Lääkkeen hinta ei ole ainoa kustannuserä Emilii Dove

Yleinen käsitys lienee, että uudet lääkkeet ovat kalliita. Kalleus riippuu siitä, miltä kantilta asiaa tarkastelee. Entä kenelle lääke on kallis: potilaalle vai valtiolle?

Kuva Flickr epsos.de

Sain aiheeseen hyvä esimerkin, kun kirjoitin Apteekkarilehteen uusista verenohennuslääkkeistä. Tutkimusten mukaan dabigatraani ja rivaroksabaani ovat turvallisempia ja tehokkaampia kuin laajassa käytössä oleva varfariini eli Marevan. Silti uusien lääkkeiden käyttö ei ole yleistynyt. Syynä on ollut hinta.

Helmikuusta alkaen uusien verenohennuslääkkeiden Kela-korvattavuuden saaminen sentään helpottuu, mikä auttaa asiaa. Mutta eikö varfariini olisi silti edelleen huomattavasti halvempi kuin uudet lääkkeet? Potilaalle kyllä, valtiolle ei.

Varfariini on halpa lääke: 100 tablettia maksaa 8-10 euroa. Lääkehoidon seuraaminen edellyttää kuitenkin neljän viikon välein otettavia verikokeita. Yhden verikokeen hinta on noin 34 euroa. Kokonaiskustannukset yhteiskunnalle kasvavat myös haittavaikutusten takia.

Kuukauden lääkitys esimerkiksi rivaroksabaanilla maksaa noin 100 euroa, josta korvauksen osuus on helmikuun alussa voimaan tulevan korvausjärjestelmän mukaan 35 euroa. Valtion kannalta maksu ei siis juuri muutu.

Potilaan maksettavaksi jää 65 euroa, joka on huomattavasti paljon enemmän kuin varfariinista. Jos potilas on sen valmis maksamaan, tulisi hänelle tämä mahdollisuus tarjota.

Hoitosuositusten mukaan uusia verenohennuslääkkeitä suositellaan kuitenkin vain niille potilaille, joille varfariini ei sovi. Tämä on ehto myös Kela-korvauksen saamiseksi. Eli potilaan pitää ensin saada varfariinin haitat, ennen kuin hän voi saada uuden, tehokkaamman, vähemmän haittoja aiheuttavan lääkkeen.

Tarvitseeko kysyä ääneen? Mitä järkeä tässä on?

 1. Mielenkiintoista. Juuri ukin kanssa juteltiin aiheesta, kun hän oli kuullut “jostain toisesta lääkkeestä, joka voisi korvata Marevanin”. Melkoinen riesa tulee Marevanin mukana, kun pitää rampata kokeissa jatkuvasti ja ruokavaliosta tiputtaa ties mitä pois, jotta ei menisi maha sekaisin… Olisipa hyvä, jos sille saisi toimivan korvaajan.

  1. Marevanin haittana on tosiaan se, jos ruokavaliota joudutaan rajoittamaan.
   K-vitamiinista ja sen edullisesta vaikutuksesta luustoon keskusteltiin erään toisen postauksen kommenteissa:
   http://www.healthberry.fi/kannattiko-osteoporoosilaakitys/#comments

   Terveyskirjasto sanoo näin:
   “Aikaisemmin varoitettiin joidenkin vihreiden kasvisten käytöstä, mutta se ei ole tarpeen. Vihreitä ja muita kasviksia voi käyttää normaalisti. Vihreitä ja muita kasviksia on suositeltavaa syödä päivittäin ja mielellään saman suuruisia määriä päivästä toiseen.
   Jos ruokavalio muuttuu paljon K-vitamiinia sisältäväksi kasvisruoaksi, tarvitaan yleensä suurempi lääkeannos. “

   Ukkisi kohdalla keskustelisin kuitenkin hoitavan lääkärin kanssa mahdollisesta lääkityksen muuttamisesta, sillä hän saattaisi hyötyä näistä uudemmista lääkkeistä.

 2. Kiitos! Täytyypä ottaa puheeksi lääkkeiden vaihto ja tuo “vihreän syöntikielto” myös, se kun on tuntunut aika kummalliselta…

  1. Hyvä! Toivottavasti saatte asiaan selvyyttä.
   Vihreiden kasvisten syöntikielto liittyy juuri kasvisten sisältämän K-vitamiinin ja Marevanin yhteisvaikutukseen. Kasviksia vois siis syödä, mutta tärkeää on pitää päivittäiset saantimäärät tasaisina, ettei lääkitykseen tule isoja heilahteluja.

 3. Lisää aiheesta tänään ilmestyneessä Lääkärilehdessä:

  Varfariini ja ruoka

  Verenohennuslääke varfariinin teho perustuu siihen, että lääke estää K-vitamiinista riippuvien hyytymistekijöiden syntymistä. Ruoan mukana saatu K-vitamiini vähentää varfariinin vaikutusta. Toisaalta tiedetään, että mitä enemmän K-vitamiinia potilas saa ruoasta, sen paremmin varfariini on hoitoalueella. Siksi varfariinin käyttäjille suositellaan terveellistä perusruokaa, jossa K-vitamiinia on tasaisesti. Kasviksia saa syödä. Myös paljon K-vitamiinia sisältäviä tummanvihreitä lehtivihanneksia (lehtikaali, ruusukaali, pinaatti) voi syödä kohtuullisesti.

  Omega-3-rasvahappovalmisteet vaikuttavat veren hyytymiseen, ja ne voivat lisätä varfariiniin ja muihin verenohennuslääkkeisiin liittyvää verenvuodon riskiä. Joidenkin tapausselostusten mukaan karpalomehu on varfariinin käyttäjällä johtanut verenvuotoihin. Terveillä koehenkilöillä ja potilailla tehdyissä tutkimuksissa yhteisvaikutukselle ei löytynyt tukea. Lukuisat muutkin ruoka-aineet, kuten tonic-vesi (sisältää kiniiniä) ja piparkakut (kaneli sisältää kumariinia), voivat tehostaa varfariinin antikoagulaatiovaikutusta. Monilla ravintolisillä voi olla vaikutuksia varfariinihoitoon, joten näitä olisi viisainta olla käyttämättä.

 4. kysyisin voiko sydämeen tehdyn keinoläpän vuoksi käyttää uusia verenohennus lääkkeitä, kun verisuonet alkavat jo kovettua että verikokeen otto on huonoa, joutuu pistään useita kertoja että saa onnistumaan.

 5. Hei!
  Ihmettelen samaa, ettei kalliimmista lääkkeistä saa edes kelakorvausta, vaikka ne tuovat säästöjä ja helpottavat ihmisen arkea. Itse olen käyttänyt -95 Marevania ja hoitotasapainon saaminen oli hankalaa, vaikka omasta mielestäni eloni oli tasaista. Sain kammon jatkuviin näytteenottoin, koska suoneni oli huonot, kädet mustelmilla.
  Nyt määrättiin pysyväksi verenohennushoito ja aloitin Xareltolla. Sain aluksi kelakorvausta ja hinta oli 62€, halusin jatkaa Xareltolla , maksan itse joka kuukausi 93€ mutta nyt rahatilanne voi pakottaa siirtymään Marevaniin. Harmillista, olen ollut lääkkeeseen tyytyväinen ja saan syödä kaikkea, eikä tarvita verinäytteitä!
  Hoituri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

17 miljoonaa tablettia

Halvalla lähtee. Geneeristen lääkkeiden ansiosta lääkkeiden hinnat ovat nykyään todella halpoja. Jos…

Voiko geneerinen lääke toimia paremmin kuin brändätty?

Yhdysvaltalaisen kohorttitutkimuksen mukaan ainakin kolesterolia alentavien statiinien osalta näyttäisi olevan niin, että…

Muistineuvo -tukipuhelin vastaa kysymyksiin muistisairauksista

Muistiliiton uudella Muistineuvo-tukipuhelinlinjalla muistityön ammattilaiset vastaavat kysymyksiin muistista ja muistisairauksista. Muistineuvon tarkoituksena…

Psoriasiksen hoitoon sitoutuminen vaikeaa mutta kannattavaa

Yli puolet psoriasispotilaista kokee paikallishoidon epämiellyttäväksi. Erityisesti hiuspohjan paikallishoito on potilaiden mukaan…