Kuinka monta tuntia unta lapsi tarvitsee? Emilii Dove

Me kaikki tarvitsemme riittävästi unta. Aikuisilla riittävästi on yleensä 8 tuntia, mutta määrä vaihtelee yksilöllisesti. Lapset tarvitsevat aikuisia huomattavasti paljon enemmän unta. Mutta kuinka paljon? Mikä on riittävästi unta lapsilla ja nuorilla?

Australialaiset tutkijat väittivät vuonna 2012 Pediatrics -tiedelehdessä, että lasten unentarvetta käsittelevien suositusten taustalla ei ole kovin vahvaa tieteellistä näyttöä. He olivat silloin sitä mieltä, että ei oikeastaan tiedetä, mikä on riittävä määrä unta lapselle.

Nyt asiaa on tutkittu enemmän ja tuloksista voi lukea lisää tästä linkistä. Helpommalla kuitenkin pääsee katsomalla alla olevaa kuvaa.

STREPchanges_1

 

Pikkulapsen päiväunien määrä vähenee yleensä puolentoista vuoden iässä. Ennen esikouluikää päiväunet jäävät kokonaan pois.

Tuntimäärää paremmin riittävästä unesta kertoo se, että lapsi herää aamulla virkeänä ja hyväntuulisena. Parasta olisikin, jos lapsi voisi aamulla herätä omia aikojaan. Pirteänä ja hyvin levänneenä. Aina tämä ei ole mahdollista, koska töihin ja kouluun pitää lähteä usein ajoissa. Siksi on tärkeää, että tarpeeksi aikaisesta nukkumaan menosta pidetään huolta.

Ja miksi se uni onkaan tärkeää? Syitä on monia. Aivot tarvitsevat unta. Uni mahdollistaa uuden oppimisen, edistää luovuutta sekä vaikuttaa mielialaan. Suomalainen tutkimus osoitti, että lasten liian lyhyet yöunet ja unihäiriöt lisäävät keskittymisvaikeuksia. Siinäkin yksi syy, miksi unikoulu kannattaa.

Monet syyttävät teknologiaa ja nykyaikaista elämänmenoa riittämättömistä yöunista. Vaan ei se tietokone ja televisio itse itseään päälle pane. Eikä valitettavasti myöskään sammuta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Aikuisten eväät – oikeesti

Työpaikkaruokailulla on todettu olevan vaikutusta työntekijöiden terveyteen ja hyvinvointiin. Se edistää terveellisiä…

Päänsärky voi johtua hampaiden narskuttelusta

Päätä särkee ja niskaa jomottaa. Syyksi voi paljastua bruksismi eli öinen hampaiden…

Sinkkiasetaattia alkavan flunssan hoitoon

Kaupallinen yhteistyö Kun syksyn ensimmäinen kurkkukipu iski, tiesin että sinkkiä oli saatava…

Netissä myytävissä ravintolisissä taas reseptilääkkeitä

Ison-Britannian lääkevirasto MHRA varoittaa netissä myytävistä ravintolisistä, sillä eräät laihdutusvalmisteet ovat sisältäneet…