Kirja: Superhyvää suolistolle! Emilii Dove

superhyvää_suolistolle

Superhyvää suolistolle! -kirjassa ravitsemusterapeutti Leen Putkonen neuvoo, miten herkkävatsainen tai ärtyvän suolen oireryhmästä kärsivä voi saada itselleen hyvän olon ruokavaliolla ja vatsaystävällisillä elämäntavoilla.

Jokaiselle löytyy tapa syödä hyvin, vakuuttaa Putkonen.

Noin joka kymmenes meistä kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä ja vielä useampi laskee itsensä herkkävatsaiseksi. Kirja tarjoaa tutkittua tietoa ja käytännöllisiä vinkkejä, miten ruokavalion ja elämäntapamuutosten avulla voi saada herkän vatsan rauhoittumaan.

Kirja kertoo paljon FODMAP-ruokavaliosta, ja sen toteuttamisen avuksi annetaan myös listat niistä ruoka-aineista, mitä tulee välttää ja mitä voi suosia. Ruokavalion korjaamisen lisäksi annetaan myös muita keinoja, joilla vatsaa voi rauhoittaa.

Kirjan alkuosaa ei kuitenkaan kannata missata, sillä erilaisten oireiden ymmärtämiseksi on hyvä lukea suoliston toiminnasta ja suolistovaivojen syistä.

Reseptiosio sisältää noin 25 ruokaohjetta kuvineen. Maukkaat ja monipuoliset ruoat ja leivonnaiset valmistuvat helposti – ilman vatsaa ärsyttäviä, imeytymättömiä FODMAP-hiilihydraatteja.

Leena Putkonen on vatsa- ja suolistovaivoihin erikoistunut ravitsemusterapeutti ja terveystieteen maisteri, joka pitää vastaanottoa mm. Eiran sairaalassa. Hän on kouluttautunut FODMAP-ruokavaliosta Lontoossa King’s Collegessa sekä Monashin yliopistossa Melbournessa Australiassa.

Lisätietoa FODMAP-ruokavaliosta löytyy sivustolta www.leenaputkonen.fi. Sivustollaan Leena pitää myös FODMAP-blogia, jossa on paljon herkullisia FODMAP-reseptejä. Miltä kuulostaisi vaikkapa kardemummainen kesäkurpitsakakku.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Epäluottamus ihmisiin lisää dementiariskiä – testaa itsesi

Epäluottamus toisiin ihmisiin lisää dementiaan sairastumisen vaaraa. Itä-Suomen yliopiston ja Karoliinisen instituutin…

Raikas lohipasta – kylmänä tai kuumana

Tämä herkullinen lohipasta on helppo ja nopea tehdä. Se sopii nautittavaksi sekä kylmänä…

B12-vitamiini – ehkäisee dementiaa vai ei?

B12-vitamiinin puute saattaa aiheuttaa pysyviä muistin häiriöitä. Mutta voiko B12-vitamiinilisällä ehkäistä dementiaa? Neurology-lehdessä…

Rutiinit haltuun

Olen aiemmin blogissa kirjoittanut lapsen unikoulusta, koska meidän perheessä se oli toimiva…