Koivuallergisille oma siedätyshoitotabletti Emilii Dove

Uusi tablettimuotoinen siedätyshoito koivuallergisille tulee käyttöön tänä syksynä. Suurin osa suomalaisista siitepölyallergisista on allergisia juuri koivun siitepölylle.

Tablettimuotoinen siedätyshoito tulee helpottamaan allergisen elämää merkittävästi, koska perinteisen pistossiedätyksen sijaan tabletin voi ottaa kotona.

Siitepölyn siedätyshoito aloitetaan syksyllä, kun siitepölykausi on ohi. Vaikka ilmassa on vielä heinien ja pujon siitepölyä, voi hoidon suunnittelun jo aloittaa. Siedätys kestää kolme vuotta, mutta vaikutukset näkyvät jo ensi keväänä oireilun vähenemisenä.

– Siedätyshoitoa harkittaessa diagnoosin varmistaa ja hoidon suunnittelee allergisten sairauksien hoitoon perehtynyt lääkäri. Hoito jatkuu itsenäisesti kotona siten, että kolmen vuoden ajan otetaan yksi tabletti päivässä, sanoo asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Hän pitää tablettisiedätystä merkittävänä helpotuksena allergisille. Tablettisiedätyksen etu on sen helppous verrattuna pistoshoitoon. Kielen alle laitettavan tabletin ensimmäinen annos otetaan terveydenhuollon yksikössä, minkä jälkeen tabletti otetaan kotona päivittäin.

Anne Vuorenmaa neuvoo siedätyshoitoa harkitsevaa pyytämään omalta lääkäriltä lähetteen allergioihin perehtyneelle lääkärille, joka suunnittelee hoidon.

Siitepölyallergisen siedätyshoito kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen seuraavan siitepölykauden alkua. Siedätyshoito tulisi aloittaa viimeistään tammikuussa. Siten hoito voi lievittää oireita jo ensi keväänä. 

Itulazax on tarkoitettu aikuisille potilaille kohtalaisen tai vaikean allergisen nuhan ja/ tai sidekalvotulehduksen hoitoon silloin, kun oireet ovat koivun tai sille läheisten puulajien kuten lepän, pyökin, pähkinäpensaan ja tammen siitepölyn aiheuttamia.

Suomalaisista noin 20% on siitepölyallergisia ja noin kymmenesosalla allergisesta nuhasta ja sidekalvontulehduksesta kärsivillä on tila, jota ei saada riittävän hyvään hallintaan oireita lievittävillä lääkkeillä. Itulazax hoitaa sairauden taustalla olevaa syytä eikä vain oireita.

Itulazaxista hyötyvät potilaat, joilla on ollut kliinisiä oireita niitä lievittävien lääkkeiden käytöstä huolimatta, ja joilla on positiivinen allergiatestitulos koivun ja sille läheisten puulajien siitepölylle (ihopistokoe ja/ tai spesifinen IgE-tutkimus). Siedätyshoidolla hoidetaan allergian syytä, eli elimistön puolustusjärjestelmän häiriötä, josta allergia johtuu. Tarkoituksena on kasvattaa asteittain vastustuskykyä immuunijärjestelmässä ja muuttaa allergia sietokyvyksi.

1 kommentti
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

HOT avuksi painonhallintaan

Laihduttajalla liika kontrollointi saattaa pikemminkin estää kuin edistää painonhallinnan onnistumista. Syömisen, juomisen…

Sähköhammasharja

Edellisen kerran käytin sähköhammasharjaa joskus 1980-luvulla. Siitä on pitkä aika. Tekniikka on…

D-vitamiinin puutos yhteydessä krooniseen päänsärkyyn

Suomalaistutkimuksen mukaan D-vitamiinin puutos voi lisätä kroonisen päänsäryn riskiä. Miehillä, joilla oli…

Vastuullisuutta lääkkeiden käyttöön

Teimme kevään aikana Terve potilas -lehden kanssa kyselyn, joka toi esille vakavia…