Kirja: Herkän vatsan valinnat – FODMAP-opas Emilii Dove

herkan_vatsan_valinnat_laatikainen

Laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveydenhuollon maisteri Reijo Laatikainen on kirjoittanut kirjan Herkän vatsan valinnat (Kirjapaja), jossa hän kertoo havainnollisesti, kuinka vatsaoireita voi itse helpottaa ruokavaliolla ja elämäntavoilla sekä ravintolisillä.

Herkkä vatsa eli toiminnallinen vatsavaiva johtuu yleensä ärtyvän suolen oireyhtymästä tai toiminnallisesta ylävatsavaivasta eli dyspepsiasta. Herkkä vatsa voi oireilla monin tavoin, ja pahimmillaan vatsaongelmat rajoittavat elämää ja heikentävät elämänlaatua merkittävästi.

Laatikainen sanoo pyrkineensä tuomaan tutkimustiedon käytännön ruoka-aineiden tasolle ja arkipäivän vinkeiksi, ja siinä hän on onnistunut. Kirjassa on runsaasti käytännönläheisiä ohjeita, joiden avulla omaa hyvinvointiaan voi parantaa. Mukaan on saatu myös reseptejä, joten ruokaremontti tämän kirjan avulla on helppo aloittaa.

Kirjan alkuosa kertoo, mitä herkkä vatsa tarkoittaa. Älä kuitenkaan diagnosoi itseäsi kirjan avulla, vaan hakeudu tarvittaessa lääkäriin. Oireet voivat olla merkki jostain vakavammasta. Tutkimusten avulla suljetaan pois mahdollisia muita sairauksia, ja jos mitään ei löydy, voidaan antaa diagnoosi ärtyvän suolen oireyhtymästä tai toiminnallisesta dyspepsiasta.

Jos jo tiedät, että sinulla on herkkä vatsa ja tunnet oireesi hyvin, voit suoraan hypätä sivulle 31, josta alkaa osuus FODMAP-ruokavaliosta. Kirjan alku on myös mielenkiintoinen, joten suosittelen kyllä lukemaan senkin.

Monet herkkävatsaiset saavat apua oireisiin välttämällä joitakin huonosti imeytyviä hiilihydraatteja eli FODMAP-hiilihydraatteja. Tällöin vatsaa ärsyttävien ruokien määrää vähennetään ja tilalle valitaan muita, terveellisiä ruokia.

Kirjassa painotetaan myös sitä, kuinka tärkeää on saada riittävästi kuitua. Kuitua voi saada tarpeeksi ruokavaliosta, mutta mainitsemisen arvoinen ravintolisä on mm. psyllium. Kuitulisistä Laatikainen kallistuu eniten juuri psylliumin ja kauran kuidun kannalle, koska ne ovat eniten tutkittuja ja osoittautuneet toimiviksi myös käytännössä.

Vatsavaivojen hoito on kuitenkin aina yksilöllistä. Mikä toimii yhdellä, ei ehkä toimi toisella. Ravitsemusterapeutilla kannattaa myös käydä. Itseasiassa kaikkien, jotka kärsivät herkästä vatsasta, tulisi käydä vähintään kerran asiaan perehtyneen ravitsemusterapeutin vastaanotolla.

  1. Jes, kiitos tiedosta!

    Olen kärsinyt herkästä vatsasta lapsesta asti – en siis vain ruoan saralla, vaan myös muuten. En esim. pysty menemään huvipuistossa mihinkään laitteeseen, joka menee pää alaspäin – oksennus tulee heti!

    Aihe kuitenkin kiinnostaa minua sen verran paljon, että taidan tarttua tähän, jos bongaan tämän vaikka kirjastossa! 🙂

    1. Suosittelen silti lukemaan, vaikka sinullekin tässä kirjassa on varmasti paljon jo entuudestaan tuttua. Toivotaan, että löytyy kirjastosta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Healthy Kitchen – hyvää oloa ja innostusta

Jos etsit terveellisiä ja herkullisia valintoja ruokapöytääsi, suosittelen tutustumaan Sara la Fountainin…

Kaksikielisyys hidastaa aivojen vanhenemista – opi uusi kieli 3 kuukaudessa

Kaksikielisyydestä on etua myös silloin, kun ikää alkaa kertyä. Uuden tutkimuksen mukaan…

Kirja: Kumppanina muistisairaus. Tietoa, tukea ja kokemuksia

Uudessa kirjassa “Kumppanina muistisairaus. Tietoa, tukea ja kokemuksia” lähestytään muistisairauksia sekä ammattiasiantuntijoiden…

Kirja: kattava tietopaketti vauvaa odottaville perheille

Raskauteen ja synnytykseen valmentavia kirjoja on joka lähtöön. Monet niistä ovat käännöksiä…