Hunajaa keuhkoputkitulehdukseen, antibioottia keuhkokuumeeseen Emilii Dove

Akuutin keuhkoputkitulehduksen ja keuhkokuumeen oireet ovat pitkälti samankaltaiset. Keuhkokuumeen tunnistaminen on kuitenkin tärkeää, jotta se voidaan hoitaa oikein. Aikuisten alahengitystieinfektioita koskeva Käypä hoito -suositus auttaa tunnistamaan akuutin keuhkoputkitulehduksen ja keuhkokuumeen eron.

wild honey
2 teelusikallista hunajaa ennen nukkumaan menoa helpottaa yöllistä yskintää. Kuva iStock

Äkillinen keuhkoputkitulehdus on viruksen aiheuttama, joten siihen ei antibiootti tehoa. Hunaja ja eukalyptusöljy saattavat helpottaa yskää. Yskänlääkkeiden tehosta ei sen sijaan löydy näyttöä. Yskävaihe voi kestää kolmekin viikkoa.

Keuhkoputkitulehdus voi kuitenkin muuttua keuhkokuumeeksi. Lääkäriin tulee ottaa yhteyttä, jos kunto heikkenee uudelleen tai oireet, erityisesti kuume, eivät helpota kahden vuorokauden kuluessa.

Keuhkokuumeeseen viittaavia oireita ovat kuume, tihentynyt hengitys, yleiskunnon lasku, nopea oireiden kehittyminen tai uudelleen vaikeutuminen sekä happikyllästeisyyden lasku ja takykardia eli sydämen tiheälyöntisyys.

Keuhkokuume varmistetaan röntgenkuvauksella. Normaali keuhkokuva ei kuitenkaan sulje keuhkokuumetta varmasti pois. Keuhkokuume ja sen vahva epäilykin tulee aina hoitaa antibiootilla, ensisijaisesti amoksisilliinilla. Valtaosa potilaista voidaan hoitaa kotona.

Käsienpesu, tupakoinnin lopettaminen ja influenssa– sekä pneumokokkirokote vähentävät riskiä sairastua keuhkokuumeeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Mietitkö ympäristöä ja ihmisoikeuksia lääkettä ostaessasi?

Duodecimissa oli Fimean ylilääkäri Annikka Kalliokosken hyvä kirjoitus otsikolla Mietitkö ympäristöä ja…

Proteiinia aamupalaan

Proteiini aamupalalla pitää nälkää paremmin kuin aamupala ilman proteiinia. Yhdysvaltalaiset tutkijat jopa…

Helle lisäsi ihoinfektioita – tarkkaile ihoasi

Kesän jäljiltä iho on yleensä hyvässä kunnossa, sillä auringonvalo rauhoittaa monet ihottumat,…

Rypsiöljy on paras!

Pehmeistä rasvoista paras ja monipuolisin on rypsiöljy. Siinä on paljon sekä omega-6…