei nyt aivan pallon ympäri, niin ainakin Yhdysvaltalaisilta nettisivuilta Suomeen.

  Minusta onkin niin, että oman arvostelukyvyn kehittäminen on A ja O jokaiselle, joka haluaa oppia suunnistautumaan hyvin ravitsemustiedon viidakossa. Siinä valitettavasti auktoriteettiuskokaan takaa luotettavaa tietoa. Voi nimittäin olla, että professorikaan ei tunne asiaa, josta hän kuitenkin lausuu varman käsityksensä — kuten huomasin aivan muutama päivä sitten.

  1. Kiitos Juhana!
   Erinomainen ja mielenkiintoinen kommentti.

   Mielestäni koko asiassa tulee hyvin esille se, että ihmiset haluavat elää terveellisesti, mutta eivät tiedä miten sen tehdä. Itse toivon, että tässä blogissa pystyn antamaan konkreettisia vinkkejä terveelliseen elämään.

   Medialukutaitoa olisi hyvä jokaisen hieman opiskella. Myös professoreiden. Ja nyt puhun nimenomaan arvostelukyvyn kehittämisestä.

 2. Lisättäköön vielä, että tutkimuksessa, josta Reijo puhuu, saatiin *kummallakin* hieman vähähiilihydraattisemmalla ruokavaliolla paremmat kolesteroliarvot kuin ne lähtötilanteessa olivat, siis myös tyydyttyneeseen rasvaan painottuvalla ruokavaliolla.

  Reijon kirjoituksessa viitataan myös muihin tutkimuksiin, joissa tyydyttynyttä rasvaa oli reilusti enemmän. Niissäkin saatiin hyviä tuloksia vähärasvaiseen ruokavalioon verrattuna.

  Pelkkä otsikko tai asiayhteydestä irroitettu lause ei aina kerro kaikkea, tuli se sitten ravitsemusterapeutilta tai muusikolta.

  1. Varmasti näinkin, mutta juttuni ydin on se, että Suomen kansa ei tiedä mihin uskoa. Mielestäni on huolestuttavaa, jos 80 prosenttia sanoo, että terveellisen ruokavalion noudattaminen on vaikeaa.
   Kovin moni ei ole valmis lukemaan tieteellisiä julkaisuja, edes yksittäisiä tutkimuksia, saati sitten pystyä analysoimaan tuloksia. Mieluummin uskotaan vaikka naapurin juttuja.

 3. Onhan se hämmentävää, jos mieluummin uskotaan sitä naapuria kuin asiantuntijaa. Tai uskotaan vähän molempia, poimitaan yksi tieto sieltä ja toinen tuolta. Vähemmästäkin menee pää pyörälle.

  Olisiko se niin, että halutaan luottaa sellaisten ihmisten mielipiteisiin, joilla on asiasta omakohtaista kokemusta eikä vain kirjoista opittua? Samaan asiaan taitaa perustua blogienkin suosio, toisen ihmisen hyväksi/huonoksi koetun jakamiseen, kullan arvoiseen totuuteen, joka on se kaikista viimeisin ja uusista uusin totuus. Tämä on uutta, ei tällainen tieto ole koskaan ennen oppineiden asemaa horjuttanut.

  Onneksi sinuun voi ainakin luottaa, niin asiantuntijuuden kuin henkilökohtaisten kokemustesi suhteen. Kaikki vinkkisi ovat enemmän kuin tervetulleita!

  1. Osuit naulan kantaan lena! Toisen omiin kokemuksiin luottaminen on vain inhimillistä. Joskus on helpompi uskoa ystävää kuin lääkäriä. Enkä tiedä voiko sitä ajattelutapaa edes ikinä mikään muuttaa.

   Kiitos luottamuksesta! Vinkkejä pyrin jatkossakin antamaan ja niillä tulee olemaan myös tieteellistä näyttöä takanaan, etten täällä ihan itse kaikkea keksi. Ja pysytään sellaisella linjalla, että kaikilla on mahdollisuus ymmärtää, mistä puhutaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Apua alaselälle – 2. harjoite

Alaselän harjoitteet jatkuvat, joten jumppamatot esille.  Makaa lattialla selinmakuulla. Nosta kuvan mukaisesti…

Erkaantuneet vatsalihakset aiheuttavat pömppövatsan

Diastasis recti eli vatsalihasten erkaantuma on lähinnä synnyttäneitä naisia koskeva ongelma, jonka…

Suomalainen matkailija muistaa rokotukset – mutta matkalle voisi valmistautua paremminkin

Kolme neljästä suomalaisesta varmistaa rokotukset ajan tasalle hyvissä ajoin ennen matkaa. Rokotukset…

Helpot kvinoa-kauravohvelit

Kauralättyjä ja kauravohveleita on helppo tehdä, mutta jos haluat vaihtelua, kokeile kvinoaa. Näistä…