Kysely: Joka toinen kokee saavansa ruoasta liian vähän ravintoaineita Emilii Dove

terveellinen aamupala

Suomalaisista puolet kokee saavansa ruoasta joitakin ravintoaineita liian vähän. Kyselytuloksen taustalla saattaa olle se, että ihmisten ravintotietämyksessä on puutteita, vaikka halu elää terveellisesti voimistuu koko ajan. Esimerkiksi neljä viidestä vastaajasta ei tiedä, mitä ravintoaineita heidän ruokavalionsa sisältää. 

Elintarvikeyhtiö Arla Foodsin teettämään tutkimukseen vastasi yhteensä 7 200 ihmistä Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Saksasta ja Isosta-Britanniasta. Suomesta vastaajia oli 1 023.

– Positiivista on se, että ihmiset tunnistavat epätyydyttävän tilanteen ja osaavat sanoa, mitä ravintoaineita he mahdollisesti tarvitsisivat lisää. Esimerkiksi liian vähän kalsiumia kokee saavansa joka kolmas suomalainen ja joka neljäs epäilee saavansa liian vähän proteiineja, Arla Suomen markkinointipäällikkö Sanna Heikfolk kertoo.

Maidosta kalsiumia ja proteiinia

Suomalaisista 77 prosenttia tietää, että maidossa on luonnostaan kalsiumia ja 60 prosenttia tietää, että maito on myös oivallinen B- ja D-vitamiinin lähde. Maidon proteiiniin liittyvässä tietämyksessä on kuitenkin parantamisen varaa.

– Suomalaisista 43 prosenttia tietää, että maidossa on runsaasti proteiinia. Vaikka maidossa on luonnostaan runsaasti monia ravintoaineita ja maitotuotteet ovat tärkeässä osassa ruokavaliossa, parhaana yksittäisenä proteiinin, kalsiumin, B-vitamiinin ja kivennäisaineiden lähteenä maitoa pitää vain vajaa puolet suomalaisista, Heikfolk kertoo.

Kyselyn tulosten perusteella on selvää, että suomalaiset tarvitsevat lisää ravintotietoa. Erityisesti sitä tarvitaan nuorten aikuisten keskuudessa ja ennen lasten saantia.

Aterian skippaaminen ja ruoka-aineiden välttely yleistä

Reilu neljännes jättää jonkin aterian väliin. Suomalaiset jättävät väliin useimmiten aamiaisen tai lounaan. Suurin syy siihen on halu säästää aikaa, ja siksi monelta jää päivittäin saamatta keskeisiä ravintoaineita. 

Noin kolmannes kertoo välttävänsä joitakin ruoka-aineita. Useimmiten ihmiset karttavat sokeria.

– Tulokset osoittavat, että ihmisillä on paljon epävarmuutta siitä, mitä pitäisi syödä. Kun tietää riittävällä tasolla ruoan ravintoaineista, omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ja ruoan ostaminen tasapainoista ruokavaliota varten on helpompaa, toteaa Heikfolk.

Poimintoja kyselyn tuloksista:

  • 43 % tietää, että maidossa on runsaasti proteiinia
  • 43 % karsii ruokavaliosta joitakin ruokia. Tavallisin syy on se, että karsiminen koetaan terveellisemmäksi
  • Aterioista tavallisimmin syömättä jätetään aamiainen. Kaikista aterioita väliin jättävistä aamiaisen skippaa 45 % vastanneista
  • Lounas tai aamiainen jätetään väliin yleensä ajan säästämiseksi tai painonhallinnan vuoksi
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Joulun jämistä tomaattista keittoa

Onko teillä yleensä kinkun jämiä vielä joulupäivän jälkeen? Kun kinkku ei enää voileivän…
D-vitamiini

Iäkkäät tarvitsevat enemmän proteiinia

Sekä kotona että pitkäaikaishoidossa olevien vanhusten ruokavalio on usein huonolaatuinen. Myös hyvässä…

Ruoasta saatava kolesteroli ei lisää sydäninfarktin riskiä

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan kohtuullisen runsas kolesterolin saanti ruokavaliosta, esimerkiksi kananmuna päivässä…

Vältä painonhallinnassa näitä virheitä

Tämä juttu on osa 5 päivän haastetta, jonka tarkoitus on antaa sinulle…