Kenen kannattaa käyttää rautalisää? Emilii Dove

Kaupallinen yhteistyö

Suomalaisilla naisilla raudan saanti ruokavaliosta jää vajaaksi. Vuoden 2012 tilaston mukaan 25-64-vuotiailla naisilla raudan saanti oli 10 mg päivässä eli 67% suosituksesta. Tämän ikäluokan naisilla raudan saantisuositus on 15 mg päivässä.  

Jos alhainen saanti on jatkuvaa ja siihen lisätään kuukautisten aikana menetetty rauta, alkavat elimistön rautavarastot pikkuhiljaa ehtyä. Tätä voivat osaltaan edesauttaa myös säännöllinen verenluovutus ja raskas liikunta.

Jos otetaan vielä huomioon raskauden ja imetyksen aikana menetetty rauta, voivat rautavarastot olla niin alhaalla, että se aiheuttaa jo selviä oireita. Tässä vaiheessa hemoglobiini voi kuitenkin olla vielä normaali, eikä varsinaista anemiaa ole kehittynyt.

Hemoglobiini voi olla normaalin rajoissa vaikka rautavarastot olisivat jo lähes tyhjät. Tästä syystä hemoglobiinin lisäksi kannattaa mitata seerumin ferritiinipitoisuus, koska se kertoo rautavarastojen suuruudesta. Veren hemoglobiinipitoisuus taas kertoo sen hetkisestä rautatasapainosta, jota elimistö pyrkii ylläpitämään vapauttamalla rautaa varastoista elimistön käytettäväksi.

Raudanpuute ilman anemiaa voi aiheuttaa ongelmia

Kalpeat side- tai limakalvot voivat olla merkki raudanpuutteesta. Muita oireita ovat mm. suupielien ja kynsien halkeaminen sekä kielen ja nielun arkuus. Raudanpuutteesta kärsivä voi potea myös väsymystä, heikotusta, keskittymiskyvyn puutetta, huonomuistisuutta, hermostuneisuutta, päänsärkyä, kalpeutta, ruokahaluttomuutta sekä heikentynyttä suoritus- ja vastustuskykyä.

Alhaisesta rautavarastosta johtuva raudanpuute voi siis olla yksinäänkin merkittävä ilman alhaista hemoglobiinia. Rautavarastojen täydentäminen ei myöskään tapahdu nopeasti, joten siinäkin mielessä mahdollisimman aikainen raudanpuutteen diagnosointi olisi hyödyllistä.

Usein mitataan vain hemoglobiini, jos ei ole syytä epäillä rautavarastojen ehtymistä. Ferritiinin mittaaminen vaatii erillisen verikokeen. Hemoglobiini saadaan kokonaisverenkuvasta, joka on korvaamaton työkalu lääkäreille. Ferritiiniä ei kuitenkaan tarvitse ottaa sen sijaan, vaan sen rinnalla.

On hyvä myös huomata, että raudanpuutteen oireisto on hyvin samankaltainen kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa. Siitäkin syystä ferritiinin mittaaminen on perusteltua.

Raudanpuute hoidetaan yhdessä lääkärin kanssa

Raudanpuutetta ja anemiaa ei saa hoitaa pelkkien oireiden perusteella. Ensin pitää selvittää syy ja pyrkiä korjaamaan se jos mahdollista. Pelkän raudanpuutteen hoitaminen ei katkaise kierrettä, ellei syytä hoideta ensin. Tästäkään syystä rautaa ei kannata ottaa omin päin suuria annoksia. Vaarana on myös yliannostus.

Jos valmisteessa on 25 mg rautaa, tällainen määrä on ok päivittäisessä käytössä ilman lääkärinkin suositusta. Sen sijaan raudanpuutteeseen ja anemian hoitoon tarkoitettuja valmisteita, joissa rautaa on 100-200 mg ei saisi ottaa omin päin ilman lääkärin ohjetta. Tämä neuvo toimii myös toisinpäin: raudanpuutetta ei voi korjata pienillä annoksilla vaan siihen tarvitaan tarkoitukseen sopiva valmiste.

Erityisesti naisten ja kasvisruokavaliota noudattavien kannattaa kiinnittää huomio riittävään raudansaantiin. Raudan saannista kannattaa pitää huolta, ettei puutetta pääse kehittymään. Pienikin rautalisä (14-25 mg) voi olla ennaltaehkäisynä hyödyllinen, varsinkin naisilla, joilla on runsaat kuukautiset.

Suomalaiset rautavalmisteet apteekista

FerroFol-C -tabletissa yhdistyvät vatsaystävällinen rauta, foolihappo ja C-vitamiini, joka lisää raudan imeytymistä. Tässä valmisteessa rautaa on 25 mg eli se sopii niille, joilla raudanpuutetta ei ole vielä kehittynyt, mutta raudansaannissa voi olla puutteita tai rautaa menetetään kuukautisten, raskauden tai imetyksen takia. FerroFol-C sopii erityisesti raskautta suunnitteleville, koska se sisältää foolihappoa, jonka käyttöä suositellaan jo ennen raskauden alkamista. Myös kasvissyöjien ja vegaanien on hyvä arvioida, onko lisäraudalle tarvetta.

Ferrodan Fe2+ 100 mg tabletti taas sopii niille, joilla raudan tarve on verikokeilla todettu. Siinä on rautaa 100 mg ja C-vitamiinia 50 mg. Tabletti on pitkävaikutteinen eli se vapauttaa rautaa noin kuuden tunnin ajan. Rautalisän ottamista jatketaan niin kauan, että raudan tarve on korjaantunut ja sen jälkeen käyttöä jatketaan vielä 2-3 kuukautta rautavarastojen täyttämiseksi.

Rautavalmisteet voivat aiheuttaa ikäviä vatsanväänteitä, ummetusta tai ripulia. Usein vatsa kuitenkin tottuu rautaan parissa viikossa. Rautavalmisteet suositellaan otettavaksi tyhjään vatsaan. Sivuvaikutusten välttämiseksi rauta-annoksen voi ottaa kevyen aterian yhteydessä. Samaan aikaan ei tulisi nauttia maitoa, kahvia, teetä tai täysjyväviljavalmisteita, koska ne vähentävät raudan imeytymistä.

Rauta-arvojen tasapainottaminen korjaaminen on hidasta ja kestää yleensä kuukausia, joskus vuosia. Siksi raudanpuutteen kehittymistä kannattaa pyrkiä ehkäisemään monipuolisella, paljon rautaa sisältävällä ruokavaliolla.

Artikkeli on kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä Vitabalans Oy:n kanssa.

 1. “Vuoden 2012 tilaston mukaan 25-64-vuotiailla naisilla raudan saanti oli 10 mg päivässä eli 67% suosituksesta”.

  Terveellisesti syövällä puute voi olla vielä pahempi. Moni terveellinen ruoka kun vähentää raudan imeytymistä, jolloin raudan tarve kasvaa.

  Esim. tuotteen Vitabalans FerroFol-C kotisivulla neuvotaan:
  “Vältä samaan aikaan maitoa, kahvia, teetä ja täysjyväviljavalmisteita, jotka vähentävät raudan imeytymistä”.
  En tiedä onko tuo lista edes täydellinen, eli onko muitakin ruokia, jotka merkittävästi vähentävät imeytymistä.
  Oletan että maidolla tarkoitetaan mitä vain maitotuotteita, kuten viili tai juusto, en ole perehtynyt siihen asiaan.

  1. Totta kyllä, mutta on hyvä myös huomata, että tämä vaikutus on vain ei-hemi-rautaan, jota saadaan kasvikunnan tuotteista. Eläinkunnasta saatava hemi-rauta imeytyy, eikä siihen vaikuta kalsium eikä mikään muukaan.

 2. www. mayoclinic. org/drugs-supplements/iron-supplement-oral-route-parenteral-route/precautions/drg-20070148
  “If you are taking iron, the following foods should be avoided, or only taken in very small amounts, for at least 1 hour before or 2 hours after you take iron:

  Cheese and yogurt
  Eggs
  Milk
  Spinach
  Tea or coffee
  Whole-grain breads and cereals and bran”

  Terveellisesti syövä ihminen saattaa syödä lähes joka aterialla lähes jokaista näistä, paitsi kananmunia.

 3. Hyvä kikka testata, toimiiko pitkävaikutteinen rauta-pilleri:

  “If you have been taking a long-acting or coated iron tablet and your stools have not become black, the tablets may not be breaking down properly in your stomach, and you may not be receiving enough iron.

  Eli jos ottaa pitkävaikutteisen rautapillerin ja uloste ei värjäydy raudasta mustaksi, syy voi olla että tabletti ei hajoakaan. Sama voi tietysti koskea myös lyhytvaikutteista rautapilleriä, jos se on valmistettu liian huonosti hajoavaksi.

  Kannattaa välillä pitää pieni tauko rautapillereistä ja tarkkailla ulosteen väriä. Jos tauonkin aikana uloste on mustaa, silloin sinulla voi olla sisäistä verenvuotoa ja kannattaa kiiruhtaa lääkäriin.

  1. Tämä ei välttämättä toimi pienempiannoksisella valmisteella. Esim. 25mg annos ei välttämättä värjää ulostetta mustaksi.
   Lisäksi, jos kyseessä on raudan tarpeen korjaaminen lääkärin ohjeilla, tulee rauta-arvoja testata verikokeilla hoidon edistymisen varmistamiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Lasten oma luonnonkosmetiikka sopii atoopikolle

Kaupallinen yhteistyö Lapsilla yleinen iho-ongelma on yksinkertaisesti kuiva iho. Jos kuivaa ihoa…
ihon hoito

Ikääntyvän ihon hoitoa sisältäpäin

Kaupallinen yhteistyö Elintärkeä iho. Sen elimistöä suojaava tehtävä usein tuppaa unohtumaan, ja…
melatoniini

Tiesitkö tämän melatoniinista ja ikääntymisestä?

Kaupallinen yhteistyö Kun ikää on yli 60-vuotta, elimistö ei enää tuota melatoniinia…

Tabletinhalkaisija puolittaa tabletit tarkasti

Tablettien halkaiseminen on tarkkuutta ja taitoa vaativaa puuhaa. Ei ole ihan sama,…