Marevan-potilaille mittari INR-arvojen omaseurantaan Emilii Dove

Etämittaus on varfariinia käyttäville paras tapa kontrolloida hoitoa sekä hoidon laadun että kustannusten kannalta. Hämeenlinnassa tehdyn pilottitutkimuksen perusteella valtaosa varfariinipotilaista pystyy ja haluaa siirtyä etämittaukseen.Etäseurantalaitteiston avulla on mahdollista säästää aikaa, vaivaa ja kustannuksia niin potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten kuin kansantaloudenkin näkökulmasta.

Tiedot käyvät ilmi Elisan ja Rochen teettämästä tutkimuksesta, jonka mukaan uusi digitalisoitu hoitopolku mahdollistaa myös paremman hoitotuloksen. Tutkimuksessa selvitettiin INR-etämonitoroinnin ympäristövaikutuksia, potilaiden ajansäästöä, sen rahallista arvoa ja säästöä liikkumiskustannuksissa.

Suomessa varfariinia käyttää noin 140 000 potilasta, vaikka uusien antikoagulanttien käyttö on yleistynyt. Suurin osa näistä potilaista on iäkkäitä eteisvärinäpotilaita.  Varfariini on halpa ja tehokas lääke, mutta hoidon seuraaminen edellyttää neljän viikon välein otettavia verikokeita. Se voi olla potilaalle rasittavaa, sillä kaikkien ei ole helppo käydä terveyskeskuksessa ja soitella tulosten perään.

Tutkimuksen mukaan potilaan omassa hallinnassa oleva etämittaus tuottaa parempia hoitotuloksia ja vähentää terveydenhuollon resurssien kulutusta. Etämittaus on kustannusvaikuttava tapa hoitaa antikoagulaatiohoitoa. Yhteiskunta voisi säästää vuosittain jopa 20 miljoonaa euroa käyttämällä omahoidon ja etämittauksen yhdistelmää.

Isossa-Britanniassa lääkehoitoja ja niiden kustannuksia arvioiva NICE suosittelee pitkäaikaista varfariinilääkitystä käyttäville potilaille INR-arvojen omaseurantaa.

Tutkimusten mukaan INR-omaseuranta on vähintään yhtä tehokasta ja turvallista kuin perinteinen seuranta. Parhaimmillaan se lisää potilaan kiinnostusta hoitaa itseään.

Koagulaatiomittari mittaa veren hyytymistä, jolloin potilas voi tuloksen mukaan itse, annetun ohjeistuksen mukaan säätää verenohennuslääkitystään. Mittari antaa heti INR-tuloksn sormenpään verinäytteestä. Käyttö vaatii perehdytyksen ja lääkärin tulee seurata mittaustuloksia ja hoitoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

D-vitamiinin puutos yhteydessä dementiaan

Tuoreen yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan alhainen D-vitamiinitaso kaksinkertaistaa riskin sairastua dementiaan. Tutkimuksen mukaan…
ihon hoito

Ikääntyvän ihon hoitoa sisältäpäin

Kaupallinen yhteistyö Elintärkeä iho. Sen elimistöä suojaava tehtävä usein tuppaa unohtumaan, ja…

ADHD-lääkitys voi häiritä lapsen unta

ADHD:n hoidossa yleisesti käytössä olevat stimulantit voivat häiritä lapsen unta, todetaan tuoreessa…

6 vinkkiä: Näin säästät lääkekuluissa

Lääkkeiden hinnat ovat laskeneet, mutta voisiko lääkekuluissa säästää vielä enemmän? Tässä kuusi…