Lääkitys voi kuivattaa suuta Emilii Dove

Runsas ja pitkäaikainen lääkkeiden käyttö on yleisin suun kuivumisen syy. Suun kuivuus on kuvattu haittavaikutuksena noin 1000 lääkkeelle. Kymmenestä eniten käytetystä lääkkeestä kahdeksan vähentää syljeneritystä.

Tutkimusten mukaan päivittäisellä lääkemäärällä on suuri merkitys: kun neljän päivittäisen lääkkeen raja ylittyy, syljen eritys vähenee merkittävästi. Yli 75-vuotiaista suomalaisista 40 % käyttää päivittäin viittä eri lääkettä.

Lähes joka viides aikuinen ja joka kolmas ikäihminen kärsii kuivasta suusta. Jos syljeneritys heikkenee huomattavasti, suun tasapaino järkkyy ja suusairaudet lisääntyvät nopeasti. Lääkityksen tarkistaminen mahdollisuuksien mukaan voisi auttaa monia potilaita.

Sairauksista mm. Sjögrenin syndrooma ja diabetes voivat lisätä suun kuivuutta. Lisäksi pään ja kaulan alueen sädehoidot voivat vaurioittaa sylkirauhasten toimintaa.

Sylki huuhtoo ja voitelee suuta, estää mikrobien kasvua ja auttaa hammaskiilteen korjautumisessa. Syljen puuttuessa tai vähentyessä liikaa suu altistuu monille suusairauksille. Karies, sieni-infektiot ja iensairaudet leviävät kuivassa suussa nopeammin. Syljen puuttuessa myös nieleminen, puhuminen ja maistaminen vaikeutuvat. Lisäksi kuiva suu vaikuttaa uneen.

Kuivan suun hoito on haasteellista, sillä syihin on usein vaikea puuttua. Monen ikäihmisen lääkitystä kannattaisi vähentää ja muokata mahdollisuuksien mukaan. Niin kauan kun sylkirauhasten toimintaa on jäljellä, syljen määrää ja syljeneritystä voidaan tehostaa esimerkiksi pureskelua vaativalla ruoalla, ksylitolipastilleilla tai -purukumilla sekä syljeneritystä stimuloivilla lääkkeillä, kuten pilokarpiinilla.

Kuivuutta ja kuivan suun tunnetta voidaan lievittää myös riittävällä veden juomisella, sivelemällä suun limakalvoja ruokaöljyllä ja apteekista saatavilla suun kostutusaineilla. Saatavilla on mm. geelejä, voiteita, suuvesiä, suihkeita ja imeskelytabletteja.

Suositeltavaa on myös suun puhdistaminen päivittäin kuivan suun hoitoon tarkoitetulla hammastahnalla, sillä liian vahvat tahnat voivat ärsyttää suuta. Alkoholia ja kahvia kannattaa välttää, sillä ne kuivattavat suuta. Säännölliset suun ja hampaiden tarkistukset suunhoidon ammattilaisilla ovat tärkeitä.

Lähde http://www.apollonia.fi/Apollonia/www5.nsf/sp?Open&cid=Ajankohtainen&screen=TiedotScreen&cat=content339934

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Uusi terveysaiheinen blogiportaali avattu

  Antidootti.fi on uusi blogiportaali, jonka tavoite on tuoda esiin terveyteen ja…

Voiko huonekasveilla parantaa hyvinvointia?

Kaupallinen yhteistyö Kasvit tuovat monin tavoin iloa elämään, mutta ne ovat myös…

Pehmeiden rasvojen käyttö suojaa dementialta

Terveellinen ruokavalio keski-iässä voi vähentää myöhäisiän dementian riskiä. Pehmeiden, tyydyttymättömien rasvojen käyttö…

Kannabista tarjolla

Suomessa lääkekannabista on ennen saanut erityisluvalla, mutta nyt näyttää siltä, että valmiste…