Laite, joka poistaa ruokaa vatsalaukusta Emilii Dove

Mielipidekirjoitus

Yhdysvalloissa on hyväksytty lihavuuden hoitoon laite, jonka avulla vatsalaukusta voi pumpata ruokaa ulos. Letku ja vatsan iholle jäävä venttiili asennetaan leikkauksessa. AspireAssist -nimistä laitetta käytetään jokaisen ruokailun jälkeen.

Tuntuu uskomattomalta, että tällainen laite on saanut myyntiluvan. Koko idea on monellakin tapaa väärä.

Jotta laitteen saa käyttöönsä, pitää olla 22 vuotias tai vanhempi ja painoindeksin pitää olla 35-55. Painonpudotusta pitää yrittää ensin elämäntapamuutoksin, mutta jos siinä ei onnistu, voidaan letku asentaa.

Syömishäiriöistä kärsiville laitetta ei saa asentaa, mutta syömishäiriöön se mielestäni lopulta johtaa. Potilaalle annetaan se käsitys, että on ihan okei jatkaa ylensyömistä. Koko homma muistuttaa pelottavalla tavalla bulimiaa. Ja sitähän se oikeastaan onkin, keinotekoisesti aiheutettua bulimiaa.

Laite kytketään vatsan iholla olevaan venttiiliin 20-30 minuuttia ruokailun jälkeen. Sitten laite pumppaa noin kolmanneksen vatsan sisällöstä vessanpyttyyn.

Positiivisia tuloksia laitteella on kyllä saatu, mutta yksin se ei vielä tarkoita sitä, että se pitäisi hyväksyä lailliseksi. Vuoden mittaisessa tutkimuksessa AspireAssistia käyttäneillä potilailla paino laski 12 prosenttia, kun pelkkää elämäntapaohjausta saaneilla lasku oli 3,6 %.

Haittojakin esiintyi, sillä laitetta käyttäneillä todettiin ruoansulatusvaivoja, oksentelua, ummetusta ja ripulia. Myös laitteen asentaminen ja poistaminen aiheutti ikäviä haittoja tulehduksista verenvuotoihin. Laite voi myös jättää parantumattoman fistulan, eli käytävän vatsalaukun ja ihon välille. Vakavimpia haittoja olivat lisäksi vatsalaukun puhkeaminen ja kuolema.

Lihavuusleikkauksen etu tähän laitteeseen verrattuna on ainakin se, että potilaan on pakko alkaa syödä vähemmän. Se opettaa elämäntapoja. Tämä laite sen sijaan opettaa huonoja elämäntapoja. Mitä tapahtuu, kun laite poistetaan ja potilas edelleen jatkaa syömistä normaalilla tavalla? Turvallinen ja haitaton pitkäaikaisratkaisu tämä ei siis ole.

Lihavuuden hoitoon tarvitaan kyllä ratkaisuja, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Panostaisinkin enemmän ennaltaehkäisyyn ja siihen, että lapsille opetettaisiin terveitä elämäntapoja. Kaikki eivät niitä valitettavasti kotoaan saa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymän (PCOS) ruokavaliohoito

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS (polycystic ovary syndrome) on luultavasti yleisempi kuin luullaan.…

Se, milloin syö, voi olla yhtä tärkeää kuin se, mitä syö

Päiväpaasto tai virallisemmin aikarajoitteinen syöminen tekee tuloaan. Tässäkö vastaus painonhallintaan? Ehkä, ainakin…

VB6-dieetti: vegaanina ennen kello kuutta

Minun on pitänyt kirjoittaa Michael Mosleyn 5:2-dieetistä. Se on jäänyt tekemättä kahdesta…

Aikuinen ei välttämättä tarvitse välipaloja

Kuuluvatko välipalat aikuisen ruokavalioon? Olen aiemmin ollut välipalojen kannalla, mutta nyt mielipiteeni…