Lääkkeet halpenee. Mitä sitten? Emilii Dove

Reseptilääkkeiden tukkuhintoja leikataan helmikuun 2013 alussa, kertoo Lääketeollisuus ry. Valtio siis aikoo säästää lääkekuluissaan leikkaamalla Kela-korvattavien lääkkeiden tukkuhintoja 5 prosentilla.

Mitä sitten, sehän on hyvä asia! No, ei välttämättä ole.

Ensimmäinen, välitön seuraus leikkauksesta on se, että joitakin lääkkeitä jää Kela-korvattavuuden ulkopuolelle. Eikä siinä kaikki, halvat hinnat voivat johtaa myös monimutkaisempiin ongelmiin.

Täällä Englannissa on aika paljon valmisteita, joita tuodaan tänne halvemmista Euroopan maista, kuten Iltaliasta, Espanjasta, Kreikasta ja Romaniasta. Nämä ovat maita, joissa reseptilääkkeiden hinnat ovat Euroopan halvimpia. Listaan voidaan lisätä myös Suomi (lisää halvoista hinnoista).

Tässä alla olevassa kuvassa on yksi esimerkki tällaisesta lääkkeestä. Astman hoitoon tarkoitettu inhalaattori on tuotu Italiasta Englantiin. Paketin päälle on lyöty tarra, jossa kaikki vaadittavat tekstit ovat englanniksi.

Pahoittelen huonoja kuvia kamerakännykästä, mutta asia käy kuitenkin selväksi.

Tässä vielä toinen esimerkki, joka tuntuu aika älyttömältä.

Tässä on lääke, joka on valmistettu Englannissa ja viety pakkaustekstien mukaan Romaniaan. Sen oli tarkoitus päätyä romanialaiseen apteekkiin, josta se olisi toimitettu romanialaiselle potilaalle. Pakkaus on kuitenkin päätynyt takaisin Englantiin, englantilaiseen apteekkiin, josta se toimitetaan englantilaiselle potilaalle.

Ja näin siis säästetään. Tai joku säästää. Joku jää ehkä ilman lääkettä.

Mistä siis on kyse?

Rinnakkaistuonnista. Esimerkiksi Englannissa apteekkiketjut ostavat lääkkeitä muista EU-maista, joista ne saavat niitä halvemmalla kuin omasta maastaan. Lääkkeet tuodaan maahan, niihin lyödään tarra päälle ja pakkausseloste vaihdetaan. Lääkeyritykset eivät siis varsinaisesti liity asiaan, ne vain valmistavat ja toimittavat lääkkeitä eri maihin.

Miksi tämä on ongelma?

Koska se voi aiheuttaa lääkkeiden saatavuusongelmia. Esimerkiksi Kreikassa on erittäin pahoja lääkkeiden saatavuusongelmia. Kreikalla nyt on muutenkin talouskriisi menossa, mutta yksi lääkkeiden saatavuusongelmaan vaikuttava tekijä on ehdottomasti juuri se, että siellä lääkkeet ovat niin halpoja. Kirjoitin Kreikan ongelmista Apteekkarilehteen artikkelin, joten perehdyin asiaan melko hyvin. Korkeamman hintatason EU-maat siis ostavat lääkkeitä kreikkalaisista tukuista, jolloin niitä ei enää riitä tarpeeksi kreikkalaisille potilaille.

Jos Suomessa lääkkeiden hintoja paljon vielä alennetaan, sama tulee tapahtumaan Suomessakin. Silloin suomalaisilla apteekeilla voi olla ongelmia saada tukuista lääkkeitä. Ja jos apteekki ei saa lääkettä, ei sitä saa potilaskaan.

Reseptilääkkeet eivät ole mikään suuren suuri kuluerä Suomessa. Terveydenhuollon kokonaismenoista ne käsittävät vain noin 14 %. Varmasti jäljelle jäävästä 86 prosentista löytyisi tuottoisampia ja ongelmattomampia säästökohteita.

Onko Suomella tosiaan varaa ottaa tällainen riski?

 1. Hyvä kirjoitus, enpä ole ajatellut asiaa noin! Itse en ole tuollaisiin lääkkeisiin törmännyt täällä Hollannissa, Suomessa sain joskus rinnakkaistuotuja e-pillereitä, joista valitin apteekkiin, kun liuskaan lätkäisty tarra aiheutti sen, että koko liuska vääntyi käytön myötä “käppyrälle”, mikä oli ärsyttävää.

  Hollannissa lääkkeet ovat muuten paljon halvempia kuin Suomessa, usein n. 30 % mutta jotkut jopa 70 % (esim. e-pillerini). En ole jaksanut perehtyä asiaan, että onko kyse verotuksesta vai mistä, käytännössähän se ei omaan budjettiin vaikuta juuri, kun pakollinen sairasvakuutus maksaa melkein kaikki lääkkeet.

  Toistaiseksi mikään lääkkeeni ei ole ollut lopussa, mutta kyllä sellainen aina vähän pelottaa, kun lääkepulista niin usein uutisoidaan.

  1. Kiitos Maija!

   En tiedä myöskään Hollannin tilanteesta tarkemmin, mutta asiaan vaikuttavat tosiaan ainakin verotus, lääkkeiden korvaaminen ja apteekin osuus. Suomessa lääke-euro jakautuu näin:
   http://www.laaketeollisuus.fi/Tiedostot/L%C3%A4%C3%A4ke-euro%202011.pdf

   Tässä kirjoituksessani käsittelen nimenomaan tukkuhintoja, enkä potilaan maksamaa summaa. Ne ovat kaksi hyvin eri asiaa. Englannissa esimerkiksi juuri e-pillerit ovat potilaille ilmaisia, mutta tukkuhinta niilläkin on.

   Olen joskus apteekista toimittanut noita rinnakkaistuotuja e-pillereitä, eikä se minustakaan mukavalta tuntunut. Ymmärrän sinua siis hyvin. Liuskassa on tosiaan tarra, mikä vaikeuttaa käyttöä. Vastaavia valmisteita on muitakin.

 2. Suomessa raskauden ehkäisyyn käytettäviä e-pillereitä ei korvata sairausvakuutuksesta. Siksi niiden tukkuhintoja ei säädellä viranomaiskeinoin, vaan yritys voi määritellä niille tukkuhinnan vapaasti. Hintalkilpailua e-pillereiden välillä ei siis juuri ole. Mm. tästä syystä e-pillerien hinnat voivat olla Suomessa kalliimmat kuin Hollannissa. Apteekin osuuden määräytymisestä minäkään en tiedä tarkemmin, mutta ainakin suomalaisen erikoisuuden, apteekkimaksun, osuus nostaa vähittäishintoja jonkin verran.

  1. Hyvä huomio, kiitos LS! Suomalaiset tosiaan maksavat e-pillerinsä kokonaan itse. Ehkäpä siksi, että kansa lisääntyisi enemmän?;)

   Apteekkimaksusta sen verran, että se raha menee valtiolle, joten vaikka sitä ei olisi, valtio luultavasti ottaisi omansa jollain muulla tavalla lääkkeen hinnassa. Apteekkimaksu on pienten apteekkien elinehto. Koska apteekki maksaa sen liikevaihdon perusteella, tuetaan näin pienten apteekkien taloutta.

  2. Hollannissa sairasvakuutus korvasi ennen e-pillerit, mutta pari vuotta sitten lakkasi korvaamasta (raskauden ehkäisyyn; uskoisin että endometrioosit sun muut, ehkä aknetkin, korvaa yhä). Ei ole ainakaan vielä nostanut hintoja. Minusta olisi tärkeää, että vakuutus korvaisi, etenkin jos ne ovat kalliimpia. Täällä hinta on niin edullinen, että tuskin on kenellekään kynnyskysymys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Vastuullisuutta lääkkeiden käyttöön

Teimme kevään aikana Terve potilas -lehden kanssa kyselyn, joka toi esille vakavia…

Älä käytä antibiootteja omin päin

Vain terveydenhuollon ammattilainen osaa arvioida, tarvitaanko oireiden hoitoon antibioottia. Suomessa antibiootteja saavat…

Ihottumaa selvitellessä

Selvittelin tässä erään pikkupotilaan ihottumaa. Melko varmasti kyseessä on ihan tavallinen, hoidettuna…

Lääkkeiden Kela-korvaus pienenee

Kelan maksamat lääkkeiden korvausprosentit pienenevät helmikuun 2013 alusta. Peruskorvaus alenee nykyisestä 42…