Lääkkeiden saatavuus heikkenee? Emilii Dove

Niinhän siinä sitten kävi, että kymmenet lääkkeet menettävät korvattavuutensa ensi vuonna. Asiasta kertoi viime viikolla ainakin Apteekkarilehti. Korvaukset loppuvat, koska myyntilupien haltijat eivät hyväksyneet tukkuhintojen viiden prosentin pakkoalennusta. Eduskunnan tekemä päätös koski kaikkia viitehintajärjestelmän ulkopuolisia, Kelan korvaamia lääkkeitä.

Olen ennenkin kirjoittanut samasta aiheesta: Lääkkeet halpenee. Mitä sitten? ja Lääkkeiden Kela-korvaus pienenee.

Euroopan unionin apteekkijärjestö PGEU:n pääsihteeri John Chaven mukaan lääkkeiden hinnoitteluun liittyvät päätökset voivat vaikuttaa lääkkeiden saatavuusongelmiin monellakin tavalla.

– Suomessa saatavuusongelmia voi esiintyä, jos tukkuhinnat ovat halvemmat kuin muissa EU-maissa, koska se voi johtaa lääkkeiden rinnakkaistuontiin. On tärkeää, että tällaiset asiat otetaan huomioon päätöksiä tehtäessä, Chave huomauttaa.

Lääketeollisuus ry:n mukaan leikkauksen takia useiden lääkkeiden tukkuhinnat lähentyvät Kreikan tasoa.

Jos lääkkeiden tukkuhinnat ovat liian halpoja, korkeamman hintatason EU-maat voivat ostaa lääkkeitä Suomesta rinnakkaistuontiin, jolloin lääkkeitä ei välttämättä riitä tarpeeksi suomalaisille potilaille.

Ennen tukkuhintojen leikkausta olisi Chaven mukaan pitänyt tehdä tarkka arviointi siitä, millainen vaikutus päätöksellä on lääkkeiden saatavuuteen. No, tehtiinkö?

Tässä asiaa valmistelleen STM:n lääkekorvaustyöryhmän vastaus:

”Erilaisia toteuttamismalleja tarkasteltaessa arvioitiin myös toimenpiteiden mahdollisia vaikutuksia. Valmistelutyön aikana arvioitiin erilaisten toimenpiteiden toteuttamiskelpoisuutta sekä vaihtoehtojen etuja, haittoja ja niihin liittyviä mahdollisia riskejä. Sellaista vaihtoehtoa ei olisi ollut, johon ei olisi liittynyt haittoja tai riskejä.
Tässä yhteydessä tunnistettiin, että tukkuhintojen alentamisella voi olla vaikutuksia lääkevalikoimaan kuten esimerkiksi kauan markkinoilla olleisiin edullisiin valmisteisiin, pienille käyttäjäryhmille tarkoitettuihin lääkkeisiin sekä sellaisiin valmisteisiin, joiden tukkuhinta saattaisi vaikuttaa muiden EU-maiden hintoihin.
Lääkealan toimijoita ei voinut jättää säästötoimenpiteiden ulkopuolelle, koska se olisi merkinnyt, että koko säästövelvoite olisi jouduttu kohdistamaan lääkkeiden käyttäjien maksuosuuksiin.”

Eli riskit tiedettiin? No ei kai siinä sitten mitään.

Eihän tämä mikään helppo asia ole, koska hallitusohjelman mukaan sairausvakuutuksen lääkekorvausmenoja on vähennettävä vuositasolla 113 miljoonalla eurolla.

Reseptilääkkeiden osuus terveydenhuollon kokonaismenoista on kuitenkin vain 14 %. Leikkauksia tehdään siis toivottavasti myös jäljelle jäävästä 86 prosentista?

Lista Kela-korvausten ulkopuolelle jäävistä lääkkeistä löytyy tästä linkistä.

Lisätietoa lääkekorvaustyöryhmästä STM:n sivuilta.
Huomautettakoon vielä, että ryhmässä olivat STM:n, Kelan ja Fimean edustajien lisäksi myös Lääketeollisuus ry:n, Rinnakkaislääketeollisuus ry:n, Apteekkariliiton, Farmasialiiton, Lääkäriliiton sekä Suomen Potilasliiton edustajat. Jos lääkkeiden saatavuus Suomessa heikkenee, se ei tule olemaan kenenkään etu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Tehokkaat antibiootit uhkaavat loppua

Joidenkin asioiden arvon huomaa vasta, kun sen tärkeän jutun menettää. Toivottavasti näin…

Lonkkamurtumat ja osteoporoosilääkitys – kaksiteräinen miekka

Osteoporoosin lääkehoito lonkkamurtumien ehkäisyssä on kaksiteräinen miekka. Kannattaako lääkitys vai ei? Osteoporoosi…

Rinnakkaistuonti on kohta vientiä

Kilpailuviraston Fimealle tekemä aloite nousi tiistaina uutisotsikoihin. Terve.fi -sivuston taattua provosoivaa ja…

E-pillereiden veritulpan riski hallintaan

Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden veritulpan eli laskimotukoksen riski on puhuttanut ja hämmentänyt. Euroopan lääkevirasto EMAn…