Kirja: Suoliston salaisuus Emilii Dove

Kyllä tässä varmaan jotain on. Suoliston salaisuus oli viime vuonna Saksan maalla myydyin teos. Bestseller tarjoaa tietoa suoliston merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille.

Kirjan kirjoittaja, tutkija Giulia Enders kertoo kaiken kehomme keskeisestä, mutta aliarvostetusta elimestä. Kirja on kirjoitettu asiantuntevasti ja perusteellisesti, mutta minun makuuni paikoin liiankin kepeällä otteella.

suoliston_salaisuus

Kirja kiinnosti kuitenkin sen verran paljon, etten saanut sitä laskettua alas. Siitäkin huolimatta, että loputtomat vertauskuvat ja turha liirumlaarum oli jopa ärsyttävää ja hidasti lukemista. Esimerkiksi se, että ”imusuonilla on verisuoniin samanlainen suhde kuin Robinilla Batmaniin” ei kerro oikein mitään. Seuraavassa lauseessa onneksi kerrotaan, että ”kullakin verisuonella on imusuoniseuralainen”, mikä olisi itsessään riittänyt. Vertauskuvat voivat olla hyviä selittämään asioita, mutta väkisin niitä ei kannattaisi käyttää vain lukijan päätä sekoittamaan.

Suoliston merkitys on uusimmissa tutkimuksissa paljastunut paljon kuviteltua laaja-alaisemmaksi. Mahavaivojen lisäksi myös iho-oireet, masennus ja lihominen voivat olla lähtöisin suoliston ja ruoansulatuksen ongelmista. Suoliston mikrobit ja niiden merkitys saavatkin kirjassa paljon huomiota.

Kirjassa paneudutaan tutkimustiedon lisäksi myös ihan elämän perusasioihin.  Pohdipa vaikka kysymystä: Istunko pytyllä oikein? Tähänkin seikkaan kirja tarjoaa varsin pätevän selityksen ja vastauksen.

Jos kärsit suolisto-ongelmista, lue kirja. Suoraa ratkaisua et ehkä ongelmaasi saa, mutta kirja auttaa ymmärtämään suoliston toimintaa ja tietoa soveltamalla voit ehkä päästä lähemmäs ongelmasi ydintä ja ratkaisua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Protaus – panostusta proteiineihin

Olen viime aikoina kiinnittänyt yhä enemmän huomiota proteiinin saantiin. Niinhän se oli,…

Kirja: kattava tietopaketti vauvaa odottaville perheille

Raskauteen ja synnytykseen valmentavia kirjoja on joka lähtöön. Monet niistä ovat käännöksiä…

Älä unohda rauhoittumista

Sain arvosteltavaksi kirjan Hengähdyshetkiä – Opas stressittömään elämään. Sen avulla voi tunnistaa…

Kirja: Nälkäinen sydän – Parane bulimiasta

Bulimian itsehoito-opas auttaa ymmärtämään tunteita syömishäiriön taustalla. Suomalaisten syömishäiriöasiantuntijoiden kirjoittama itsehoito-opas Nälkäinen…