Kirja: Vinha perä – laihdutuksen myytit ja faktat Emilii Dove

Iski ahmimishäiriö – ei ruoan vaan lukemisen suhteen. Olisin voinut lukea ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin kirjan Vinha perä yhdeltä istumalta, mutta perheelle piti saada päivällinen pöytään, joten kirja sai odottaa. Mikään ei meillä aja kunnon päivällisen ohi, ja siitä Borgikin olisi varmaan samaa mieltä.

Kirjoitin viime viikolla laihdutuslääkkeistä ja nyt on hyvä jatkaa samalla teemalla vielä toisenkin jutun verran. Laihdutus, painonhallinta, pysyvät elämäntapamuutokset.

Ennen kuin käydään tarkemmin kirjan kimppuun, kerrotaan vielä muutama Borgin ajatus syömisestä ja laihtumisesta. Lisää löytyy hänen kotisivultaan ja blogista: http://patrikborg.fi

Syömisen tehtävänä olisi tuottaa jaksamista ja hyvää oloa. Ravinto ei voi lisätä hyvinvointia, jos syöminen ei tunnu ja maistu hyvältä.

Laihtua voi syömällä sen verran kuin haluaa, nauttimalla ruuasta ja stressaamatta. Itse asiassa se pitää tehdä niin.

Terveellisessä syömisessä kaiken ei tarvitse olla kunnossa. Mutta olennaisten asioiden pitää olla ja pitää tietää mitä ne ovat.

Entäpä itse kirja sitten? Täyttä tavaraa, alusta loppuun.

Kun hiilihydraattikeskustelu taitaa vieläkin käydä aika kuumana, Borg ottaa rennosti: ”Hiilihydraatteja sen verran kuin haluat.” Leipää saa syödä, niin kuin pastaa, perunaa ja riisiäkin. Mutta ne omat, yksilölliset rajat pitää tuntea.
Sen sijaan laihdutukseen käytetyt ateriankorvikkeet, paastot ja ravintolisät saavat kyytiä. Niitä Borg ei suosittele kenellekään.

Kaikessa on taustalla pitkän aikavälin tulokset, pysyvät muutokset. Siispä tavoitteetkin asetetaan sen mukaan. Laihtumiseen ei siis tietyn painolukeman tavoittelua vaan tavoitteita elintapojen muutokseen. Kuten:
– Syön kunnon lounaan joka päivä.
– Teen maukkaan päivällisen joka ilta.
– Syön niin, että illan liian kovat nälät ja makean mieliteot häipyvät.
– Syön kasviksia puoli kiloa päivässä.

Nälkää ei kannata päästää liian kovaksi ja siinä avuksi tulee tasainen ateriarytmi. Aamupala ja hyvät yöunet ovat tärkeät. Mielenkiintoiset kappaleet löytyy myös sokerista ja makeanhimosta sekä tunnesyömisestä.

”Oli kyseessä hoikka tai reilumman kokoinen ihminen, vielä ei ole ainakaan minulle tullut vastaan henkilöä, jonka paino suhteessa elintapoihin olisi mysteeri.”

Borgin mukaan kirja “ei sisällä ainoatakaan kunnon ohjetta saatika kokonaiskuvaa laihdutuksesta”. Vaan “yksittäisiä teemoja myyteistä, luuloista ja puheessa olevista teemoista”.
Mielestäni kirja sopii niin laihduttajille kuin terveydenhuollon ammattilaisillekin. Ja niitä konkreettisempia ohjeita saa sitten Borgin toisesta kirjasta: Syö hyvin ja laihdu.

Mutta mitä kirjan otsikolla oikeastaan tarkoitetaan? Minulle tulee mieleen kaksikin asiaa.

  1. Luin Vinha perä -kirjan juuri, ja havaitsin sen hyväksi kokoelmaksi lyhyitä tietoiskuja laihdutuksesta. Taustalla on Patrikin rennon painonhallinnan periaate, joka hänen kokemuksensa ja myös lukuisten tutkimusten perusteella toimii parhaiten pysyvässä painonpudotuksessa.

    Olen itsekin pudottanut Patrikin ohjeilla puoli kiloa puolessa vuodessa. Hyvin alkanut projekti kaatui siihen, että iski päälle mummokuume, ja siihen saadut lääkkeet lisäsivät ruokahalua niin, että kilot tulivat pikavauhtia takaisin, korkojen kanssa niin kuin niillä on tapana. Sittemmin olen saanut painon tasaantumaan, pariin vuoteen se ei ole enää noussut. Vaikka uskon vakaasti hormonikorvaushoidon aiheuttaneen painonnousuni, paino ei kuitenkaan pudonnut, kun korvaushoidon lopetin.

    Painonhallinnan ja syömisen psykologiasta puhutaan ihan liian vähän. Syöminen kun on niin paljon muutakin kuin ravinnontarpeen tyydyttämistä, ja siihen vaikuttaa niin moni muukin asia kuin tieto siitä, miten pitäisi menetellä. Luultavasti tästä syystä myös kaikenlainen huuhaa ja suoranainen huijaus (erilaiset “laihdutuspillerit” ja muut “ihmeaineet”, joiden tehosta ei ole minkäänlaista näyttöä) saa rehottaa edelleen.

    1. Kilo kuukaudessa on hyvä tahti. Toivottavasti tämän uuden kirjan avulla sait uusia vinkkejä, joiden avulla paino taas lähtisi liikkeelle. Kyllä se siitä, sitkeyttä ja sinnikkyyttä vain! 🙂

  2. Hei, tulipas lipsahdus tuohon omaan painonpudotukseeni. Ei sentään PUOLTA kiloa puolessa vuodessa, vaan KUUSI kiloa! Kilo kuukaudessa on sellainen tahti, ettei se edes tuntunut laihdutukselta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Raskausarpien ehkäisyyn uusi Bepancare

Olen ennenkin kirjoittanut raskausarpien ehkäisystä, mutta tällä kertaa palaan aiheeseen positiivisemmalla mielellä.…

Helppo kvinoapizza

Vehnäjauhot eivät ole sieltä terveellisimmästä päästä, joten kannattaa kokeilla kvinoapizzaa. Helppo ja…

Itse tehdyt välipalapatukat

Välipalapatukoita on helppo tehdä itse. Näin säästyy rahaa ja tietää tarkalleen, mitä…

Karotenoidit hyväksi näölle, lehtikaali paras lähde

Runsas karotenoidien saaminen ruoasta vähentää silmänpohjan ikärappeuman riskiä 25-40 prosentilla. JAMA Ophthalmology…