Ksylitolin kariesta ehkäisevä vaikutus kyseenalainen Emilii Dove

Tuoreen Cochrane-katsauksen mukaan ksylitolin kariesta ehkäisevää vaikutusta ei ole aukottomasti todistettu. Tieto perustuu kymmeneen ksylitolia koskeneeseen tutkimukseen, joihin osallistui yhteensä 5 903 ihmistä.

Karieksen eli hampaiden reikiintymisen syntyyn vaikuttavat muun muassa happoa tuottavien bakteerien, ns. mutans streptokokkien (MS) runsas määrä hampaan pinnalle kertyvässä plakissa ja sokeripitoinen ravinto. Ksylitolin suojaava vaikutus perustuu bakteerien kasvun estoon.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-mother-daughter-have-picnic-drinking-water-image29043586
Veden käyttöön janojuomana kannattaa totutella jo varhain. Sokeria sisältävät tai happamat juomat ovat hampaille haitallisia.

Koska ksylitolia käytetään yleensä ksylitolipurukumin muodossa, purukumin aikaansaama lisääntynyt syljen eritys saattaisi selittää karieksen vähenemisen. Pureskelu stimuloi syljen eritystä, mikä johtaa syljen määrän lisääntymiseen. Näin syljen hampaita suojaava vaikutus lisääntyy joka tapauksessa. Lisääntynyt syljeneritys ei kuitenkaan selitä sitä, että tuoreen meta-analyysin mukaan äidin ksylitolin käyttö ehkäisee pikkulasten MS-tartuntaa.

Hampaan karioitumisriski on suurimmillaan heti hampaiden puhkeamisen jälkeen, jolloin kiille ei ole vielä riittävästi mineralisoitunut. Karieksen hallinnan Käypä hoito -suosituksessa mainitaankin juuri pikkulasten suojaaminen varhaiselta MS-tartunnalta. Kariesta hallitaan lisäksi terveellisin elintavoin, joihin kuuluvat hampaiden harjaus fluorihammastahnalla kahdesti päivässä, säännöllinen ateriarytmi, johon ei liity aterioiden välistä napostelua ja veden käyttäminen janojuomana.

Suomessa ksylitolituotteiden käyttö on arkipäivää, mutta me asumme Englannissa enkä ole kenenkään koskaan kuullut puhuvan ksylitolituotteista saati käyttävän niitä hampaiden suojaamiseen. Ksylitoli on suomalainen keksintö, mutta jos se todella on niin terveellinen aine hampaille, miksi sen käyttö ei ole yleistynyt muissa maissa?

Kattavasti näistä aiheista on kirjoittanut sosiaalihammaslääketieteen professori Pentti Alanen, jonka artikkeli Ksylitoli karieksen ehkäisyssä julkaistiin Lääkärilehdessä (SLL 45/2003, s. 4618 – 4621). Artikkeli on valitettavasti luettavissa vain Fimnet-tunnuksilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Elämäsi helpoin suklaakakku ja pari sanaa ksantaanikumista

Terveellisen elämän aakkosiin kuuluu myös kohtuullinen herkuttelu. Leipominen jo itsessään on kuin…

Iän karttuessa verensokerin vaihtelun riski kasvaa – Tarkkaile näitä oireita

Normaaliin vanhenemiseen liittyy monia sokeriaineenvaihdunnan muutoksia, jotka lisäävät diabeteksen kehittymistä. Merkittävin muutos…

Masennusta B12-vitamiinin ja foolihapon puutteesta

Foolihapon ja B12-vitamiinin liian vähäinen saanti lisää melankolisten masennusoireiden, kuten mielialan laskun…

Teknologia tuli rakkolaastariin

Tuskailut rakkolaastarin kiinnittymisen  kanssa voi nyt unohtaa, sillä uuden sukupolven laastarit ovat täällä.…