Lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutusten riski aiheuttaa eniten huolta Emilii Dove

Lääkeinformaatiokeskus Klikin tekemän selvityksen mukaan haitta- ja yhteisvaikutusten riski huolestuttaa suomalaisia lääkeasioissa eniten. Rokotekeskustelu mediassa on viime vuosina lisännyt myös rokotteita koskevia tiedusteluita.

Kuva Flickr epsos.de
Kuva Flickr epsos.de

Lähes puolet Klikin vastaamista kysymyksistä koski lääkkeiden yleisimpiä haittavaikutuksia tai mahdollisia yhteisvaikutuksia toisen lääkkeen kanssa. Klikin vastaamissa kysymyksissä näkyvät myös vuodenaikojen vaihtelut, kuten allergiakausi keväällä sekä rokotuskysymykset influenssakauden lähestyessä. Lääkeaineryhmistä eniten kysymyksiä herättivät hermostoon vaikuttavat lääkkeet, 31 % soittajista halusi tietoa tähän lääkeaineryhmään kuuluvista lääkkeistä.

Klikin palvelunumeroon tulevien puheluiden määrä on kasvanut viime vuosina. Tyypillisimmin soittaja on potilas itse tai hänen omaisensa. Toinen aktiivinen ryhmä on farmasian ammattilaiset.

– Pakkausselosteen teksti saattaa säikäyttää ja muutenkin lääkkeiden teho ja turvallisuus huolestuttavat ihmisiä yhä enemmän, lääkeinformaatiofarmaseutti Jarno Ruotsalainen kertoo.

Kansallinen Lääkeinformaatiokeskus Klik vastasi vuonna 2012 lähes yhdeksään tuhanteen puhelimitse tulleeseen kysymykseen lääkkeistä ja lääkityksestä. Tietopankkiin dokumentoitujen kysymysten perusteella Klik selvitti, mitkä lääkkeisiin liittyvät asiat mietityttävät lääkkeiden käyttäjiä. Klik-lääkeneuvontapalvelun tuottavat Itä-Suomen yliopisto ja Lääketietokeskus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Pissat housussa

Millaista on lorauttaa vahingossa housuun? Sain postitse pari tuotenäytettä, aikuisten TENA housuvaippoja. Pakkohan niitä…

Elämäsi helpoin suklaakakku ja pari sanaa ksantaanikumista

Terveellisen elämän aakkosiin kuuluu myös kohtuullinen herkuttelu. Leipominen jo itsessään on kuin…

Pinex rakeet – uutuus kivun ja kuumeen hoitoon

Apteekista ilman reseptiä saatavien, uusien Pinex -rakeiden vaikuttavana aineena on tuttu kipu-…

Luonnonkosmetiikkasarja Lily Alexandra

  Lily Alexandra on kotimainen luonnonkosmetiikkasarja, joka on kehitetty, testattu ja vielä…