Magnesium imeytyy voiteesta, mutta mutta Emilii Dove

Markkinoille on tullut useita ihon kautta annosteltavia magnesiumvalmisteita. On suihketta, voidetta ja pesunestettä. Mutta imeytyykö magnesium ihon kautta annosteltuna?

Kuva iStock
Suosittelen ottamaan magnesiumit suun kautta. Kuva iStock

Otetaan esimerkiksi Magnesium In Strong -voide, jota valmistajan mukaan testattiin syksyllä 2013. Tutkimuksessa vertailuvalmisteena oli magnesiumsitraatti tablettimuotoisena. Tutkimuksen mukaan voiteesta näyttäisi magnesiumia imeytyvän, mutta voiteella ei saavutettu vastaavaa magnesiumtasoa kuin suun kautta otetulla tabletilla.

Tutkimukseen osallistui vain 18 henkilöä ja tutkimusasetelmakin oli hiukan outo. Tablettiryhmässä veren magnesiumpitoisuus mitattiin 24 tuntia yhden 150 mg kerta-annoksen jälkeen. Magnesium imeytyy ohutsuolesta, joten 24 tuntia annostelun jälkeen otettu verikoe ei kuvasta ainakaan huippupitoisuutta. Voidetta sen sijaan annosteltiin 150 mg jopa 7 vuorokauden ajan ennen mittausta.

Tulokset näkyvät alla olevassa kuvassa (klikkaamalla isommaksi). Tulosten ja tutkimusmenetelmän perusteella ei siis voida sanoa, että voiteella saavutetaan vastaava magnesiumtaso kuin tabletilla. Tehokkuudesta en myöskään menisi vannomaan.

magnesiumpitoisuus

Ongelmia on myös annostelussa. Magnesiumin saantisuositus on miehillä 350 mg ja naisilla 280 mg. Voidetta suositellaan annosteltavaksi 2-3 pumppausta 2-3 kertaa päivässä. Yksi pumppaus sisältää noin 10 mg magnesiumia eli päiväannos olisi näin ollen 40–90 mg päivässä. Eräs toinen tuote taas neuvoo, että 20 suihkauksesta saa 360 mg magnesiumia. Aika paljon saa siis suihkia.

Suosittelen näiden tietojen perusteella siis magnesiumsitraattia suun kautta 300 mg päivässä, jos magnesiumia käyttää haluaa.

  1. Magnesiumista saattaa olla apua suonenvetoihin ja kramppeihin. Sillä on havaittu myös insuliiniherkkyyttä parantava vaikutus. Usein magnesiumlisää suositellaan erityisesti paljon liikkuville.

   Yleisesti sitä ei suositella ravintolisänä käytettäväksi, kuten esim. D-vitamiinia. Lisäksi kannattaa huomioida se, että magnesiumilla saattaa olla yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa: http://www.healthberry.fi/ravintolisan-ja-laakkeen-yhteisvaikutus/

   Terveyskirjasto sanoo näin:
   “Koska magnesiumia on lähes kaikissa elintarvikkeissa, terveellä ihmisellä ravinnosta johtuvaa magnesiumin puutostilaa ei tunneta. Sen sijaan suoliston imeytymishäiriön, esimerkiksi vaikean keliakian yhteydessä magnesiumin saanti voi olla niin vähäistä, että kehittyy puutostila.”

   Itsekin kyllä ajoittain käytän magnesiumlisää, toisinaan jopa magnesiumoksidia tehostamaan vatsan toimintaa.;)

 1. Samaa mieltä tuosta magnesiumsitraatin oraalisesta käytöstä.

  Jäin vähän miettimään tuota Terveyskirjaston outoa väitettä, että terveellä ihmisellä ravinnosta johtuvaa magnesiumin puutostilaa ei tunnettaisi. Kun tutkimuksissa magnesium on esimerkiksi vähentänyt korkean verenpaineen riskiä lineaarisesti, puhe varsinaisesta puutoksesta johtaa mielestäni ajatukset harhaan.

  1. Olet Juhana oikeassa, että magnesiumilla on hyväksyttyjäkin terveysväitteitä. Vaikka varsinaista puutetta ei siis ehkä olisi, lisästä saattaisi kuitenkin olla etua.

   Asiaa monimutkaistaa se, että seerumin magnesiumpitoisuutta mittaamalla ei välttämättä saada kovin hyvää kuvaa magnesiumin puutoksesta. Elimistössä magnesium on varastoituneena luustoon, lihaksiin ja elimiin, ja tuon osuuden mittaaminen on kai mahdotonta.

   1. Viime vuonna julkaistiin pari hollantilaista seurantatutkimusta, joissa oli mitattu saantia virtsaan erittyneestä magnesiumista. Sitä pidetään hyvänä saannin kuvastajana. Molemmissa tutkimuksissa havaittiin terveyshyötyjä.

    Minullakin on tulossa bloggaus magnesiumista lähiaikoina. 😉

 2. Magnesiumin saanti voiteesta voi olla marginaalista, mutta itselläni voide on parantanut hiihdon rasituksesta kipeytyneitä olkavarsia ja olkapäitä. Niihin ei hieronta ja foamrollaus auttanut. Voipi olla placebovaikutusta, mutta entäs sitten…

  1. Mille väitteelle tarkalleen ottaen haluat lisää lähteitä?

   Siitä kuvasta sen näkee. Tutkimuksen teetti magnesiumvoidetta markkinoiva firma, mutta tutkimuksessa on selviä puutteita, kuten jutusta ilmenee.

   Magnesiumsitraatti imeytyy, ja siten tehoaa, parhaiten. Se on jo monessakin tutkimuksessa todettu.

 3. Suun kautta säännöllisesti nautittava magnesiumvalmiste imeytyy ja auttaa varmasti. Mutta jos se unohtuu ottaa, niin imeytyminen on melko hidasta. Pahimmillaan itselleni on käynyt niin, että vaikka tabletin on ottanut illalla nukkumaan mennessä, niin aamuyöllä olen herännyt suonenvetoon.

  Suonenvedon iskiessä tällainen ihon kautta hierottava valmiste on todellinen ensiapu. Ei mene kuin pari minuuttia, niin suonenveto helpottaa. Olen käyttänyt näitä (muitakin kuin tätä Magnesium Iniä) myös ennaltaehkäisevästi; illalla hieron nukkumaan mennessä, ja ei tarvi yöllä pelätä kramppeja.

  Tehokkain tulos saadaan mielestäni siis tuotteiden yhteiskäytöllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

10 kysymystä hepatiittirokotteista

Mikä on hepatiitti? Hepatiitti on maksatulehdus, jonka tärkeimmät aiheuttajat suomalaisilla ovat alkoholi…

Apua vauvan vatsalle

”Voisinkohan kysyä hieman neuvoa lääkeasiassa…” Kyllä voit, autan tosi mielelläni! ”Olen nimittäin…

Päänsärky voi johtua hampaiden narskuttelusta

Päätä särkee ja niskaa jomottaa. Syyksi voi paljastua bruksismi eli öinen hampaiden…

Rintasyövän riskit

Hiljattain uutisoitiin alkoholin vaikutuksesta suurentuneeseen rintasyöpäriskiin. Tutkimuksen mukaan säännöllinen pikkutissuttelukin suurentaa riskiä…