Kova kipu ei kuulu kuukautisiin Emilii Dove

raskaudenehkäisy

Jos kuukautisten aikana ei selviä kivuista tavallisella särkylääkkeellä, pitäisi hälytyskellojen soida. Kivun kestäminen hammasta purren ei kannata, sillä kyse voi olla endometrioosista, joka voi kipujen lisäksi aiheuttaa lapsettomuutta. Onneksi oireet saadaan usein kuriin lääkityksellä tai leikkauksella.

– Elämänlaatua haittaava kipu ei kuulu kuukautisiin, vaan sen perusteella pitää hakeutua gynekologin tutkimuksiin. Jos kipu ei taltu tavallisella kipulääkkeellä, se ei ole normaalia kohdun supisteluun liittyvää kipua, linjaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Ahonkallio Terveystalosta.

Endometrioosi puhkeaa yleensä teini-iässä kuukautisten alkaessa. Aluksi sen aiheuttamat kivut ajoittuvat kuukautisten yhteyteen, mutta hoitamattomana kiputuntemuksia voi alkaa esiintyä myös muina aikoina, esimerkiksi yhdynnän aikana, virtsatessa tai ulostaessa.

Endometrioosissa kohdun limakalvon solut alkavat levitä vatsaonteloon ja kasvattavat pesäkkeitä esimerkiksi vatsakalvon tai munasarjojen pinnalle. Sairauden syytä ei täysin tunneta, mutta sen arvellaan olevan geneettistä laatua. Se nimittäin tiedetään, että äidillä tai sisarella todettu endometrioosi nostaa sairastumisriskin seitsenkertaiseksi.

Lääkkeeksi hormonihoito

Endometrioosia hoidetaan ensisijaisesti lääkityksellä, jolla pyritään hillitsemään pesäkkeiden kasvua. Yleisin hoitokeino on yhdistelmäehkäisypillerit, mutta muitakin vaihtoehtoja on.

– Jos ei voi ottaa estrogeeniä esimerkiksi aurallisen migreenin, rintasyövän tai veritulppariskin takia tai jos on yli 30-vuotias tupakoitsija, voidaan yleensä käyttää keltarauhashormonia. Endometrioosia voidaan hoitaa lisäksi hormonikierukalla, joka sopii myös synnyttämättömille naisille, Ahonkallio kertoo.

Jos lääkehoito ei tepsi oireisiin, voidaan endometrioosipesäkkeitä poistaa leikkauksessa.

– Kirurgisen hoidon jälkeen on tärkeää jatkaa hormonihoitoa, jotta ehkäistään pesäkkeiden uudelleen muodostumista, Ahonkallio painottaa.

Ahonkallio kehottaa vanhempia reagoimaan ajoissa tyttären poikkeuksellisen kivuliaisiin kuukautisiin.

– Liian usein törmää edelleen käsitykseen, että yhdistelmäehkäisypillerien aloittaminen nuorena olisi jotenkin haitallista ja tytölle syötetään sen sijaan isoja määriä kipulääkkeitä. Hormonihoito on usein tehokas tapa hillitä endometrioosipesäkkeiden leviämistä.

Endometrioosi ei aina oireile

Endometrioosin diagnosointia vaikeuttaa se, että sairaus voi olla myös täysin oireeton tai aiheuttaa ärtyvän suolen kaltaisia oireita.

Suomalaisista naisista arviolta kymmenellä prosentilla on endometrioosi. Yleisyydestä ei ole vedenpitävää tietoa, sillä diagnoosi voidaan varmistaa vain leikkauksessa. Suurella osalla oireet saadaan kuitenkin kuriin jo lääkityksellä, eikä tarvetta leikkaukselle ole.

– Noin 20 prosentilta naisista, jotka ovat tulleet gynekologiseen leikkaukseen muusta syystä, löydetään endometrioosimuutoksia. Lantion alueen kivuista kärsivistä naisista noin puolella on endometrioosi, Ahonkallio sanoo.

Oireet voivat myös vaihdella elämän mittaan ja helpottua raskauden ja synnytyksen jälkeen sekä vaihdevuosien alettua. Kipujen lisäksi endometrioosi voi aiheuttaa lapsettomuutta.

– Lapsettomuudesta kärsii noin puolet tai kolmasosa naisista, joilla endometrioosi aiheuttaa oireita. Koeputkihedelmöitys on heille tavallinen tapa tulla raskaaksi, Ahonkallio sanoo.

Neljä harhaluuloa endometrioosista
1. Nuorena aloitettu hormonihoito on elimistölle vahingollinen.
Tutkimusten perusteella nuorena aloitetusta hormonihoidosta ei ole haittaa, sen sijaan hoitamaton endometrioosi vaurioittaa elimistöä ja lisää lapsettomuusriskiä.

2. Kivut kuuluvat naisen elämään.
Elämänlaatua haittaavat kivut eivät koskaan ole osa normaalia elämää, vaan niiden syy pitää tutkia.

3. Kohdunpoisto parantaa endometrioosin.
Kohtu ei aiheuta endometrioosia eikä tauti sijaitse kohdussa. Jos kohtu poistetaan, mutta munasarjat jätetään, myös endometrioosi pysyy. Kun lastensaanti ei enää ole iän puolesta ajankohtaista ja päädytään kohdunpoistoon, myös munasarjat kannattaa poistaa. Poiston jälkeen voi käyttää hormonihoitoa esimerkiksi vaihdevuosioireisiin, sillä ne eivät myötävaikuta endometrioosin syntyyn kuten oman kehon tuottama estrogeeni.

4. Endometrioosia voi hoitaa ruokavaliolla.
Tutkimuksissa ruokavaliolla ei ole todettu olevan merkitystä endometrioosin syntyyn tai oireisiin.

Kuva Lääkäriliitto, Heidi Mäenpää

1 kommentti
  1. Kyllä olis ollut tälle tiedolle aiemmin käyttöä. Nyt kun imetän ei vielä ole ollut kipuja. Vinkit käyttöön kun tarvetta tulee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Liikunnalla voi ehkäistä vaihdevuosiin liittyvää lihasvoiman vähenemistä

Vaihdevuosi-ikäisten naisten liikunnasta saadut hyödyt ovat UKK-instituutin tutkimuksen mukaan suuremmat kuin liikunnasta…

Nainen, ulostusvaikeus voi johtua rektoseelestä

Rektoseele (englanniksi rectocele) eli vaginan takaseinän pullistuma ja siihen liittyvä ulostusvaikeus tunnetaan…

Nuorille pitäisi kertoa enemmän raskauden ehkäisyn vaihtoehdoista

Nuoret naiset kokevat selvästi muita useammin, etteivät saa tarpeeksi tietoa eri ehkäisyvaihtoehdoista.…

Lääkkeiden Kela-korvaus pienenee

Kelan maksamat lääkkeiden korvausprosentit pienenevät helmikuun 2013 alusta. Peruskorvaus alenee nykyisestä 42…