Laihdutusta lääkkeen avulla Emilii Dove

dreamstime_xs_39565298

“Onko laihdutuslääkkeestä apua?”

Hyvä kysymys! Tätä monet varmasti pohtivat, joten otetaan aihe käsittelyyn.

Minulla on jo monena vuotena ollut tavoitteena pitää sokeriton tammikuu. Ei ihan 100 prosenttisesti sokeriton, mutta aika lähellä. Tarpeeksi lähellä. Minulle riittää tämä, mutta jos pudotettavaa olisi enemmän, tarvittaisiin suurempia tekoja. Ehkä jopa lääkkeiden tai leikkauksen apua. Ennen noita viimeisiä keinoja kannatta laihduttamista kuitenkin tosissaan yrittää ruokavalio- ja liikuntamuutosten avulla. Pysyvien muutosten avulla.

Aloita pitämällä viikon ajan ruokapäiväkirjaa. Pidä kirjaa ennen kuin teet muutoksia ruokavalioon. Ole rehellinen itsellesi, kirjaa ihan jokainen suupala, ihan jokainen. Kirjaa myös ruokien määrät ja kellonajat, milloin söit.

Viikon jälkeen näet päiväkirjasta ruokavaliosi kuoppakohdat. Vai ovatko ne jo kraattereita? Jos et itse osaa arvioida ruokapäiväkirjaasi, käy ravitsemusterapeutin tai -asiantuntijan juttusilla. Jo yksi tapaamiskerta voi riittää.

Sitten tehdään tarvittavat muutokset ruokavalioon ja tarvittaessa lisätään myös liikuntaa. Ei mitään ihme- tai pikadieettejä, vaan rehellisiä, pysyviä muutoksia ruokavalioon. Painoa pudottaessa on tärkeää, ettei toisaalta syö liian vähän, mutta kuitenkin hieman vähemmän kuin mitä kuluttaa. Helppoa, vai mitä? Aina se ei vain ole niin helppoa. Silloin voi harkita avun hakemista laihdutuslääkkeistä.

Saatavilla on tällä hetkellä vain orlistaatti, jota saa lääkärin määräyksellä, mutta myös ilman reseptiä apteekista. Markkinoilla oli vielä muutama vuosi sitten muitakin laihdutuslääkkeitä, mutta ne vedettiin pois myynnistä haittavaikutustensa vuoksi. Uusia lääkkeitä on pian tulossa apteekkien hyllyille, mutta toistaiseksi on tyytyminen vain orlistaattiin.

Orlistaatilla on tehty paljon tutkimuksia, joissa sen on todettu olevan tehokas. Sen sijaan laihdutusravintolisät eivät laihduta! Näiden tuotteiden markkinointi on aika villiä, joten älä lankea ansaan. Älä tuhlaa rahojasi humpuukiin vaan sen sijaan osta kasviksia, kalaa ja kaurapuuroa. Oikeaa ruokaa.

Takaisin orlistaattiin. Sanoin, että se on tehokas ja kyllähän se onkin, mutta ei välttämättä ihan kaikilla. Ylipainoa pitää olla runsaasti, painoindeksin vähintään 27.

Ennen kaikkea, orlistaatti auttaa laihduttamisessa. Muutokset ruokavalioon on siis kuitenkin tehtävä. Orlistaatti vähentää rasvan imeytymistä suolesta. Ruokavalion energiasta korkeintaan 30 prosenttia saa tulla rasvasta. Jos rasvaa on enemmän, sen kyllä sitten huomaa viimeistään vessassa. Kuten eräältä netin keskustelupalstalta voi lukea:
”…paska muuttuu rasvaiseksi ja lentää huomattavasti useammin ku normaalisti…”
”Pahin sivuvaikutus tuossa on kyllä nuo öljyiset ilmavaivat. Turha edes pieraista tai puolet eilisen aterian rasvoista löytyy bokserin lahkeesta.”

Ei orlistaatti siis mikään ihmelääke ole, mutta yhdessä ruokavaliomuutosten kanssa se kyllä toimii. Mutta niin toimii ruokavaliomuutos ilman lääkettäkin. Joillekin lääke voi kuitenkin olla merkittävä tekijä laihdutuksen onnistumisessa, jos esimerkiksi muutoksista on muuten vaikea ensin pitää kiinni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

12 tunnin päiväpaasto hillitsee painonnousua

Nyt on mielenkiintoinen tutkimus! Tämä on tehty hiirillä, mutta antaa hyvän kuvan…

Mehevä suklaakakku syntyy ruokaöljyllä

Kuinka monta suklaakakun reseptiä ihminen oikein tarvitsee? Aika monta, ennen kuin löytää…

Siitepölyallergian takia apteekkiin, ei lääkäriin

Hyvin ohjattu itsehoito riittää suurelle osalle allergisista, sanoo Apteekkarilehden artikkelissa lastentautien ja…

Se, milloin syö, voi olla yhtä tärkeää kuin se, mitä syö

Päiväpaasto tai virallisemmin aikarajoitteinen syöminen tekee tuloaan. Tässäkö vastaus painonhallintaan? Ehkä, ainakin…