Kerran viikossa otettava D-vitamiini – helppo ja kätevä Emilii Dove

Kaupallinen yhteistyö

Lääkkeiden annostelussa on jo tuttua, että kaikkia valmisteita ei tarvitse ottaa joka päivä. Kerran viikossa ja kerran kuukaudessa annosteltavat valmisteet ovat meistä osalle jo arkipäivää. Annosteluvälin harventaminen yhteen kertaan viikossa on kätevää ja voi myös helpottaa annostelun muistamista. Kaikkien valmisteiden kohdalla näin ei tietenkään voi toimia, koska asia riippuu lääkeaineen vaikutustavasta ja ominaisuuksista. Mutta nyt, uuden tuotteen ansiosta, D-vitamiinia voi ottaa vain kerran viikossa.

Miksi D-vitamiinia voi ottaa vain kerran viikossa?

Vastaus on lopulta aika yksinkertainen ja moni sen jo tietääkin. D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, mikä tarkoittaa sitä, että se varastoituu elimistöön. Vesiliukoiset vitamiinit, B ja C, eivät varastoidu samalla tavalla, joten niitä on saatava ruoasta ja/tai ravintolisistä joka päivä.

D-vitamiinivarastoa voi siis turvallisesti täydentää kerralla isommalla määrällä. On hyvä myös tiedostaa, että EFSA:n turvallinen, päivittäinen 100 µg yläraja ei ole kerta-annokseen liittyvä rajoitus. Jos otetaan esimerkiksi päivittäin 20 µg annos D-vitamiinia, tulee viikossa yhteenlasketuksi määräksi 140 µg. Tällaisen määrän voi siis ottaa yhdellä kertaa kerran viikossa, mutta ei siis tietenkään kerran päivässä.

Annostelu kerran viikossa on kätevää ja toimivaa

Helppo annostelu on kerran viikossa otettavan D-vitamiinin hyvä puoli, eikä huonoja sitten olekaan. D-vitamiinin kerta-annostelu on yhtä turvallinen ja tehokas tapa kuin päivittäinen annostelu. Totuus vain on se, että kuka muistaa ottaa vitamiinin joka päivä.

Lääkkeen unohtaminen on yksi yleisin hoitoihin liittyvä haaste, ja jos lääkkeitä ei muisteta ottaa, niin ei varmaan vitamiinejakaan. Viikoittainen annos D-vitamiinia tulisi ottaa aina samana viikonpäivänä, mutta jos annos unohtuu, sen voi hyvin ottaa seuraavana päivänä, ja silti saa täyden viikoittaisen annoksen.

Jos lääkkeiden ottaminen helposti unohtuu, kannattaa käyttää dosettia tai lääkkeiden annosjakelupalvelua. Myös vitamiinit kannattaa annostella näin valmiiksi, varsinkin muistisairaille, jotta ei vahingossa käy niin, että viikoittain annosteltavaa vitamiinia otetaankin päivittäin.

Valmiste, joka on kuin tilauksesta tehty

Suomen ensimmäinen, kerran viikossa annosteltava D-vitamiinivalmiste on Viikko-D 140 µg. Nimensä mukaisesti se sisältää 140 µg D-vitamiinia, jolloin päivittäiseksi annokseksi tulee sopivasti 20 µg. Vaikka D:tä on valmisteessa normaalia enemmän, pehmeä kapseli on kuitenkin pienikokoinen ja siten helppo niellä. Tuote sopii monille kohderyhmille, koska se on laktoositon ja gluteeniton.

D-vitamiini kerran viikossa

Koska rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät ravinnon rasvojen mukana, tässä valmisteessa D-vitamiini on rapsiöljyssä, jossa on runsaasti kertatyydyttymättömiä rasvahappoja. Eräässä tutkimuksessa ruokavalion kertatyydyttymättömät rasvahapot paransivat ja monityydyttymättömät rasvahapot taas heikensivät D-vitamiinin imeytymistä.

Mittaamalla se selviää

Jos oma D-vitamiinitaso mietityttää, kannattaa se käydä mittaamassa. Esimerkiksi kevät on hyvä aika, sillä silloin näkee, miten ravintolisän käyttö on talven aikana tehonnut. Talvella auringon valon vaikutuksesta D-vitamiinia ei ole päässyt syntymään ja keväällä edellisen kesän aikana mahdollisesti varastoitunut D-vitamiini on jo käytetty.

Elimistön D-vitamiinitilannetta kuvastaa parhaiten kalsidiolin eli 25-OH-D3-vitamiinin pitoisuus. Jos kalsidiolin pitoisuus on alle 50 nmol/l, merkitsee se D-vitamiinin puutosta. On arvioitu, että keskimäärin päivittäinen D-vitamiinilisä 15–20 µg:n annoksella kohottaa veren kalsidiolin minimitasolle (50 nmol/l).

P.S. Viikko-D valmisteet löydät lähimmästä apteekista.

Artikkeli on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä Medifon Oy:n kanssa.

 1. Miten tämä D-vitamiini eroaa muista suomessa markkinoilla olevista D-vitamiineista muuta kuin annostelun suhteen? Tarkoitan apteekeista myytäviä, en vähittäiskauppapuolen vitamiineja.
  Mikä tämän D-vitamiinivalmisteen lähde on? Mistä D-vitamiini on peräisin?

  1. Hei Miia,
   Valmisteen koostumus on tässä:
   Ainesosat/Ingredienser: Täyteaine/Fyllnadsmedel (tiivistetty rapsiöljy/koncentrerad rapsolja), liivate (naudasta)/gelatin (av nöt), kosteudensäilytysaine/fuktighetsbevarande medel (glyseroli/glycerol), puhdistettu vesi/renat vatten, kolekalsiferoli/kolekalciferol.
   Varmistan vielä, mistä kolekalsiferoli on peräisin.

   Valmiste eroaa annostelun lisäksi koostumukseltaan, sillä tässä on mukana rapsiöljyä. Ei tosin ainoa öljyssä oleva D-vitamiini apteekin hyllyllä, mutta niitä harvempia kuitenkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Kannattiko osteoporoosilääkitys?

Hei, Minulla murtui lonkka viisi vuotta sitten. Se on taas toimintakykyinen, mutta…

Lapsen migreeni voi johtua vitamiinin puutoksesta

Nuorilla migreenin syynä voi olla tiettyjen vitamiinien puutos. Lisää tutkimuksia kuitenkin tarvitaan…

Masennusta B12-vitamiinin ja foolihapon puutteesta

Foolihapon ja B12-vitamiinin liian vähäinen saanti lisää melankolisten masennusoireiden, kuten mielialan laskun…

Taas vedätetään ripsiseerumilla

”Maylash-ripsiseerumi on aika monessa blogissa ja mainostaa itseään 100 % luonnollisena. Onko…